Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

6/2019

1 (5)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/12

 

10.12.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 74

Stadin ammatti- ja aikuisopiston yhteishakuun ja VALMA-koulutukseen haettavaksi laitettavat aloituspaikat vuodelle 2020

HEL 2019-011651 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä ammatillisen koulutuksen yhteishakuun laitettavat Stadin ammatti- ja aikuisopiston aloituspaikat ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) aloituspaikat seuraavasti:

Aloituspaikat vuodelle 2020

 

 

 

Autoalan perustutkinto

240

Elintarvikealan perustutkinto

60

Hammastekniikan perustutkinto

28

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

310

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

70

Laboratorioalan perustutkinto

40

Logistiikan perustutkinto

130

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

25

Lääkealan perustutkinto

35

Maanmittausalan perustutkinto

20

Matkailualan perustutkinto

30

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

180

Pintakäsittelyalan perustutkinto

60

Prosessiteollisuuden perustutkinto

40

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

70

Puuteollisuuden perustutkinto

60

Rakennusalan perustutkinto

150

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

200

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

400

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

160

Taideteollisuusalan perustutkinto

80

Talotekniikan perustutkinto

100

Teknisen suunnittelun perustutkinto

40

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

120

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto

140

Turvallisuusalan perustutkinto

100

Välinehuoltoalan perustutkinto

12

 

 

Tutkintoon johtava koulutus yhteensä

2900

 

 

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

400

 

 

Aloituspaikat yhteensä

3300

 

 

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää ammatillisessa koulutuksessa kunkin koulutuksen järjestäjän tulevan vuoden tavoitteellisen opiskelijavuosien määrän. Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa on opiskelijavuosien vähimmäismääräksi määritelty 8 947 opiskelijavuotta. Opiskelijavuosi on suorite, joka muodostuu 365 päivästä ja opiskelu on kokoaikaista. Opiskelijavuosi otetaan huomioon myös koulutuksen järjestäjän rahoituksen perusteena.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta. Helsingin kaupungin järjestämislupaan (OKM/114/531/2017) sisältyvät ammatilliset perustutkinnot, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä muut järjestämisluvan mukaiset koulutukset. Vuodelle 2020 esitetyt aloituspaikat sisältävät valtakunnallisessa yhteishaussa ammatillisiin perustutkintoihin kohdennettavat aloituspaikat. Lisäksi esitys sisältää VALMA-koulutuksen aloituspaikat. VALMA-koulutukseen haetaan perusopetuksen jälkeisessä valmistavan koulutuksen haussa.

Peruskoulun päättävien ikäluokka on Helsingissä vuonna 2020 ennusteen mukaan 5 067 nuorta, mikä on 67 nuorta enemmän kuin edellisenä vuonna. Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja varataan vähintään 40 prosentille Helsingissä peruskoulunsa päättävistä nuorista, mikä tarkoittaa 2 027 paikkaa vuonna 2020. Lisäksi varaudutaan tarjoamaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville helsinkiläisille sekä Helsingin ulkopuolelta tuleville hakijoille.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto varaa vuoden 2020 yhteishaussa tutkintoon johtavaan koulutukseen 2 421 aloituspaikkaa peruskoulunsa keväällä 2020 päättäville ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville helsinkiläisille nuorille. Lisäksi yhteishakuun laitettavista paikoista 479 paikkaa on varattu ylioppilaspohjaisille opiskelijoille. VALMA -koulutukseen varataan 400 paikkaa, mikä on sama määrä kuin vuonna 2019.

Yksityisten oppilaitosten tarjoama paikkamäärä on arvioitu aikaisempien vuosien aloituspaikkojen perusteella. Osa peruskoulun päättävistä helsinkiläisistä nuorista aloittaa toisen asteen opinnot muualla kuin Helsingin kaupungin tarjoamassa koulutuksessa.

15-vuotiaiden ikäluokka vuonna 2020

5067

 

 

40 % ikäluokasta

2027

Muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville helsinkiläisille ja vieraspaikkakuntalaisille varatut paikat

1600

 

 

Stadin ammatti- ja aikuisopiston tutkintoon johtava koulutus (peruskoulupohjaiset paikat)

2421

Yksityiset oppilaitokset

900

Muualle ammatillisiin oppilaitoksiin menevät

200

 

Esitettyjen aloituspaikkojen kohdentamisessa on otettu huomioon Helsingin seudun työvoima- ja koulutustarpeista saadut ennakointitiedot ja työvoimavarannon poistuman vaikutukset.

Vuonna 2019 aloituspaikkoja tutkintoon johtavassa koulutuksessa oli kokonaisuudessaan 2 787. Vuoden 2020 aloituspaikkamäärä on 113 paikkaa suurempi, mutta myös peruskoulun päättävien ikäluokka on hieman suurempi. Merkittävin muutos vuodesta 2019 tutkintokohtaisissa paikkamäärissä on hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnossa, jossa paikkoja on lisätty 90:llä. Paikkojen lisääminen johtuu työvoiman tarpeesta. Lisäksi matkailualan perustutkinnossa yhteishaun paikkamäärää on pienennetty ja 20 paikkaa siirretty jatkuvaan hakuun. Matkailualan perustutkinnon englanninkieliseen koulutukseen on mahdollista hakea ainoastaan jatkuvan haun kautta.

Valtakunnallinen yhteishaku toimii pääasiallisesti perusopetuksen päättävien hakeutumisväylänä toisen asteen koulutukseen. Yhteishaussa oikeutettuja hakemaan ovat peruskoulun tai vastaavan koulutuksen ulkomailla suorittaneet, joilla ei ole aikaisempaa ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa. Suurin osa yhteishaussa hakevista on saman vuoden keväällä peruskoulunsa päättäviä nuoria. VALMA-koulutukseen varatuilla paikoilla vahvistetaan koulutustakuun toteutumista ja huomioidaan perusopetuksessa päättävien tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrä sekä tuen tarve koulutusalan valintaan. Lisäksi pääkaupunkiseudulla tulee VALMA-koulutuksen aloituspaikoissa huomioida hakijat, jotka ovat muuttaneet Suomeen perusopetuksen päättövaiheessa ja tarvitsevat VALMA-koulutuksen tarjoamaa tukea opiskeluvalmiuksien kehittämiseen ennen tutkintokoulutukseen siirtymistä.

Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan enenevässä määrin opiskelijaksi jatkuvan haun kautta ja hakupäiviä järjestetään Stadin ammatti- ja aikuisopistossa keskimäärin kerran kuukaudessa. Jatkuvien hakujen kautta hakija voi hakea ammatilliseen koulutukseen sekä VALMA-koulutukseen ja aloittaa opintonsa joustavasti ympäri vuoden. Jatkuvilla hauilla Stadin ammattiopisto pystyy tehokkaasti vastaamaan Helsingin seudun nopeasti muuttuviin koulutus- ja osaamistarpeisiin.

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelija voi suorittaa koko tutkinnon tai tutkinnon osia. Lisäksi jokaisella opiskelijalla on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto, joka tarkoittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittamista rinnakkain. Kaksoistutkinnon suorittamista tavoitteleva hakija hakeutuu opiskelijaksi Stadin ammatti- ja aikuisopistoon ja opiskelupaikkaa vastaanotettaessa ilmoittautuu myös lukio-opintoihin.

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikoilla on välillisiä terveysvaikutuksia syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatus ja koulutus

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566