Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2020

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

09.06.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 25

Helsingin aikuislukion opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2021 alkaen

HEL 2020-006641 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin aikuislukion opetussuunnitelman yhteisen osan 1.8.2021 alkaen. Opetussuunnitelman yhteinen osa on liitteenä. Se on luettavissa myös internet-osoitteessa https://bit.ly/2HOfwLL.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

harri.korhonen(a)hel.fi

Riina Ståhlberg, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 26018

riina.stahlberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2. §:n toisen kohdan 1 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää tai hyväksyy oman kieliryhmänsä osalta perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää kaupunkitasoisten opetussuunnitelmien ja muiden opetuksen järjestämiseen liittyvien suunnitelmien hyväksymisestä.

Uusi lukiolaki tuli voimaan 1.8.2019 ja lakiuudistuksen myötä Opetushallitus julkaisi marraskuussa 2019 aikuisten lukiokoulutuksen uudet opetussuunnitelman perusteet. Uusi opetussuunnitelma tulee voimaan 1.8.2021.

Helsingin aikuislukion opetussuunnitelman yhteisen osan laadinta

Helsingin aikuislukion opetussuunnitelman yhteinen osa on laadittu yhteisessä prosessissa Helsingin kaupungin nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman yhteisen osan kanssa. Yhteinen osa on laadittu yhdessä suomenkielisten ja ruotsinkielisten lukioiden rehtoreiden, opettajien, opiskelijoiden ja opiskeluhuollon kanssa. Aikuisten lukiokoulutuksen erityispiirteet on otettu huomioon työskentelyn loppuvaiheessa. Yhteistä osaa kirjoitettiin kahdeksassa yhteisen osan teeman mukaisessa työryhmässä syyskuusta 2019 toukokuuhun 2020. Aikuislukion opiskelijat osallistuivat opetussuunnitelmatyöhön syksystä 2019 alkaen. Opiskelijat olivat mukana yhteisen osan työryhmissä, ja heillä kaikilla oli mahdollisuus kommentoida opetussuunnitelmaluonnosta.

Oppiainekohtainen työskentely työryhmissä jatkuu syksyyn 2020. Opetussuunnitelman oppiainekohtainen osa tulee suomenkielisen jaoston hyväksyttäväksi keväällä 2021.

Keskeistä lukion opetussuunnitelmassa

Opetussuunnitelmauudistuksen tavoitteena on edistää lukiolain mukaista lukiokoulutuksen tarkoitusta: tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Lukiokoulutus antaa opiskelijoille valmiuksia jatkuvaan oppimiseen, itsensä kehittämiseen, elämänhallintaan ja vastuulliseen vaikuttamiseen. Lukiouudistuksen taustalla on se, että lukiolaisten hyvinvointia halutaan vahvistaa, ja Helsingin kaupungin opetussuunnitelmatyössä opiskelijoiden hyvinvointiin on erityisesti kiinnitetty huomiota.

Aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden arvoperusta rakentuu demokratialle ja suomalaiselle sivistysihanteelle, jonka mukaan opiskelu ja oppiminen uudistavat yhteiskuntaa ja kulttuuria. Helsingin kaupungin lukioiden arvoina korostuvat lukiolaisten hyvinvointi, osallisuus ja toimijuus, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus, kestävä elämäntapa sekä tieto ja eettisyys. Ne ohjaavat opiskelijoita toimimaan vastuullisesti, aloitteellisesti ja myötätuntoisesti. Arvojen mukainen toiminta edistää sekä yksilön että yhteisön hyvinvointia. Helsingin aikuislukio on yhteisö, jossa erilaisissa elämäntilanteissa olevilla ja monista kieli-, katsomus- ja uskontotaustoista tulevilla ihmisillä on mahdollisuus tunnistaa ja pohtia yhteisiä hyvän elämän arvoja ja periaatteita sekä oppia yhteistyöhön

Opetussuunnitelman keskeinen uudistus ovat laaja-alaisen osaamisen osa-alueet, jotka muodostavat oppiaineiden yhteiset tavoitteet. Laaja-alainen osaaminen myös konkretisoi lukion arvoperustaa. Kaikissa oppiaineissa ja opintojaksoissa määritellään, kuinka laaja-alainen osaaminen niissä toteutuu. Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet ovat: hyvinvointiosaaminen, vuorovaikutusosaaminen, monitieteinen ja luova osaaminen, yhteiskunnallinen osaaminen, eettisyys ja ympäristöosaaminen sekä globaali- ja kulttuuriosaaminen. Laaja-alainen osaaminen arvioidaan osana kunkin opintojakson arviointia.

Muina olennaisina uudistuksina opetussuunnitelmassa on myös vahvistaa opiskelijalähtöisyyttä ja opintojen henkilökohtaistamista sekä lisätä näiden avulla opiskelumotivaatiota ja opintojen mielekkyyttä. Tämä mahdollistetaan muun muassa tarjoamalla entistä kattavampaa ohjausta sekä oppimisen tukea sitä tarvitseville. Lisäksi korostetaan jokaisen lukiolaisen omaa potentiaalia ja yksilöllisten tavoitteiden ja opintopolun tukemista. Helsingin aikuislukiossa kiinnitetään erityistä huomiota joustaviin opiskeluratkaisuihin. Yhteisöllisyys ja yhteistyö nähdään lukion suureksi voimavaraksi. Korkeakoulu-, kansainvälisyys- sekä työelämäyhteistyö painottuvat entistä enemmän.

Helsingin kaupungin lukioiden ja Helsingin aikuislukion opetussuunnitelmatyön tavoitteena on ollut, että kaupunkistrategian mukaisesti (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321 §) Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia. Helsingin aikuislukion toimintakulttuurissa ja pedagogiikassa on tärkeää opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen. Lähtökohtana on, että jokaisen opiskelijan tavoitteet ovat yksilölliset, mutta tavoitteet saavutetaan yhdessä yhteisön tuella.

Rakenteelliset uudistukset muuttavat aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden pakolliset opinnot kursseista moduuleiksi. Moduulit ovat kokonaisuuksia, joista lukiot voivat rakentaa mieleisiään opintojaksoja. Keskeisenä tavoitteena on rakentaa oppiainerajoja ylittäviä opintojaksoja, jotta opiskelijan ymmärrys maailman monimutkaisista ilmiöistä laajenee ja syvenee.

Opetussuunnitelmatyössä Helsingin aikuislukion teemoina on korostettu hyvinvointia, osallisuutta, yhdessä oppimista, Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitetta sekä laaja-alaista osaamista.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Harri Korhonen, lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 310 86342

harri.korhonen(a)hel.fi

Riina Ståhlberg, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 26018

riina.stahlberg(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin aikuisten lukiokoulutuksen opetussuunnitelma 2021

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566