Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

10.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 21

Siltamäen ala-asteen koulun laajentuminen yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen

HEL 2022-004615 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Siltamäen ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Katja Verta, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 15320

katja.kankaanranta(a)edu.hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Suutarilan ja Siltamäen alueen nykyiset koulu-, päiväkoti-, leikkipuisto- ja kirjastorakennukset alkavat olla elinkaarensa lopussa. Suutarilan peruspiirin koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on tarkasteltu kokonaisuutena. Uusien tilojen rakentaminen tai nykyisten tilojen peruskorjaaminen toteutetaan vaiheittain seuraavien vuosikymmenien aikana. Tällöin päivitetään oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatus-suunnitelmien vaatimuksia. Lähtökohtana on, että palvelut voivat sijaita nykyisillä tonteilla. Alueella on tehty tilatarkastelu vuonna 2020–2021. Palveluverkkotarkastelu käynnistyi Suutarilan peruspiirissä tehdyn tilatarkastelun jälkeen.

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) ja kaupungin strategisiin tavoitteisiin. Suutarila-Siltamäki alueella toimii tällä hetkellä kolme koulua, joista kaksi on 1–6 luokkien koulua ja yksi yhtenäinen peruskoulu.

Alueen palveluverkon ja tilaverkon kehittäminen on kytketty toisiinsa. Tällä saavutetaan alueen lasten ja nuorten hyvä oppiminen sekä kasvu ja yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.

Palvelu- ja tilaverkon yhteinen suunnittelu mahdollistaa laadukkaat oppimisympäristöt ja monipuolisen tilojen käytön. Tilaratkaisuissa huomioidaan myös monitoimitaloperiaate, jolloin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tilat ovat yhteiskäytössä. Samoja tiloja on alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää iltaisin ja viikonloppuisin.

Palveluverkkotarkastelun lähtökohta on huomioida alueen palveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä näissä tekijöissä ennakoitavissa olevat muutokset. Koulut mitoitetaan palvelemaan oman oppilaaksiottoalueen asukkaita. Tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö.

Alueelle on tavoitteena muodostaa kaksi yhtenäistä peruskoulua nykyisen kahden ala-asteen koulun ja yhden yhtenäisen peruskoulun sijaan. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 3.5.2022 kokouksessa yhdistää Suutarilan ala-asteen koulun ja Suutarinkylän peruskoulun yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2025 alkaen. Tässä päätöksessä päätetään toisesta yhtenäisestä peruskoulusta, kun Siltamäen ala-asteen laajentuu yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen. 

Suutarila-Siltamäki alueen kouluverkko tällä hetkellä ja väestöennuste

Alueella on kolme peruskoulua: Siltamäen ala-asteen koulu ja Suutarilan ala-asteen koulu 1–6 luokkalaisille sekä Suutarinkylän peruskoulu 1–9  luokkalaisille. Molemmista alueen ala-asteen kouluista siirrytään 7. luokalle Suutarinkylän peruskouluun. 

Oppilaita Siltamäen ala-asteen koulussa on noin 320 oppilasta, Suutarilan ala-asteen koulussa noin 350 ja Suutarinkylän peruskoulussa noin 650 oppilasta (20.9.2021).

Vuonna 2020 Suutarila-Siltamäki koulujen oppilaaksiottoalueilla asui 7–15 - vuotiaita noin 1320. Koulujen oppilasmäärä oli tällöin yhteensä 1310 (20.9.2020). 

Alueen oppilasmäärässä ei ole ennusteen mukaan tulossa suuria muutoksia. Vuonna 2021 laaditun väestöennusteen mukaan Suutarila-Siltamäki koulujen oppilaaksiottoalueella 7–15 -vuotiaiden määrä kasvaa hieman vuoteen 2024 mennessä (noin 1375) ja kääntyy sen jälkeen laskuun. Ennustekauden lopussa vuonna 2036 alueella ennustetaan asuvan 7–15 -vuotiaita noin 1260.  

Suutarila-Siltamäki koulujen oppilaaksiottoalueilla 7–12-vuotiaiden määrä ennustetaan laskevan noin 90 lapsella vuoden 2020 toteumasta (noin 910 lasta) vuoteen 2036 (noin 820 lasta). 13–15 -vuotiaita alueella asuu ennustekauden vuosien 2021–2036 aikana noin 410–480 lasta. Nykytilanteeseen nähden 13–15 -vuotiaiden määrä nousee noin 30. 

Lapsivaikutusten arviointi

Oppilaat osallistettiin koulussa oppilaskunnan kautta. He saivat tuottaa monimuotoisesti ajatuksia yhtenäisestä peruskoulusta. Oppilaskunta toimitti materiaalin johtokunnalle ennen kuin johtokunta antoi lausuntonsa.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti. Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Nykyisin Siltamäen ala-asteen koulusta oppilaat jatkavat Suutarinkylän peruskoulun 7. luokalle, jolloin he joutuvat vaihtamaan koulua. Uudessa laajentuneessa peruskoulussa he voisivat jatkaa koko koulupolkunsa.

Yhtenäisessä peruskoulussa voidaan mahdollistaa laajempi kielivalikoima ja monipuolisempi valinnaisainetarjonta.

Oppilashuollon toiminta on tiiviimpää, koska suuremmassa koulussa oppilashuollon henkilöstö on tavoitettavissa koulun oppilaille joka päivä (kuraattori ja terveydenhoitaja) tai lähes joka päivä (psykologi). Yhtenäinen peruskoulu mahdollistaa pitkäjänteisen alueellisen verkostoyhteistyön lapsen kehityksen tukena.

Osalle lapsista voi yhtenäinen peruskoulu ennakkoon tuntua suurelta ja vanhimmat oppilaat hieman pelottavilta. Kun Oppilaat oppivat tuntemaan toisensa, niin eri-ikäiset oppilaat voivat oppia ja toimia yhdessä.

Koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi kiinnitetään erityistä huomiota yhtenäisen toimintakulttuurin luomiseen. Tällä on vaikutusta sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointiin. Kun päätös tehdään hyvissä ajoin ennen sen toteutumista, niin yhtenäisen toimintakulttuurin luominen voidaan aloittaa ennen laajentumista yhdessä oppilaiden ja henkilöstön kanssa.

Koulujen saavutettavuus suhteessa perusopetusikäiseen väestöön paranee, kun kaksi yhtenäistä peruskoulua sijoittuvat Suutarilantien länsipuolelle. Suutarila-Siltamäki alueella asuvista 7–15-vuotiaista suurin osa asuu Suutarilantien länsipuolella (vuonna 2020 noin 66%).  Väestöennusteen mukaan Suutarilantien länsipuolella asuvien osuus kasvaa ennustekaudella suhteessa itäpuolella asuvien määrään. Kun alueella toimii kaksi yhtenäistä peruskoulua alueen länsipuolella, lyhenee koulumatkat suurimmalla osalla 7–9 luokkalaisista. Töyrynummen alueelta oppilaiden koulumatka pitenee jonkin verran. Koulumatkan turvallisuuden mahdollistaa Suutarilantien alikulkutunnelit Seulastentien 11 ja Siltakyläntien 9 läheisyydessä.

Osallistaminen

Suutarila-Siltamäki alueen palveluiden kehittämistä on työstetty alueen asukkaiden, oppilaiden ja koulujen henkilökunnan ja johtokuntien kanssa. Kaupunkiympäristön toimiala ja kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pitivät yhteisen asukasillan kaupunkiympäristön tilaamasta tilaverkkoselvityksen tuloksista keväällä 2021. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjesti 13.1.2022 asukasillan alueen palveluiden näkökulmasta.

Kaikkien kolmen koulun henkilökunnan kanssa on keskusteltu ja työstetty ehdotuksia 27.10.2021 ja 2.2.2022 alueen palvelujen kehittämisestä. 

Siltamäen ala-asteen koulun johtokunta lausui puoltavasti esitykseen edellyttäen, että molemmat toimenpiteet tapahtuvat. 

Asukkaat saivat kommentoida kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palveluverkon esitystä Suutarila-Siltamäki alueella 11.3.–24.3.2022. Kommentteja tuli noin 110. Ohessa linkki kerrokantasi –palveluun.

kerrokantasi -palvelu

Kustannukset

Koulujen saamat määrärahat muodostuvat pääosin koulun oppilasmäärän perusteella eikä koulujen koolla ole siihen juurikaan vaikutusta. Siltamäki-Suutarila-alueella tarvitaan turvalliset ja terveelliset koulutilat. Uusien koulurakennusten vuokrakustannukset tulevat olemaan suuremmat verrattuna nykyisiin vuokrakustannuksiin. Koska suunnittelua ei ole vielä aloitettu, niin kustannusvaikutusta ei pystytä vielä arvioimaan.  Monitoimitalojen rakentamisella pyritään lisäämään tilojen yhteiskäyttöä, joka on kaupunkistrategiaan kirjattu tavoitteeksi.

Päätöksentekoprosessi

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuslain mukaisen opetuksen koulukohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää toimivaltansa mukaisesti oppilaaksiottoalueesta, toimipaikasta ja uuden koulun nimestä. Nämä päätökset valmistellaan syksyn 2022 aikana.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Katja Verta, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 15320

katja.kankaanranta(a)edu.hel.fi

Oheismateriaali

1

Lausuntopyyntö johtokunnille

2

Siltamäen ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

3

Siltamäen ala-asteen koulun oppilaiden materiaali

4

Suutarinkylän peruskoulu johtokunnan lausunto

5

Suutarilan ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

6

Suutarilan ala-asteen koulun oppilaskunnan materiaali

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Rehtorit

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566