Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

10.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2022 lähtien

HEL 2022-005877 T 05 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Helsingin kaupungin suomenkielisen varhaiskasvatussuunnitelman. Suunnitelmaa noudatetaan kunnallisessa ja kunnan valvomassa yksityisessä varhaiskasvatuksessa 1.8.2022 lähtien.

Käsittely

Vastaehdotus:
Mika Ebeling: Muutetaan Varhaiskasvatussuunnitelman alaotsikon "Ihmisenä kasvaminen" toinen virke: "Henkilöstö tukee lasten kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan" muotoon: "Henkilöstö tukee lasten kasvua ihmisinä. Keskeistä on pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan."

Esittelijä muutti ehdotustaan Mika Ebelingin vastaehdotuksen mukaisesti.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42550

nina.onufriew(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma_pöytäkirjan liite

2

3.5.2022 Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä liitteenä olevan Helsingin kaupungin suomenkielisen varhaiskasvatussuunnitelman. Suunnitelmaa noudatetaan kunnallisessa ja kunnan valvomassa yksityisessä varhaiskasvatuksessa 1.8.2022 lähtien.

Esittelijän perustelut

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto ja ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisen varhaiskasvatussuunnitelman hyväksymisestä.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma on päivitetty Opetushallituksen määräyksen mukaisesti vastaamaan 1.8.2022 voimaan tulevia varhaiskasvatuslain muutoksia sekä Opetushallituksen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet -asiakirjaa. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen kanssa. Kasvatus ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto käsittelee kokouksessaan 7.6.2022 esitystä ruotsinkielisestä varhaiskasvatussuunnitelmasta, Helsingfors Plan för småbarnspedagogik.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuslain perusteella Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset ja lasten varhaiskasvatussuunnitelmat laaditaan ja varhaiskasvatus toteutetaan. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden laatimista ohjaa erityisesti varhaiskasvatuslaki, jossa säädetään lapsen oikeudesta varhaiskasvatukseen sekä varhaiskasvatuksen tavoitteista.

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen oppimisen edellytyksiä, edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista inklusiivisten periaatteiden mukaisesti.

Päivitetyissä perusteissa määritellään entistä tarkemmin kolmitasoisen tuen mallin mukaan tuen tasot ja muodot sekä se, miten tukea annetaan. Kolmitasoisen tuen mallissa lapselle annettavan tuen tasot jaotellaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Tuen tarve arvioidaan lapsen yksilölliseen tuen tarpeen perusteella. Uudistus näkyy muun muassa jokaiselle lapselle tehtävässä henkilökohtaisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

Varhaiskasvatussuunnitelmakokonaisuus on kolmitasoinen. Se koostuu valtakunnallisesta varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmasta sekä lasten varhaiskasvatussuunnitelmista.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa ja velvoittaa varhaiskasvatuksen kaikkia toimintamuotoja sekä kunnan valvomaa yksityistä varhaiskasvatusta. Tällä hetkellä voimassa oleva Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma hyväksyttiin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 17.9.2019.

Varhaiskasvatussuunnitelmassa painottuvat inklusiivinen, kaikille lapsille yhdenvertainen toimintakulttuuri ja lapsen osallisuuden vahvistaminen. Varhaiskasvatuksen keskeiset tavoitteet ja sisällöt on koottu oppimisen alueisiin, joita toteutetaan eheytetyissä kokonaisuuksissa. Varhaiskasvatuksessa luodaan pohjaa lapsen laaja-alaisen osaamisen kehittymiselle.

Muutos aikaisempaan varhaiskasvatussuunnitelmaan liittyy erityisesti inklusiivisen toimintakulttuurin tarkempaan kuvaukseen sekä lapsen tuen osioon luku 5, jossa kuvataan kolmitasoinen tuki ja tuen muodot 1.8.22 voimaan tulevan varhaiskasvatuslain mukaisesti. Suunnitelmassa on huomioitu ehyt opinpolun jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmassa painotetaan yhteisöllistä hyvinvointia ja moninaisuutta myönteisesti edistävää vuorovaikutusta sekä lapsen oikeutta leikkiin. Lapsi saa leikkiä varhaiskasvatuksessa joka päivä. Leikkiin kannustavassa toimintakulttuurissa tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Oppimisen ympäristönä on koko kaupunki ja sen moninaiset palvelut. Lapset ovat aktiivisia toimijoita ja kaupunkikulttuurin vaikuttajia.

Varhaiskasvatusyksiköt laativat vuosittain Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan perustuvan toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelmaan kirjataan varhaiskasvatusyksikön toimintakulttuuri, toiminnan pedagogiset periaatteet ja yhteiset kehittämisen tavoitteet. Yksikön toimintasuunnitelma sisältää myös tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Perhepäivähoitoon ja leikkipuistoyksiköihin laaditaan omat palvelumuotoa kuvaavat toimintasuunnitelmat. Toimintasuunnitelman hyväksyy varhaiskasvatuksen aluepäällikkö.

Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä huoltajien ja lapsen kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, johon kirjataan lapsikohtaiset tavoitteet ja toimenpiteet lapsen vahvuudet ja tarpeet huomioiden. Lapsikohtaiset suunnitelmat ovat lapsiryhmän pedagogisen toiminnan perustana.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaa ja sen toteuttamista arvioidaan säännöllisesti. Varhaiskasvatussuunnitelman käyttöönottoa tuetaan täydennyskoulutuksen, eri henkilöstöryhmille suunnattujen työpajojen, perehdytysmateriaalin, kehittämispäivien ja muun yhteisen kehittämisen keinoin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelman laadintaan on osallistunut joukko varhaiskasvatuksen asiantuntijoita, jotka ovat työstäneet sisältöä eri muotoisissa tilaisuuksissa henkilöstön kanssa. Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajat sekä asiantuntijat lapsi- ja perheidenpalveluista ovat saaneet mahdollisuuden kommentoida varhaiskasvatussuunnitelman luonnosta. Suunnitelman luonnos on ollut kommenteilla koko varhaiskasvatuksen henkilöstöllä. Myös huoltajille ja kuntalaisille on tarjottu mahdollisuus kommentointiin. Lapsilta kootaan Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan tulevaisuuden ajatuksia, jotka lisätään julkaisuun taiton yhteydessä.

Lapsivaikutukset

Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen ja tarvitsemaansa tukeen. Tavoitteellisessa ja suunnitelmallisessa varhaiskasvatuksessa edistetään lapsen yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallisuuteen ja toimijuuteen yhdessä muiden kanssa inklusiivisten periaatteiden mukaisesti.

Esittelijä

va. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42550

nina.onufriew(a)hel.fi

Liitteet

1

3.5.2022 Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566