Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2021

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/3

 

26.10.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 32

Suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokuntien täydennykset, toimikausi 1.10.2021-31.9.2025

HEL 2021-004562 T 00 00 02

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsi Helsingin kaupungin suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokuntien jäsenten ja heidän henkilökohtaisten varajäsentensä täydennykset toimikaudelle 1.10.2021-30.9.2025 liitteen 1 mukaisesti. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tarkastaa tämän asian heti kokouksessa.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henri Montonen, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 20642

henri.montonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokunnat, päivitetyt

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Jaosto päätti johtokuntien kokoonpanoista aiemmin 28.9.2021 kokouksessa, jonka jälkeen osa kouluista on täydentänyt johtokunnan kokoonpanoa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 2 luvun 24 §:n mukaan koulujen ja lukioiden johtokunnat toimivat kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen ja vastaavasti ruotsinkielisen jaoston alaisina ja huolehtivat opetuksen ja kasvatuksen kehittämisestä ja tukemisesta sekä koulun, lukion ja kodin yhteistyön edistämisestä. Johtokunnassa on 7-10 jäsentä ja jokaisella jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen.

Suomenkielinen jaosto valitsee neljän vuoden toimikaudeksi johtokunnan jäsenet ja varajäsenet. Koulun oppilaiden tai lukion opiskelijoiden huoltajat, koulun tai lukion opettajat, koulun tai lukion muu henkilökunta ja lukion opiskelijat esittävät keskuudestaan henkilöt johtokunnan jäseniksi ja varajäseniksi sekä puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtaksi.

Kunnan luottamushenkilöt

Johtokunta on kunnan toimielin ja johtokuntaan valitut jäsenet ovat kunnan luottamushenkilöitä (kuntalain 69 §). Luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Luottamustoimeen voidaan valita vain henkilö, joka on suostunut ottamaan toimen vastaan (kuntalain 70 §).

Yleinen vaalikelpoisuus

Kuntalain 71 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö

1) jonka kotikunta kyseinen kunta on,

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan, ja

3) joka ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Kuntalaissa on säädetty vaalikelpoisuuden rajoituksia eri toimielimiin. Koulujen ja lukioiden johtokuntien osalta rajoituksia ei ole: johtokuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan tai jonka kotikunta kunta ei ole.

Tasa-arvo

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4 a §:n 1 momentin mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Kaikissa johtokunnissa tasa-arvovaatimus ei täysin toteudu, sillä ehdokkaita ei ilmoittautunut kummastakin sukupuolesta riittävästi.

Alle 18-vuotiaat oppilaat ja opiskelijat

Hallintosäännön 29 luvun 7 §:n 5 momentin mukaan muiden henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta päättää ao. toimielin tai toimielimen asettava viranomainen. Oppilas- ja opiskelijakunnat nimeävät edustajansa, joille johtokunnat ensimmäisessä kokouksessaan harkintansa mukaan antavat läsnäolo- ja puheoikeuden kokouksissa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pitää oppilaiden ja opiskelijoiden osallistumista hyvin tärkeänä ja suosittaa tämän vuoksi, että myös alaikäiset oppilaat ja opiskelijat osallistuvat johtokunnan toimintaan.

Asian valmistelusta

Koulujen ja lukioiden rehtorit kutsuivat huoltajat koolle ehdokkaiden valitsemiseksi. Aikuislukion ja eräiden erityiskoulujen ehdokkaat on rehtori koonnut aikuislukion ja ko. koulun sidosryhmien ehdottamista henkilöistä. Lisäksi opettajat, muu henkilöstö ja opiskelijakunnat ovat asettaneet ehdokkaansa.

Kaikkiin johtokuntiin ei ilmoittautunut tarpeeksi ehdokkaita. Koulut ja lukiot voivat vielä täydentää johtokunnan jäsenistöä jäsenten ja varajäsenten osalta.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Henri Montonen, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 20642

henri.montonen(a)hel.fi

Liitteet

1

Suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokunnat, päivitetyt

Oheismateriaali

1

Suomenkielisten koulujen ja lukioiden johtokunnat, kaikki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566