Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2020

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

03.11.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 46

Painotetun, laajamittaisen kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät lukuvuodesta 2021–2022 alkaen

HEL 2020-011264 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä painotetun, laajamittaisen kaksikielisen, englanninkielisen ja kielikylpyopetuksen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät alla esitetyn mukaisesti lukuvuodesta 2021–2022 alkaen seuraavasti:

        Painotetun opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 16 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–6.

        Painotetun opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 14 ja enimmäisoppilasmäärä on 24–32 vuosiluokilla 7–9.

        Laajamittaisen kaksikielisen suomi–englanti-opetuksen ja englanninkielisen opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–9.

        Laajamittaisen kaksikielisen suomi–viro- ja suomi-espanja-opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 12 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–9.

        Laajamittaisen kaksikielisen suomi–kiina-, suomi–venäjä-, suomi–pohjoissaame-opetuksen aloittavan ryhmän vähimmäisoppilasmäärä on 5 ja enimmäisoppilasmäärä on 26 vuosiluokilla 1–9. 

        Ruotsin kielikylpyopetuksen aloittavan ryhmän enimmäisoppilasmäärä on 26 kuitenkin niin, että kaikki kaupungin kielikylpyohjelman varhaiskasvatuksessa aloittaneet saavat paikan kielikylpypolun mukaisesta perusopetuksen koulusta. 

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti delegoida päätösvallan perusopetusjohtajalle vuosittain tarkistettavista soveltuvuuskokeiden alimmista hyväksytyistä pistemääristä, aloittavien ryhmien lukumääristä ja painotetun opetuksen aloittavien ryhmien enimmäisoppilasmääristä vuosiluokilla 7–9 siten, että
enimmäisoppilasmäärä on 24–32 oppilasta.

Tällä päätöksellä kumotaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 10.12.2019 (§ 70) päätös.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012

hanna.valitalo(a)hel.fi

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Greta Hämäläinen, lakimies, puhelin: 310 86350

greta.hamalainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin peruskouluissa sekä sen sopimuskouluissa tarjotaan painotettua, kaksikielistä ja englanninkielistä opetusta 61 koulussa, joista osassa tarjotaan kahta tai kolmea eri painotusta. Painotettua opetusta annetaan ensimmäiseltä, kolmannelta ja seitsemänneltä vuosiluokalta alkaen. Laajamittaista kaksikielistä ja englanninkielistä opetusta annetaan ensimmäiseltä ja seitsemänneltä vuosiluokalta alkaen.

Lukuvuonna 2021–2022 aloituspaikkoja ensimmäiseltä vuosiluokalta alkavassa painotetussa opetuksessa on 26 ja kaksikielisessä, englanninkielisessä ja kielikylpyopetuksessa opetuksessa 520, yhteensä 546, kolmannelta vuosiluokalta alkavassa painotetussa opetuksessa yhteensä 390 ja seitsemänneltä vuosiluokalta alkavassa painotetussa opetuksessa 1032–1376 ja kaksikielisessä ja englanninkielisessä 180, yhteensä 1212–1556 aloituspaikkaa. Aloituspaikkamäärät vaihtelevat vuosittain riippuen alkavien ryhmien lukumäärästä. Painotettu ja kaksikielinen opetus jatkuu 6. tai 9. vuosiluokan loppuun asti.

Painotettu opetus

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa voidaan painottaa yhtä tai useampaa oppiainetta, mikä on määritelty koulun opetussuunnitelmassa. Helsingissä painotettua opetusta tarjotaan seuraavissa oppiaineissa:

        B2-latina

        Ilmaisu

        Kuvataide

        Liikunta

        Liikunta ja kotitalous

        Luonto ja tiede

        Matematiikka

        Matematiikka ja luonnontiede

        Mediakasvatus

        Musiikki

        Nykytanssi

        Tanssi, liike ja ilmaisu

        Tanssi

        Taideilmaisu

        Teknologiakasvatus

        Tietotekniikkapainotteinen kuvataide

        Viestintä

Painotetun opetuksen tavoitteena on syventää oppilaan osaamista painotetun oppiaineen osalta. Oppiaineiden tavoitteet sekä sisällöt sekä niiden arviointi muilta osin ovat samat kuin yleisopetuksessa.

Laajamittainen kaksikielinen, englanninkielinen ja kielikylpyopetus

Perusopetuksen opetuskielenä suomenkielisessä perusopetuksessa on suomi. Perusopetuslain 10 §:n nojalla opetusta voidaan kuitenkin antaa jollain toisella paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellyllä kielellä, jos se ei vaaranna oppilaan mahdollisuuksia seurata opetusta. Tällaisia tapauksia ovat laajamittainen kaksikielinen opetus, englanninkielinen opetus ja kielikylpyopetus.

Kaksikielisen opetuksen järjestämisen periaatteet on määritelty valtakunnallisessa sekä Helsingin kaupungin opetussuunnitelmassa ja niitä on tarkennettu koulujen omissa opetussuunnitelmissa. Oppiainekohtaiset tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytänteet ovat samat kuin yleisopetuksessa.

Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa oppilas opiskelee kaikkia oppiaineita suomeksi ja toisella opetussuunnitelmassa määritellyllä kielellä, jota kutsutaan kohdekieleksi. Laajamittaisessa kaksikielisessä opetuksessa opetusta annetaan yli 25 prosenttia kohdekielellä ja osa äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen sisällöistä voidaan opettaa myös kohdekielellä.

Englanninkielisessä opetuksessa opetuksesta 80 prosenttia annetaan englanniksi. Opetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, jotka ovat käyneet koulua englanniksi tai tulevat muuttamaan ulkomaille perusopetuksen aikana. Englanninkielisessä opetuksessa oppiaineiden keskeiset käsitteet opitaan myös suomeksi. Muilta osin suomen kielen taitojen kehittyminen on suppeampaa kuin kaksikielisessä tai yleisopetuksessa.

Kielikylpyopetuksessa annetaan 50–90 prosenttia opetuksesta ruotsiksi. Tavoitteena on, että kielikylpyohjelmaan osallistunut oppilas saavuttaa vahvan kielitaidon molemmissa kotimaisissa kielissä.

Aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät

Tällä päätösehdotuksella tarkistetaan 7–9 vuosiluokkien painotetun opetuksen vähimmäis- ja enimmäisoppilasmääriä koulujen kanssa käydyn keskustelun perusteella. Vähimmäisoppilasmäärää laskemalla mahdollistetaan ryhmien perustaminen eri puolilla kaupunkia ja enimmäisoppilasmäärä 24–32 oppilasta mahdollistaa painotetun opetuksen oppilasmäärän vaihtelun, jossa otetaan huomioon koulun kokonaisoppilasmäärä.

Päätösehdotuksen tarkoituksena on yhtenäistää samaa painotusta, laajamittaista kaksikielistä, englanninkielistä ja kielikylpyopetusta tarjoavien koulujen aloittavien ryhmien vähimmäis- ja enimmäisoppilasmäärät.

Kaikki halukkaat voivat hakea painotettuun ja laajamittaiseen kaksikieliseen opetukseen. Painotettua tai kaksikielistä opetusta ei kuitenkaan voida tarjota kaikille hakijoille. Näin ollen on aloittaville ryhmille määriteltävä enimmäisoppilasmäärä. Nyt esitetyissä enimmäisoppilasmäärissä on huomioitu oppilaiden ja opetuksen järjestämisen kannalta tarkoituksenmukaiset ryhmäkoot.

Toimivalta

Hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto tai ruotsinkielinen jaosto oman kieliryhmänsä osalta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää oppilaaksi- ja opiskelijaksioton perusteista.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012

hanna.valitalo(a)hel.fi

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 31015036

jaana.iivonen(a)hel.fi

Greta Hämäläinen, lakimies, puhelin: 310 86350

greta.hamalainen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Perusopetuksen alueelliset palvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566