Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

2/2019

1 (3)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/4

 

19.03.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet

HEL 2019-002718 T 12 01 00

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet.

Opiskelijavalinnassa käytetään seuraavia valintaperusteita:

1. Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito, jotka arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kielitaidon lähtötasokuvausten perusteella.

2. Peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus.

3. Mikäli 1. ja 2. valintaperusteen pohjalta usealla hakijalla on sama pistemäärä, valinta suoritetaan arpomalla.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa englanninkieliselle koulutukselle matkailualan perustutkintoon, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon ja ravintola- ja cateringalan perustutkintoon.

Englanninkielisen koulutuksen vähimmäiskielitaitovaatimuksena on eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) asteikon B1-taso. B1-taso kuvaa kielenkäyttäjää itsenäisen tason käyttäjänä, joka selviytyy kielitaidolla arkielämässä. Koulutus toteutetaan täysin englanninkielisenä ja kielitaitovaatimus tulee täyttyä koulutuksesta suoriutumisen edellytyksenä.

Valintavaiheessa opiskelijan kielen taitotaso pisteytetään seuraavasti:
B1-taso = 1 piste
B2-taso = 2 pistettä
C1-taso = 3 pistettä
C2-taso = 4 pistettä

Eurooppalainen viitekehys on Euroopan neuvoston kehittämä kielten oppimisen, opetuksen ja arvioinnin kehys, joka määrittelee ja kuvaa kielitaidon kuutta taitotasoa peruskäyttäjätasolta taitavan kielenkäyttäjän tasolle asteikolla A1-C2. Opetushallitus on julkaissut Suomessa laaditun kuvausasteikon, jossa eri taitotasojen osaaminen on avattu. Mikäli hakijalla ei ole todistusta kielitaidosta, järjestetään oppilaitoksessa hakuvaiheessa kielitaidon arviointi.

Opiskelijavalinnassa edellytetään hakijalla olevan peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus. Aiempi koulutus vahvistaa hakijan opiskeluedellytyksiä tutkinnossa opiskeluun. Opiskeluedellytykset tarkoittavat kielellisiä, matemaattisia ja digitaalisia valmiuksia opintoihin. Todistusten arvosanoja ei pisteytetä.

Mikäli kielelliset ja koulutukselliset vaatimukset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin koulutukseen voidaan ottaa, ratkaisevat kielitaidon pisteet. Hakijoista, joilla on sama pistemäärä ja jotka ovat valinnan rajalla, valinta ratkaistaan arpomalla. Hakijoille, jotka eivät tule valituksi koulutukseen, tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ja muita mahdollisia koulutusvaihtoehtoja.

Englanninkieliseen koulutukseen hakeudutaan Stadin ammatti- ja aikuisopiston jatkuvassa haussa. Ammatillisessa koulutuksessa on 1.1.2018 alkaen otettu käyttöön jatkuva haku, joka korvaa aiemmat erillis- ja lisähaut. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017, 37§) mukaan koulutuksen järjestäjä päättää jatkuvan haun hakuajoista ja –menettelytavoista sekä valintaperusteista. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa luotu jatkuvan haun malli perustuu hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamiseen. Henkilökohtaistamisessa voidaan varmistaa hakijan soveltuvuus koulutukseen.

Jatkuva haku mahdollistaa opintojen joustavan aloituksen, esimerkiksi ulkomailta muuttavan henkilön kohdalla.  Lisäksi koulutus voidaan suunnata myös henkilöille, joilla ei ole suomalaista koulutustaustaa, mutta heillä on suomalaista peruskoulua vastaava ulkomailla suoritettu koulutus. Täysin englanninkielinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden suomen kieltä osaamattomalle kouluttautua ammattiin ja työllistyä, sillä englanninkielistä koulutusta tarjoavilla aloilla työllistymisessä ei ole välttämätöntä osata suomen kieltä.

Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon englanninkieliseen koulutukseen. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon englanninkieliseen koulutukseen laaditaan erilliset valintaperusteet, koska koulutuksessa ja työllistymisessä suomenkielen taidolle asetetaan erillisiä vaatimuksia.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Oheismateriaali

1

Kielitaidon tasojen kuvausasteikko

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Asianomaiset

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566