Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2022

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/10

 

10.05.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 25

Toimivallan siirtäminen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksymisessä

HEL 2022-001384 T 00 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti siirtää toimivaltaansa siten, että lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti suomenkielisen lukiokoulutuksen paikalliseen, jaoston hyväksymään opetussuunnitelmaan tulevista muutoksista.

Samalla suomenkielinen jaosto toteaa, että jaosto päättää suomenkielisen lukiokoulutuksen paikallisen opetussuunnitelman hyväksymisestä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 35095

elli-noora.lassy(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Toimivallan siirtämisestä

Toimivallan siirtäminen keventää hallintoa päätöksenteon siirtyessä muutosten osalta viranhaltijatasolle. Kyseessä olevat muutokset ovat luonteeltaan operatiiviseen päätöksentekoon kuuluvia, jolloin on tarkoituksenmukaista, että muutostarpeen arviointi ja muutokset voidaan tehdä asiakaslähtöisesti palvelutuotannon tarpeiden mukaisesti.

Palvelukokonaisuuden johtajan päätökset ovat nähtävillä kaupungin internetsivuilla. Kasvatus- ja koulutuslautakunta tai apulaispormestari voi myös ottaa lautakunnan käsiteltäväksi asian, jossa sen alainen viranhaltija on tehnyt päätöksen.

Paikallisten opetussuunnitelmien hyväksyminen

Suomenkielisessä lukiokoulutuksessa laaditaan paikalliset lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat, jotka perustuvat Opetushallituksen määräyksiin valtakunnallisista opetussuunnitelmista. Jaoston toimivaltaan kuuluu paikallisen opetussuunnitelman hyväksymisestä päättäminen, eikä tätä toimivaltaa ei esitetä siirrettäväksi.

Suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelmiin tehtävät muutokset, joita toimivallan siirtäminen koskee

1. Opetushallituksen määräys valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden muuttamisesta

Opetushallitus voi antaa määräyksen lukion opetussuunnitelman perusteiden tai aikuisten lukiokoulutuksen perusteiden muuttamisesta. Tällöin kaupungin suomenkielinen nuorten tai aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma tulee muuttaa noudattaen Opetushallituksen määräystä. Opetushallitus voi esimerkiksi tehdä määräyksen, jonka mukaan johonkin oppiaineeseen lisätään uusia oppimääriä ja niihin liittyvät moduulit.

2. Helsingin kaupungin tarpeelliseksi katsomat lukiokoulutuksen muutokset

Helsingin kaupunki voi myös itse päättää muuttaa kaupungin suomenkielisen lukiokoulutuksen paikallisia opetussuunnitelmia. Muutokset ovat luonteeltaan seuraavia:

− Opetussuunnitelmaan lisätään tai siitä poistetaan yksi tai useampi kaupunkitasoinen oppiaine tai yksi tai useampi opintojakso.

− Opetussuunnitelmassa muutetaan jonkin kaupunkitasoisen oppiaineen tehtävää, tavoitteita, laaja-alaisen osaamisen kuvausta tai osaamisen arviointia.

− Opetussuunnitelmassa muutetaan jonkin opintojakson tavoitteita, keskeisiä sisältöjä, arviointia tai laaja-alaisen osaamisen kuvausta.

− Opetussuunnitelmassa muutetaan jonkin opintojakson laajuutta.

− Muutetaan opetussuunnitelman yhteisen osan paikallisia tarkennuksia.

− Lisätään opetussuunnitelman liitteisiin paikallisia tarkennuksia tai muutetaan näitä tarkennuksia.

− Muutetaan opetussuunnitelman liitteenä olevaa ohjaussuunnitelmaa.

Lukion opetussuunnitelman perusteet ja Aikuisten lukiokoulutuksen perusteet (Opetushallitus 2019) sisältävät molemmat edellä mainitun yhteisen osan. Yhteinen osa sisältää opetukselle, ohjaukselle ja lukion toimintakulttuurille yhteisiä määräyksiä sekä niiden ymmärtämistä avaavaa tekstiä.  Osa käsittelee esimerkiksi lukiokoulutuksen arvoja, toimintakulttuuria, ohjausta ja oppimisen tukea sekä opiskelijan oppimisen ja osaamisen arviointia. Näitä sisältöjä on suomenkielisissä opetussuunnitelmissa voitu tarkentaa paikallisesti. Lisäksi paikallisen opetussuunnitelman yhteiseen osaan voidaan lisätä kieliohjelma sekä kaupunkitasoiset tuntijaot.

Lukion opetussuunnitelman perusteissa ja Aikuisten lukiokoulutuksen perusteissa (Opetushallitus 2019) on erilaisia liitteitä, joita voidaan tarkentaa paikallisesti. Liitteitä ovat seuraavat:

• Kehittyvän kielitaidon tasojen kuvausasteikko
• Lukiokoulutusta täydentävän saamen kielen opetuksen tavoitteet, keskeiset sisällöt ja opiskelijan oppimisen arviointi
• Lukiokoulutusta täydentävän romanikielen opetuksen tavoitteet, keskeiset sisällöt ja opiskelijan oppimisen arviointi
• Lukiokoulutusta täydentävän opiskelijan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, keskeiset sisällöt ja opiskelijan oppimisen arviointi.

Helsingin kaupungin lukioiden ohjaussuunnitelma ja Helsingin aikuislukion ohjaussuunnitelma ovat suomenkielisen lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien liitteitä. Paikallisissa ohjaussuunnitelmissa kuvataan kaupungin lukioiden ohjauksen yhteiset suuntaviivat. Näihin ohjaussuunnitelmiin voidaan tehdä muutoksia. 

Toimivalta

Hallintosäännön 15 luvun 2 § 2 momentin 1 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tai ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisen varhaiskasvatussuunnitelman, esiopetuksen opetussuunnitelman, aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman sekä kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen(a)hel.fi

Elli-Noora Lassy, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 35095

elli-noora.lassy(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566