Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

1/2020

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/9

 

17.03.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Vattuniemen ala-asteen koulun kaksikielinen opetus ja kielivalikoima 1.8.2020 alkaen

HEL 2020-002093 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Vattuniemen ala-asteen koulussa alkaa suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen suomi-englanti -opetus 1.8.2020 alkaen. Suppeammalla kaksikielisellä opetuksella ei ole vaikutusta oppilaaksiottoon.

Lisäksi päätettiin Vattuniemen ala-asteen koulun kielivalikoimasta seuraavasti:

        A1-kielet: englanti, espanja, saksa

        A2-kielet: englanti, espanja, saksa, ranska

        B1-kieli: ruotsi

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 23444

satu.koistinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 26.3.2019 (§ 121) perustaa Vattuniemen ala-asteen koulun Lauttasaareen. Koulu aloittaa toimintansa 1.8.2020. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää koulun kielivalikoimasta ja kaksikielisen opetuksen aloittamisesta.

Suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen suomi-englanti -opetus

Perusopetuksen opetuskieli on suomenkielisessä perusopetuksessa suomi. Valtakunnallisen opetuksen mukaan voidaan kuitenkin osa opetuksesta antaa muulla kuin koulun virallisella opetuskielellä. Kaksikielisen opetuksen eri muotoja ovat: ruotsin kielikylpy, laajamittainen kaksikielinen ja suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen opetus. Helsingissä näitä eri opetusmuotoja annetaan englanniksi, espanjaksi, kiinaksi, venäjäksi, viroksi, venäjäksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi.

Kielirikasteisessa suomi-englanti -opetuksessa voi tällä hetkellä opiskella 10 koulussa ja Vattuniemen ala-asteen koulun kielirikasteisen opetuksen aloittaminen kasvattaa määrän 11. Kielirikasteinen opetus on avoin kaikille koulun oppilaaksiottoalueen oppilaille ilman soveltuvuuskoetta.

Kielirikasteisessa suomi-englanti -opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa ja opetuksen tavoitteet sekä sisällöt ovat samat kuin yksikieliseen opetukseen osallistuvilla oppilailla. Kielirikasteisessa opetuksessa vähintään 10% ja korkeintaan 25% eri oppiaineiden sisällöistä opetetaan kohdekielillä (englanti). Tähän osuuteen ei lasketa kieliohjelmaan kuuluvia kielten oppitunteja.

Kielivalikoima

Vuosiluokilla 1-6 perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti koulun kieliohjelmaan kuuluu kolme kielen eri oppimäärää: A1, A2 ja B1. Kaikki perusopetuksen oppilaat opiskelevat A1- ja B1-kieltä ja A2-kielen opiskelu on vapaaehtoista. Näistä ensimmäisen opiskelu aloitetaan 1. vuosiluokalta, toisen kielen 3. vuosiluokalta ja kolmannen 6. vuosiluokalta.

Helsingissä on tavoitteena kehittää monipuolisesti helsinkiläisten kielitaitoa sekä lisätä eri kielten osaamista ja perusopetuksen kielivalikoiman monipuolisuus tukee tämän tavoitteen saavuttamista. Vattuniemen ala-asteen koulun koulutulokkaat voivat valita ensimmäisen opiskeltavan kielen kolmesta vaihtoehdosta. Valinnaisena A2-kielenä on mahdollista valita neljän eri kielen väliltä. Kaikille yhteinen toisen kotimaisen kielen opiskelu aloitetaan Vattuniemen ala-asteen koulussa 6. luokalta.

Valmisteluprosessi

Vattuniemen ala-asteen tulevien oppilaiden huoltajilla on ollut mahdollisuus osallistua kielivalikoiman suunnitteluun ja esittää näkemyksensä kielirikasteisen perusopetuksen aloittamisesta. Huoltajilla on ollut mahdollisuus ottaa kantaa A1-kieliohjelmaan tammikuussa avoinna olleessa verkkokyselyssä. A2-kielen osalta huoltajilla on ollut mahdollisuus osallistua A2-kielivalikoiman suunnitteluun heille järjestetyssä tilaisuudessa 25.2.2020 sekä maaliskuun alkuun auki olleen verkkokyselyn kautta. Valmistelussa on huomioitu myös, että turvataan alueellisesti monipuolinen kielivalikoima sekä Lauttasaaren ala-asteen koulusta Vattuniemen ala-asteelle siirtyvien oppilaiden aloittamien kielien jatko.

Vattuniemen ala-asteen koulun johtokunnalla on tarvittaessa mahdollisuus koulun toiminnan käynnistyttyä esittää kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle tarkennuksia tai muutoksia kielivalikoimaan.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 23444

satu.koistinen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Perusopetuksen alueelliset palvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566