Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2019

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/8

 

05.11.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 48

Jätkäsaaren peruskoulun ja Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2020 alkaen

HEL 2019-009260 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti

1

Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeksi 7-8 luokkien osalta  1.8.2020 alkaen ja 9 luokkien osalta 1.8.2021 alkaen seuraavaa: 

Oppilaaksiottoalueen raja kulkee Jätkäsaarenlaiturin ja Hietalahdenrannan risteyksestä Mechelininkatua pitkin siten, että Mechelininkatu 1, 1a, 1b ja 1c eivät kuulu Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Raja kääntyy Mechelininkadun ja Lapinlahdentien risteyksestä Lapinlahdentielle ja kulkee Lapinlahden sairaalapuiston läpi kohti merta. Lapinlahdenpolku 2, 4 ja 6 eivät kuulu Jätkäsaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Merellä raja kulkee Lauttasaaren ja Ruoholahden välissä ja palaa manterelle Hernesaaren ja Jätkäsaaren välistä. Raja kulkee pitkin Hietalahdenrantaa Jätkäsaarenlaiturin risteykseen. 

2

Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeksi 7-8 luokkien osalta  1.8.2020 alkaen ja 9 luokkien osalta 1.8.2021 alkaen seuraavaa:

Taivallahden peruskoulun 1-9 luokkien oppilaaksiottoalueen raja kulkee siten, että Mechelininkadulta raja kääntyy Lapinlahdenkadulle ja siitä Eteläinen Rautatienkadulle. Lapinlahdenkatu 33 kuuluu Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Runebergin kadun kohdalta raja kääntyy kulkemaan pitkin Pohjoinen Rautatiekatua kunnes kääntyy kulkemaan Mannerheimintie 30 rakennuksen edestä. Eduskuntapuiston kohdalta raja kääntyy kulkemaan Töölönlahdenkatua ja siitä kääntyy kulkemaan Karamzininrantaa pitkin Töölönlahdelle. Töölönlahdelta raja palaa Hakasalmen puiston kohdalta Mannerheimintielle ja kääntyy Dunckerinkadulle. Dunckerinkatu 2, 4 ja 6 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Dunckerinkadulta raja kääntyy Töölönkadulle siten, että Töölönkatu 28, 30a-30c kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Töölönkadulta raja kääntyy Tykistönkadulle ja kulkee Runeberginkadun yli ja kääntyy risteyksessä Sandelsinkadulle. Tykistönkatu 7, 9, 11 ja 13 eivät kuulu Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Sandelsinkatu 8 ja 10 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Sandelsinkadulta raja kääntyy Välskärinkadulle siten, että Välskärinkatu 6, 8, 10,12 ja 14 kuuluvat alueeseen. Välskärinkadulta raja kääntyy Sibeliuksenkadulle ja kulkee Mechelininkadun yli Sibeliuksen puiston reunaa pitkin. Siitä raja kääntyy Kesäkadulle ja Soutustadionin kohdalta merelle. Mereltä raja palaa mantereelle Lapinlahden sairaalapuiston kohdalta siten, että Lapinlahdenpolku 2, 4 ja 6 kuuluvat Taivallahden peruskoulun oppilakasiottoalueeseen.

Oppilaaksiottoalueet on kuvattu karttaliitteessä 1.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012

hanna.valitalo(a)hel.fi

Liitteet

1

Oppilaaksiottoalueiden kartat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen koulupolku 7. luokalta alkaen jatkuu nykyisin Taivallahden peruskouluun.

Ehdotuksessa esitetään tähän muutosta siten, että Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien koulupolku jatkuisi 7. luokalta alkaen Jätkäsaaren peruskoulussa. Muutos tapahtuisi porrastaen siten, että lukuvuonna 2020-2021 Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiotttoalueella asuvien 7-8 luokkalaisten lähikoulu olisi Jätkäsaaren peruskoulu ja 9. luokkalaisten lähikouluna jatkaisi Taivallahden peruskoulu. Lukuvuonna 2021-2022 Jätkäsaaren peruskoulu olisi kaikkien 7-9 luokkaisten Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen lähikoulu.

Vaikutusten arviointi

Palveluverkkotarkastelu käynnistyi Ruoholahden alueen asukkaiden palautteen pohjalta. Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueen asukkaiden näkökulmasta on luonnollista, että koulupolku jatkuisi Ruoholahden ala-asteen koulusta Jätkäsaaren peruskouluun 7-9 luokille.

Oppilaaksiottoalueen muutos tukee lasten alueella muodostuneiden kaverisuhteiden säilymistä. Lisäksi oppilaiden koulumatka on lyhyempi Ruoholahdesta Jätkäsaaren peruskouluun kuin Taivallahden peruskouluun.  Tämän seurauksena lapsilla jää vapaa aikaa enemmän käytettäväksi esimerkiksi harrastuksiin koulupäivän jälkeen.

Muutoksella ei ole merkittävää vaikutusta Taivallahden peruskoulun oppilasmäärään. Ruoholahden ala-asteen koulun oppilaat ovat hakeutuneet 6. luokan jälkeen useisiin alueen kouluihin.

Jätkäsaaren peruskoulun oppilasmäärä kasvaa muutoksen johdosta. Investointiohjelmassa on hyväksytty Jätkäsaareen toinen peruskoulu. Alustavien ennusteiden mukaan alueen oppilaat tulevat mahtumaan Jätkäsaari-Ruoholahden alueella tulevaisuudessa kolmeen koulurakennukseen.

Kuuleminen

Perusopetusjohtaja pyysi lausuntoa Jätkäsaaren peruskoulun johtokunnalta, Ruoholahden ala-asteen koulun johtokunnalta ja Taivallahden peruskoulun johtokunnalta 7.10.2019 mennessä. Lausuntopyynnössä pyydettiin johtokuntaa kuulemaan lausuntoa antaessaan koulun oppilaskuntaa.

Lausunnoissa koulujen johtokunnat sekä oppilaskunnat puoltavat esitettyä oppilaaksiottoalueen muutosta.

Asukkailla oli mahdollisuus kommentoida ehdotusta Kerrokantasi- palvelussa ajalla 18.9.- 4.10. 2019. Kommenttien perusteella alueen asukkaat ovat tyytyväisiä esitettyyn muutokseen. Kommentit ovat luettavissa:

Kerrokantasi -palvelu

Päätösprosessi

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perustesta tai hyväksyä rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012

hanna.valitalo(a)hel.fi

Liitteet

1

Oppilaaksiottoalueiden kartat

Oheismateriaali

1

Väestöennuste

2

Lausuntopyyntö koulujen johtokunnille

3

Jätkäsaaren peruskoulun johtokunnan lausunto

4

Ruoholahden ala-asteen koulun johtokunnan lausunto

5

Taivallahden peruskoulun johtokunnan lausunto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Koulujen rehtorit

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566