Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2022

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

15.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 3

Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) toteuttamissuunnitelma 1.8.2022 alkaen

HEL 2022-001993 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) toteuttamissuunnitelman 1.8.2022 alkaen liitteen 1 mukaisesti. Järjestämisestä vastaa Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO). Ensimmäisenä lukuvuonna 2022-2023 TUVA-koulutus alkaa 10.8.2022.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 27384

heidi.vesa(a)hel.fi

Liitteet

1

TUVA toteuttamissuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksen mukaisesti (30.11.2021), Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) vastaa Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) järjestämisestä 1.8.2022 alkaen (HEL 2021-012968). 

Koulutuksen toteuttamisessa tehdään yhteistyötä perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja muiden koulutuksen järjestäjien kanssa sekä tarpeellisten nuorisotyötä tekevien julkisten tahojen ja yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden kanssa sekä työ- ja elinkeinoelämän kanssa (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215, § 7).

Opetushallitus määrää tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) valtakunnallisista perusteista, jotka astuvat voimaan 1.8.2022 (OPH-1488-2021). Perusteissa kuvataan tarkemmin koulutuksen osat (luku 1.4) ja niiden tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi (luku 5), henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan ja todistukseen merkittävät tiedot (luku 2.2 ja 2.3). Lisäksi perusteissa kuvataan koulutuksen arvopohja, sekä opinto-ohjauksen, oppimisen tuen ja arvioinnin toteuttaminen. 

Koulutuksen järjestäjän tulee päättää TUVA-koulutuksen sisällöstä, ja laatia toteutuksesta suunnitelma koulutuksen perusteiden mukaisesti. Toteuttamissuunnitelmassa päätetään opetuksen, ohjauksen ja erityisen tuen toteuttamisesta, opiskelijoille tarjottavista koulutuksen osista sekä opetuksen tarkemmista tavoitteista ja sisällöistä. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta, 2020/1215, § 12.)

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia hakeutua lukiokoulutukseen tai ammatilliseen tutkintokoulutukseen. Koulutuksen aikana opiskelija saa ohjausta jatko-opinto- ja työelämäsuunnitelmiensa laatimiseen. TUVA-opinnot vahvistavat opiskelijan edellytyksiä suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärän ylioppilastutkintoineen tai vastaavan ammatillisen tutkinnon. (2020/1215, § 2.) Koulutus on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta (OPH-1488-2021).

Koulutuksen rakenne

TUVA-koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Koulutukseen voi osallistua myös lyhyemmän ajanjakson. Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa. Tämä tarkoittaa noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Koulutuksen toteuttamisessa huomioidaan opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet ja osaamistarpeet, sekä mahdollistetaan joustava siirtyminen tutkintotavoitteiseen koulutukseen. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215.)

Kaikki TUVA-koulutukseen osallistuvat suorittavat yhteisenä osana opinto- ja uraohjaus -koulutuksen osan, sekä valitsevat vähintään kaksi valinnaista koulutuksen osaa. 

Kaikille yhteinen koulutuksen osa:

- Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (2-10 viikkoa)

Valinnaiset koulutuksen osat, joista opiskelija suorittaa vähintään kaksi:

- Perustaitojen vahvistaminen (1-30 viikkoa)

- Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa)

- Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen (1-30 viikkoa)

- Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus (1-20 viikkoa)

- Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen (1-20 viikkoa)

Valinnaiset opinnot (1-10 viikkoa)

Laaja-alainen osaaminen

TUVA-koulutuksen perusteissa laaja-alainen osaaminen on osa jokaista koulutuksen osaa ja sisältöjä (OPH-1488-2021). Laaja-alainen osaaminen arvioidaan osana valmentavan koulutuksen osien arviointia, ja se on osa jokaisen koulutuksen osan tavoitteita. Osaaminen keskittyy niihin valmiuksiin, joita opiskelija tarvitsee siirtyäkseen opiskelemaan toiselle asteelle. Painotus on opiskelijan perusvalmiuksissa, riittävän tutkintokielen osaamisessa ja tietoteknisissä valmiuksissa sekä monipuolisissa opiskelutaidoissa. Näiden lisäksi opintojen sisällöissä huomioidaan hyvinvointiosaaminen, sekä ymmärrys kulttuurisesta moninaisuudesta, yhdessä toimimisesta sekä kestävästä kehityksestä.

Opiskelijan ohjaaminen

Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (2020/1215, § 14) velvoittaa laatimaan jokaiselle aloittavalle opiskelijalle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, johon kirjataan opintojen yksilöllinen rakentuminen ja eteneminen sekä jatko-opintosuunnitelma.  Ammatillisen koulutuksen järjestäjä laatii opiskelijalle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman noudattaen, mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) säädetään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman laadinnasta. 

Erityinen tuki

Koulutuksen järjestäjän tulee varmistaa erityinen tuki sellaisille opiskelijoille, jotka oppimisvaikeuksiensa, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsevat pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea koulutuksen perusteiden mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lukio-opintoja suorittaessa sovelletaan mitä lukiolaissa (714/2018) säädetään oppimisen tuesta, ja vastaavasti ammatillisesta koulutuksesta annetusta laissa (531/2017) osaamisen arvioinnin mukauttamisesta. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2020/1215, § 21.)

Perusopetuslain, lukiolain ja ammatillisen lain soveltaminen

Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa sovelletaan, mitä asianomaisen järjestäjän osalta perusopetuslaissa, lukiolaissa tai ammatillisesta annetussa laissa säädetään (1215/2020, 26 §): opetuksen julkisuudesta, kokeilusta, erityisopetuksen tai erityisen tuen kehittämis-, ohjaus- ja tukitehtävistä, oppilas- ja opiskeluhuollosta, henkilöstöstä, yhteistyöstä opiskelijoiden huoltajien kanssa, oppilas- ja opiskelijakunnasta, koulutuksen arvioinnista sekä tietojensaannista ja henkilötietojen salassapidosta ja käsittelystä, jollei laissa toisin säädetä. Kurinpidosta ja siihen liittyvistä menettelyistä sovelletaan siltä osin, mitä säädetään perusopetuslaissa (1998/628), lukiolaissa (714/2018) sekä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017).

Suunnitelma koulutuksen toteuttamisesta

Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) vastaa Helsingin kaupungin tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (TUVA) järjestämisen toteuttamissuunnitelmasta (liite 1), jossa kuvataan tutkinnonperusteissa (OPH-1488-2021) vaaditut asiat:

- Koulutuksen järjestäjän tarjoamat koulutuksen osat, niiden tavoitteet, keskeiset sisällöt ja arviointi sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutuminen koulutuksen osittain  

- Muilta koulutuksen järjestäjiltä hankittavat koulutuksen osat  

- Perusopetuksen arvosanojen korottaminen erityisessä tutkinnossa  

- Lukio-opintojen ja ammatillisten perustutkinnon osien ja osien osa-alueiden suorittaminen

- Opinto-ohjauksen järjestäminen  

- Erityisen tuen järjestäminen  

- Yhteistyö

Koulutusta järjestettäessä tulee noudattaa myös muita lakisääteisiä suunnitelmia (1215/2020, 26 §), joita ovat opiskeluhuoltosuunnitelma, suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä, tasa-arvosuunnitelma ja yhdenvertaisuussuunnitelma.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 27384

heidi.vesa(a)hel.fi

Liitteet

1

TUVA toteuttamissuunnitelma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566