Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/8

 

10.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 23

Muutokset Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021

HEL 2022-004431 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä muutokset Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021 seuraavasti:

        Temaattisten opintojen Aktiivipolku-opintoihin tehdään muutoksia liitteen 1 mukaisesti.

        Uskonnon oppiaineeseen lisätään uudet oppimäärät 1) bahá’í-uskonto 2) buddhalainen uskonto 3) krishna-uskonto. Nykyinen kohta 6.15.6 Muut uskonnot siirretään kohdaksi 6.15.9. Liitteen 2 mukaisesti opetussuunnitelmaan lisätään näiden oppimäärien opintojaksot. Lisäksi liitteen 3 mukaisesti muutetaan opetussuunnitelman tuntijakotaulukkoa.

        Korjataan opetussuunnitelman tuntijakotaulukkoon B3-oppimäärän korean opintojen opintopistemäärä liitteen 3 mukaisesti.

Muutokset tulevat voimaan, kun tämä päätös on saanut lainvoiman, lukuun ottamatta uskonnon oppiaineeseen liittyviä muutoksia, jotka tulevat voimaan 1.8.2022 alkaen.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 35095

elli-noora.lassy(a)hel.fi

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

harri.korhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

LIITE 1 - Temaattiset opinnot: Aktiivipolku-opinnot

2

LIITE 2 - Uskonnon oppimäärät

3

LIITE 3 - Tuntijako

4

LIITE 4 - Opetushallituksen määräys 28.9.2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman yhteisen osan kokouksessaan 9.6.2020 (suomenkielinen jaosto 9.6.2020, § 24). Jaosto hyväksyi lisäykset opetussuunnitelmaan kokouksessaan 18.5.2021 (suomenkielinen jaosto 18.5.2021, § 10).

Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan 2021 ehdotetaan nyt muutoksia, jotka liittyvät seuraaviin opetussuunnitelman oppiaineisiin tai osiin:

- temaattiset opinnot: Aktiivipolku-opinnot
- uskonto
- tuntijako.

Temaattiset opinnot: Aktiivipolku-opinnot

Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 (Opetushallitus, määräys 7.11.2019) mukaan lukiokoulutuksen oppimäärä voi sisältää laaja-alaista osaamista kehittäviä temaattisia opintoja. Näiden temaattisten opintojen tavoitteet ja sisällöt päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Kaupungin lukiokoulutuksessa temaattiset opinnot ovat Aktiivipolku-opintoja. Opiskelija voi suorittaa niitä esimerkiksi osallistumalla lukion projektiin tai tapahtuman järjestelyihin, toimimalla lukion tutorina tai tekemällä vapaaehtoistyötä. Opiskelija voi kerryttää Aktiivipolku-opintoja myös edustuksellisen työskentelyn ja vaikuttamisen kautta. Esimerkiksi opiskelijan osallistuessa aktiivisesti ja pitkäjänteisesti toimintaan, jonka
tavoitteena on vaikuttaminen, hän voi saada tästä opintopisteitä Aktiivipolku-opintoihin. Tämä toiminta voi tapahtua hallitus- tai työryhmätyöskentelynä oppilaitoksen ulkopuolella kaupunkitasoisesti, valtakunnallisesti tai kansainvälisesti.

Aktiivipolku-opintoihin esitetään nyt muutoksia liitteen 1 mukaisesti. Asia on valmisteltu yhdessä rehtoreiden sekä erillisen työryhmän kanssa, jossa oli mukana rehtoreita ja opinto-ohjaajia.

TOA01 Lukion tutortoiminta -opintojakson tavoitteissa määriteltäisiin tarkemmin, mitä tutortoiminta on.

TOA03 Vapaaehtoistoiminta ja kansainvälisyysosaaminen -opintojaksoon lisättäisiin tarkennus siitä, mistä opetussuunnitelman luvusta voi käydä lukemassa tarkemmin kansainvälisen osaamisen määritelmästä. Opintojakson keskeisiin sisältöihin muutetaan ”au pairina saavutetun kansainvälisen osaamisen” tilalle yleisempi määritelmä ”ulkomailla työskentelemällä saavutettu kansainvälinen osaaminen”.

Lisäksi opintojakson nimessä ja kuvauksessa käytettäisiin jatkossa opetussuunnitelman perusteiden mukaista käsitettä ”kansainvälinen osaaminen” nyt käytetyn ”kansainvälisyysosaaminen” sijasta.

TOA05 Työelämään valmentavat opinnot -opintojaksoon lisättäisiin keskeisten sisältöjen esimerkkeihin hengenpelastajatodistuksen tilalle uinninvalvojakurssi, joka olisi laajuudeltaan kaksi opintopistettä. Lisäksi esimerkkeihin tulisi uutena tulityökortti (yksi opintopiste). Liitteen 1 mukaisesti esimerkkeihin määriteltäisiin myös ensiapukorttien ja työturvallisuuskortin laajuudet opintopisteinä.

Näillä tarkennuksilla ja lisäyksillä on tarkoitus tukea lukioita osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytänteissä sekä lisätä opiskelijoiden yhdenvertaisuutta määrittelemällä kaupunkitasoisia käytänteitä Aktiivipolku-opintojen suorituksiin.

Uskonnon uudet oppimäärät

Opetushallitus toimitti nuorten lukiokoulutuksen järjestäjille 28.9.2021 määräyksen (OPH-3229-2021). Määräyksen (liite 4) mukaan Opetushallitus on päättänyt Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2019 muuttamisesta eräiden uskonnon oppimäärien osalta.

Määräyksen mukaisesti lukion opetussuunnitelman perusteiden Uskonnon-oppiaineen alle lisätään uudet oppimäärät seuraavasti:

        6.15.6 Bahá’í-uskonto

        6.15.7 Buddhalainen uskonto

        6.15.8 Krishna-uskonto.

Lisäksi nykyinen kohta 6.15.6 Muut uskonnot siirretään kohdaksi 6.15.9.

Opetushallituksen määräyksen mukaan koulutuksen järjestäjän tulee laatia ja hyväksyä uskonnon uusien oppimäärien opetussuunnitelmat, jos se järjestää määräyksessä mainittujen uskonnon oppimäärien opetusta. Uusien oppimäärien mukaiset opetussuunnitelmat tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2022 lukien.

Muutokset opetussuunnitelmaan

Liitteen 2 mukaisesti uskonnon oppimääriin lisättäisiin seuraavat uskonnon oppimäärät: bahá’í-uskonto, buddhalainen uskonto ja krishna-uskonto. Lisäksi opetussuunnitelmaan lisättäisiin näiden oppimäärien pakollisia ja valtakunnallisia valinnaisia moduuleja vastaavat opintojaksot sekä kaupunkitasoiset valinnaiset Projektiopintojaksot.

Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmassa 2021 on eri oppiaineisiin tai oppimääriin lisätty kaupunkitasoinen valinnainen Projektiopintojakso, jonka laajuus kaksi opintopistettä. Poikkeuksen tästä muodostavat lukiodiplomit-oppiaine, Aktiivipolku-opinnot sekä muissa oppilaitoksissa suoritetut opinnot -oppiaine.

Opetussuunnitelman luvussa 1.3 sijaitsevaan tuntijakotaulukkoon lisättäisiin nämä uudet uskonnon oppimäärät sekä niiden mukaiset pakollisten, valtakunnallisten valinnaisten sekä lukioiden yhteisten opintojen opintopistemäärät liitteen 3 mukaisesti.

Uskonnon opetuksen järjestäminen lukiossa

Opetushallituksen ohjeen (12.01.2018, OPH-76-2018) mukaan muuhun Suomessa rekisteröityyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuin evankelis-luterilaiseen kirkkoon tai ortodoksiseen kirkkokuntaan kuuluville opiskelijoille, jotka eivät osallistu enemmistön uskonnon opetukseen, järjestetään heidän oman uskontonsa opetusta, jos he sitä pyytävät ja kolmen opiskelijan vähimmäismäärä täyttyy.

Korean B3-oppimäärän opintopistemäärä tuntijakotaulukossa

Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden tuntijakotaulukossa on tällä hetkellä virheellisesti merkitty, että B3-oppimäärän koreaa voisi opiskella kaupungin lukioissa 16 opintopisteen verran. Todellisuudessa suomenkielisten lukioiden kieliohjelmassa on 4 opintopisteen verran näitä opintoja eli kaksi 2 opintopisteen opintojaksoa. Virhe korjattaisiin opetussuunnitelman luvussa 1.3 olevaan tuntijakotaulukkoon (liite 3).

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tai hyväksyy oman kieliryhmänsä osalta perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 35095

elli-noora.lassy(a)hel.fi

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

harri.korhonen(a)hel.fi

Liitteet

1

LIITE 1 - Temaattiset opinnot: Aktiivipolku-opinnot

2

LIITE 2 - Uskonnon oppimäärät

3

LIITE 3 - Tuntijako

4

LIITE 4 - Opetushallituksen määräys 28.9.2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566