Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/15

 

26.10.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päätettävä tässä kokouksessa

§ 44

Esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ja vähimmäisryhmäkoko toimintavuodelle 2022-2023

HEL 2021-009860 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että suomenkielisen kunnallisen esiopetuksen toimipaikat oppilaaksiottoalueittain ovat toimintavuonna 2022-2023 liitteen 1 ja yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa liitteen 2 mukaiset.

Perusopetuslain mukaista maksutonta suomenkielistä esiopetusta voivat järjestää Helsingin alueella sijaitsevat kunnalliset tai yksityiset päiväkodit, jotka kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt esiopetuksen toimipaikoiksi. Lisäksi esiopetusta voidaan järjestää integroiduissa tai monivammaisten lasten erityisryhmissä muissa kuin esiopetuksen toimipaikoissa. Yksityisessä esiopetuksessa esiopetusta voidaan antaa myös muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä.

Jaosto päätti, että kunnallisessa esiopetuksessa ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa vähimmäisryhmäkoko on 14 esioppilasta. Perustellusta syystä esiopetusta voidaan järjestää myös pienemmälle ryhmälle. Tällaisia syitä ovat esiopetus ympäri vuorokauden auki olevassa päiväkodissa, kielikylpyopetus ja suomi-saame-kaksikielinen esiopetus. Vähimmäisryhmäkoko voi alittua maantieteellisistä erityissyistä, jolloin etäisyys muihin esiopetuksen toimipaikkoihin on pitkä tai hankalien kulkuyhteyksien päässä. Esiopetusryhmä voi olla pienempi osapäiväryhmissä, joissa lapset osallistuvat vain esiopetukseen. Esiopetusta voidaan antaa pienemmässä ryhmässä myös silloin, jos lapsi saa perusopetuslain mukaista erityistä tukea. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa ryhmäkoko voi alittua, mikäli päiväkodissa ei ole riittävästi kokeilun kohdejoukkoon kuuluvia lapsia.

Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa vähimmäisryhmäkoko on 7 lasta. Ryhmäkokoko voi alittua yksityisissä päiväkodeissa pedagogisesti painotettuun, katsomukselliseen kasvatukseen tai kielipainotukseen perustuvassa esiopetuksessa silloin, kun esiopetuksesta on jatkumo samaa pedagogiikkaa, katsomusta tai kieliopetusta toteuttavaan perusopetukseen.

Samalla jaosto päätti, että yksityisten palveluntuottajien on mahdollista järjestää esiopetusta, mikäli vähimmäisryhmäkoko täyttyy esiopetuksen hakuajan päätyttyä ja palveluntuottaja täyttää esiopetuksen järjestämisen kriteerit.

Esittelijä

vs. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 22759

henrietta.suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kunnallisen esiopetuksen toimipaikat ja yhteistyökoulut 2022-2023

2

Yksityisen esiopetuksen toimipaikat 2022-2023

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Esiopetuksen järjestäminen

Helsingissä esiopetusta annetaan enintään 190 toimintapäivänä ja enintään 760 tuntia toimintavuodessa. Esiopetuksen päivittäinen toiminta-aika on neljä tuntia pääsääntöisesti klo 8.30-13.30 välillä. Esiopetukseen kuuluva ruokailu on osa esiopetuksen opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja lasketaan kuuluvaksi esiopetuksen työmäärään.

Esiopetusta järjestetään perusopetuksen toiminta-aikoina.

Esiopetuksen toimintapaikat oppilaaksiottoalueittain

Hallintosäännön 15 luvun 2 § 1 mom. 1-kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on päättää oman kieliryhmänsä osalta esiopetuksen toimipaikoista.

Kunnallisen esiopetuksen toimipaikat

Varhaiskasvatusalueilla tarkistetaan syksyisin seuraavan toimintavuoden kunnalliset esiopetuksen toimipaikat kehittyvien asukasmäärien mukaisesti. Alueilla esiopetuksen toimipaikat pidetään mahdollisimman pysyvinä, jotta lapsen opinpolku on selkeä ja kuvattavissa myös lapsen huoltajalle.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 28.9.2021 esiopetuksen oppilaaksiottoalueet tehdyn aluerajatarkistuksen mukaisesti. Vuorohoitoa antavissa päiväkodeissa, kielikylpypäiväkodeissa, erityisryhmissä annettavassa esiopetuksessa sekä suomi-saame-kaksikielisessä esiopetuksessa oppilaaksiottoalueena toimii koko kaupunki.

Toimintavuonna 2022-2023 esiopetusta järjestetään 181 kunnallisessa toimipaikassa. Jokaiselle esiopetuksen toimipaikalle on määritelty yhteistyökoulut. Ympärivuorokautisissa toimipaikoissa yhteistyökouluja voi olla useampia.

Yksityisen palveluntuottajan esiopetuksen toimipaikat

Yksityiset palveluntuottajat ovat hakeneet esiopetuksen toimipaikaksi sähköisellä lomakkeella 13-30.9.2021 välisenä aikana. Hakemuksen liitteeksi toimitetaan toimintavuotta 2022-2023 koskeva alustava esiopetuksen toimintasuunnitelma. Yksityinen palveluntuottaja voi järjestää esiopetusta, mikäli esiopetuksen järjestämisen kriteerit täyttyvät. Ryhmäkoko tarkastetaan esiopetuksen hakuajan jälkeen, jolloin toimipisteen oikeus järjestää esiopetusta vahvistetaan.

Yksityisen esiopetuksen oppilaaksiottoalueena toimii koko kaupunki. Toimintavuodelle 2022-2023 esiopetuksen toimipaikoiksi on hakenut 72 yksityisen palveluntuottajan päiväkotia.

Esiopetuksen ryhmäkoko

Kunnallisen esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko

Kunnallisessa esiopetuksessa ja kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa vähimmäisryhmäkoko on 14 esioppilasta. Sama ryhmäkoko on ollut voimassa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä myös toimintavuonna 2021-2022 (3.11.2020 § 45).

Yksityisen palveluntuottajan järjestämän esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko

Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa
vähimmäisryhmäkoko on 7 lasta. Sama ryhmäkoko on ollut voimassa kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöksellä myös toimintavuonna 2021-2022 (3.11.2020 § 45).

Yksityisen palveluntuottajan päiväkodit ovat usein pienempiä ja esioppilaiden määrä vähäisempi. Tästä syystä kunnallista esiopetusta pienempi ryhmäkoko on perusteltu. Yksityisen palveluntuottajan järjestämässä esiopetuksessa tulee myös
yllä esitellyissä poikkeustilanteissa tavoitella vähintään seitsemän lapsen
ryhmäkokoa. Näin lapselle varmistetaan ryhmä, jossa hänellä on
mahdollisuus vertaissuhteisiin ja esiopetuksen tavoitteiden
täyttymiseen.

Esiopetuksen oppilaaksiottaminen

Esiopetuksen oppilaaksiottamisen perusteet on päätetty kasvatus- ja
koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 8.9.2020 (33 §). Niiden
mukaan kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle osoitetaan
esiopetuspaikka omalta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta
huomioiden lapsen opinpolun jatkumo perusopetukseen. Lapselle voidaan osoittaa esiopetuspaikka muulta kuin omalta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta, mikäli lapsen tuen tarve sitä edellyttää.
Mikäli huoltaja ei ota vastaan lapselle osoitettua esiopetuspaikkaa,
osoitettu paikka raukeaa ja huoltaja hakee toivomaansa
paikkaa esiopetuksen hakuaikana. Jos lapsi ei ole ollut kunnallisessa
varhaiskasvatuksessa ennen esiopetusta, huoltajan tulee niin ikään
hakea esiopetuspaikkaa.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa oleville lapsille ei osoiteta uutta esiopetuspaikkaa, vaan he jatkavat esiopetuksessa nykyisessä toimipaikassa. Huoltaja voi halutessaan hakea kokeilussa olevalle lapselle uutta esiopetuspaikkaa hakuaikana. Vuonna 2017 syntyneiden kokeiluun osallistuvien lasten osalta noudatetaan erillistä hakukäytäntöä kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun.

Lapsivaikutukset

Jokaisella helsinkiläisellä lapsella on mahdollisuus osallistua esiopetukseen vuotta ennen oppivelvollisuuden alkua. Esiopetuksella on tärkeä merkitys lapsen itsetunnon, sosiaalisten taitojen ja matemaattisten sekä kielellisten valmiuksien vahvistamisessa. Esiopetuksen toimipaikan tulee löytyä mahdollisimman läheltä lapsen kotia ja hänen tulevaa kouluaan tai lapsen tuen edellyttäessä tarkoituksenmukaisimmasta toimipaikasta. Esiopetuksena aikana koulun kanssa tehdyllä yhteistyöllä tuetaan lapsen opinpolkua.

Esittelijä

vs. varhaiskasvatusjohtaja

Ulla Lehtonen

Lisätiedot

Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 22759

henrietta.suomalainen(a)hel.fi

Liitteet

1

Kunnallisen esiopetuksen toimipaikat ja yhteistyökoulut 2022-2023

2

Yksityisen esiopetuksen toimipaikat 2022-2023

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen aluepäälliköt

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566