Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

8/2018

1 (4)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

11.12.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 68

Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisten tutkintojen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen toteutussuunnitelmien periaatteet ja rakenne

HEL 2018-011199 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisten tutkintojen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen toteutussuunnitelmien periaatteet ja rakenteen.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston toteutussuunnitelmien periaatteet ovat:

1. Jokaisesta tutkinnon osasta on laadittu toteutussuunnitelma.

2. Toteutussuunnitelmat on kuvattu tuotekortteina, joissa kaikissa on sama rakenne.

3. Toteutussuunnitelmassa kuvataan hakijalle ja opiskelijalle, millaista osaamista tutkinnon osassa hankitaan ja millä tavoin osaaminen voidaan hankkia.

4. Ammattitaitovaatimusten ja toteutussuunnitelman pohjalta tehdään opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS.

5. Toteutussuunnitelma ohjaa opetus- ja ohjaushenkilöstöä tutkinnon osan toteuttamisessa.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston toteutussuunnitelman rakenne sisältää kyseisen tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset, tutkinnon osan osaamisen hankkimisen tavat, oppimisympäristöjen kuvaukset ja osaamisen osoittamistavat.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Liitteet

1

Pedagogisen suunnittelun prosessi

2

Tutkinnon osan tuotekortin malli

3

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Annosruokien ja juomien valmistus -tuotekortti

4

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, Matematiikka ja matematiikan soveltaminen -tuotekortti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ammatillisten perustutkintojen perusteet uudistuivat 1.8.2018. Perusteissa opiskelijalta vaadittava osaaminen on kuvattu ammattitaitovaatimuksina tutkinnon osittain. Koulutuksen järjestäjät eivät enää laadi perusteiden pohjalta opetussuunnitelmia vaan jokaisesta tutkinnon osasta tehdään toteutussuunnitelma. Toteutussuunnitelmat perustuvat valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin. Toteutussuunnitelma on kuvaus tutkinnonosakohtaisesti, miten ja missä vaadittava osaaminen hankitaan. Toteutussuunnitelman lisäksi laaditaan arviointisuunnitelma, jossa kuvataan arvioinnin toteuttamisen periaatteet ja toimintatavat. Stadin ammatti- ja aikuisopiston arviointisuunnitelma hyväksyttiin 11.9.2018 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston tutkintokohtaiset toteutussuunnitelmat ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan (VALMA) koulutuksen toteutussuunnitelmat on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettua lakia (531/2017) ja siihen liittyviä asetuksia (Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta 673/2017 ja Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta 680/2017) noudattaen.

Toteutussuunnitelmassa ammattitaitovaatimukset ovat valtakunnallisissa tutkinnon perusteissa olevia ammattitaitovaatimuksia ja kuvaavat, mihin osaamiseen tutkinnon osa suorittaminen johtaa. Toteutussuunnitelmassa tutkinnon osan osaamisen hankkimisessa kuvataan toimintaa, jolla osaaminen hankitaan. Osaamisen hankkiminen toteutetaan joko laajana kokonaisuutena tai pienempinä osaamiskokonaisuuksina ammattitaitovaatimusten laajuudesta riippuen. Toteutussuunnitelman Oppimisympäristöt kertoo opiskelijalle, miten ja missä ympäristöissä hän voi hankkia itseltään puuttuvan osaamisen.

Toteutussuunnitelmat kokonaisuutena kuvaavat koulutukseen hakeutuvalle ja koulutuksessa olevalle henkilölle opittavaa sisältöä ja menetelmiä, mikä mahdollistaa opintojen yksilöllisen suunnittelun jokaiselle jo hakeutumisvaiheessa.  Opintojen alussa ammattitaitovaatimusten ja toteutussuunnitelman pohjalta tehdään opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Suunnitelmassa tunnistetaan ja tunnustetaan opiskelijan aiempi osaaminen ja suunnitellaan uuden osaamisen hankkimisen sisällöt ja tavat sekä osaamisen hankkimista tukevat ohjauksen ja tuen toimet. Suunnitelman tekemisessä ovat mukana opiskelija, opettaja ja työpaikkakouluttaja. Nämä yhdessä asettavat opiskelijalle oppimistavoitteet sekä tavoiteaikataulun tutkinnon suorittamiselle. Suunnitelmaa päivitetään henkilökohtaisten keskustelujen pohjalta opiskelun edetessä aina tarpeen mukaan.

Toteutussuunnitelmatyöskentelyyn on ollut nimettynä jokaisesta tutkinnosta alan opetus- ja ohjaushenkilöstöä. Suunnitelmat on kuvattu tuotekortteina. Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen sekä ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) tuotekortit on kaikki luotu samoilla periaatteilla ja ne noudattavat samaa rakennetta. Toteutussuunnitelmista kerätään jatkossa palautetta opiskelijoilta, työelämältä ja opetus- ja ohjaushenkilöstöltä.

Liitteenä on pedagogisen suunnittelun prosessi, jossa kuvataan oppimisen suunnittelua tutkinnon perusteiden pohjalta opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaksi. Liitteenä on myös tuotekortin malli, jossa on kuvattu tutkinnon osan rakenne ja sisältö. Lisäksi on esimerkit yhdestä ammatillisesta tutkinnon osasta ja yhdestä yhteisten tutkintojen tutkinnon osasta.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 310 21418

tuija.artama(a)hel.fi

Liitteet

1

Pedagogisen suunnittelun prosessi

2

Tutkinnon osan tuotekortin malli

3

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Annosruokien ja juomien valmistus -tuotekortti

4

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen, Matematiikka ja matematiikan soveltaminen -tuotekortti

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566