Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

7/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/13

 

06.11.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 54

Pukinmäenkaaren peruskoulun Immolantie 9 toimipaikasta luopuminen 1.6.2019 alkaen

HEL 2018-010944 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71764

ulla-maija.vahasarja(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että Pukinmäenkaaren peruskoulun Immolantie 9 toimipaikasta luovutaan 1.6.2019 lukien.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen toimipaikoista (15 luku 2 § 1 momentin 1 kohta).

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon kehittäminen pohjautuu kaupunginhallituksen päätökseen (30.3.2015 § 339) sekä kaupungin strategiaan.

Pukimäenkaaren peruskoulussa on oppilaita 906 (20.9.2018). Pukinmäenkaaren peruskoulun toiminta jakautuu kolmeen toimipaikaan siten, että Immolantie 9 toimipaikassa on 1.-2., Kenttäpolku 3 toimipaikassa on 1.-3. ja Kenttäkujan 12 toimipaikassa 4.-9. luokkien opetusta.

Tällä hetkellä Immolantie 9 toimipaikassa käy koulua noin 50 oppilasta. Lapset siirtyvät Immolantie 9 rakennuksesta 3. luokalle Kenttäpolku 3 toimipaikkaan, jossa järjestetään 1-3 luokkien opetus. Tämän jälkeen kaikki oppilaat jatkavat koulunkäyntiään 4. luokalta 9. luokalle Kenttäkuja 12 toimipaikassa.

Väestöennuste ja koulutilat

Pukinmäenkaaren peruskoulun oppilaaksiottoalueen peruskouluikäisten määrä ei kasva ennustekauden 2018-2028 aikana merkittävästi. Ennustekauden aikana kasvua on noin 60 lasta (liite Tilastoliite). Koulun lähikouluprosentti on 1. luokalla 90 % ja 7. luokalla 77,2 % (24.10.2018). Tämä huomioiden koulurakennuksissa on riittävästi tilaa ennustekauden aikana oppilaaksiottoalueen lapsille. Koulun kahden pysyvän rakennuksen vähimmäisoppilaspaikkamäärä on 1100 oppilasta. Tässä laskelmassa ei ole mukana Immolantien 9 toimipaikan tiloja, jossa oppilaspaikkoja on 50.

Kaupunkistrategian mukaan koko kaupunki toimii oppimisympäristönä. Nykyinen opetussuunnitelma ja oppimisen digitalisaatio mahdollistavat uudenlaisen ja tilatehokkaamman koulurakennusten sekä ympäristön tilojen käytön (Kaupunginvaltuusto 29.11.2017 § 407 liite 1). Tavoitteena on, että koulujen tilankäyttöä tehostetaan järjestämällä opetusta koulun ulkopuolella 5 % (Kasvatus- ja koulutuslautakunta 12.12.2017 § 127 liite 1).

Taloudelliset vaikutukset

Pukinmäenkaaren peruskoulun toimipaikat Kenttäkuja 12 ja Kenttäpolku 3 ovat pysyviä rakennuksia. Immolantie 9 toimipaikka on tilapäinen paviljonki.

Pukinmäenkaaren peruskoulun Immolantien 9 toimipaikka on vuonna 1996 käyttöönotettu ja se on Helsingin kaupungin ulkopuoliselta toimijalta vuokrattu tila. Sen määräaikainen vuokrasopimus päättyy 31.5.2019. Kaupunkiympäristön toimialan mukaan paviljonkirakennus on elinkaarensa päässä eikä rakennusta ole tarkoituksenmukaista korjata, koska se edellyttäisi mittavia pinta-, tiivistys- ja huoltokorjauksia sisä- ja ulkopuolella. Toimipaikan kunto huomioiden siitä on tarkoituksenmukaista luopua. Paviljonkirakennuksessa opiskelevat mahtuvat koulun pysyviin rakennuksiin.

Immolantie 9 paviljongista luopuminen tuottaa säästöjä vuodessa yhteensä noin 105 000 euroa, mihin sisältyy vuokra ja siivous ym. käyttäjäkulut.

Osalla oppilaista koulumatka pitenee yli 2 kilometriä, jolloin heille myönnetään koulumatkalippu. Arvioidut matkalippukulut ovat noin 2150-3225 euroa/ikäluokka lukuvuodessa, joka pohjautuu alueella asuvien alle kouluikäisten ja nykyisten 1 luokkalaisten määrään. Koulumatkalipun tulisi vuosittain saamaan arviolta noin 20 oppilasta, jotka opiskelevat 1-2 luokalla. Koulussa tällä hetkellä olevista 3. luokkalaisista koulumatkalippu on myönnetty 6 oppilaalle.

Osallistaminen

Aluepäällikkö on keskustellut alkuvuodesta keväällä 2018 Pukinmäenkaaren peruskoulun tilanteesta koulun rehtorin kanssa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjesti Pukinmäenkaaren peruskoulussa 12.4.2018 asukasillan, jota oli valmisteltu yhdessä Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen edustajien ja koulun kanssa. Asukasillassa käydyn keskustelun ja ryhmätyöskentelyn sekä yhdistyksen edustajien jatkotapaamisten pohjalta laadittiin neljä tarkastelunäkökulmaa aiheeseen. Kutakin näkökulmaa avattiin huomioiden vaikutukset Tapaninvainion asukkaisiin, lapsen opinpolun järjestämiseen, alueelliseen yhdenvertaisuuteen ja talouteen.

Keskustelun ja palautteiden pohjalta arvioitiin tarkastelunäkökulmia ja muodostettiin päätösehdotus Kerrokantasi -palveluun 17.9. -29.9.2018 kaupunkilaisten kommentointia varten. Kerrokantasi -palveluun kommentteja tuli runsaat 100. Tarkastelunäkökulmat, päätösehdotus ja kommentit ovat luettavissa osoitteessa:

Pukinmäenkaaren peruskoulun Immolantie 9:n oppilaiden ja Immolan päiväkodin esiopetusikäisten lasten opinpolku

Koulun henkilöstön kuuleminen oli 25.9.2018.

Perusopetusjohtaja pyysi koulun johtokunnalta lausuntoa 1.10.2018 mennessä. Koulun oppilaille on järjestetty kuuleminen. Lausunnossaan koulun johtokunta puoltaa tietyin ehdoin Immolantie 9 toimipaikasta luopumista ja kaikkien Pukinmäenkaaren peruskoulun oppilaiden opetuksen järjestämistä koulun pysyviin tiloihin. (liite Pukinmäenkaaren peruskoulun johtokunnan lausunto)

Lapsivaikutusten arviointi

Kaupunki suunnittelee Immolantie 9 / Kirkonkyläntie 70 tontille uudisrakennuksen rakentamista päiväkoti Immolan, leikkipuisto Tervapääskyn ja daghemmet Staffanin korvaaviksi tiloiksi. Uusi rakennus antaa mahdollisuuden tilojen monipuoliseen käyttöön mm. alueen asukkaille.  

Immolantie 9 toimipaikassa opiskelevilla on lyhyempi koulumatka Immolantie 9 toimipaikkaan verrattuna Kenttäpolku 3 toimipaikkaan. Immolantie 9 toimipaikassa oppilaiden kanssa työskentelee kaksi opettajaa ja siellä järjestetään oppilaille iltapäivätoimintaa kello 16 asti. Rakennus on pieni (kaksi luokkatilaa). Immolantien toimipaikassa ei pystytä tarjoamaan laaja-alaisen erityisopettajan joustavaa tukea oppilaille. Sen toiminta on erityistilanteissa haavoittuvaa, jos koulupäivän aikana tarvitaan pääkoululta toista opettajaa, erityisopettajaa tai oppilashuollon henkilöstöä tai jos opettajat sairastuvat kesken koulupäivän tai ovat yhtä aikaa poissa.

Opetuksen järjestäminen Pukinmäenkaaren peruskoulun kahdessa pysyvässä toimipaikassa tukee yhtenäisen peruskoulun toimintaa ja yhteisöllisyyttä. Kenttäpolku 3 on rakennettu esteettömäksi ja oppilailla on esteetön kulku tarvitsemiinsa tiloihin koulupäivän aikana.

Opetuksen ja henkilöstön keskittäminen kahteen toimipaikkaan parantaa nykyisen opetussuunnitelman toteuttamista sekä mahdollistaa oppilaiden monipuolisemman kielivalikoiman toteutumisen 1. luokalta alkaen, joustavamman oppilaiden ryhmittelyn ja opetusjärjestelyt (mm. nykyajan vaatimukset täyttävä teknologian käyttö, kielten ja katsomusaineen opetus).

Opetuksen ja henkilöstön keskittäminen kahteen toimipaikkaan parantaa oppilaiden tuen järjestelyä ja koulunkäyntiavustajapalveluita. Koulussa on laaja-alainen erityisopettaja. Oppilashuollon palvelut ovat kaikkien oppilaiden saatavilla koulun tiloissa koulupäivien aikana. Koulussa on oma psykologi neljänä päivänä viikossa ja kuraattori viitenä päivänä viikossa.

Jos Immolantien 9 toimipaikassa aloittanut oppilas käy kaikki peruskoulun vuosiluokat 1-9 Pukinmäenkaaren peruskoulussa, hän vaihtaa koulurakennusta yhteensä kolme kertaa. Mikäli Immolantie 9 toimipaikasta luovutaan, aloittavat lapset 1. luokan Kenttäpolku 3 rakennuksessa. Näin heillä on yksi siirtyminen vähemmän. Yhtenäinen opinpolku tukee oppilaan kouluyhteisöön kiinnittymistä.

Iltapäivätoimintaa voidaan toteuttaa Kenttäpolku 3 kello 17.00 saakka syyslukukaudesta 2019 alkaen, kun Immolantie 9 iltapäivätoimintaa on kello 16.00 saakka.

Perusopetuslain 6 §:n mukaan koulumatka tulee järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Nämä on huomioitu esityksen valmistelussa.

Koulussa tuetaan jokaisen oppilaan turvallista liikkumista koulumatkalla yhteistyössä kodin kanssa. Tapaninvainion ja Karhusuontien risteyksen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on käynnistetty yhteistyö kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Kenttäpolku 3 toimipaikassa on osoitettu saattoliikenteelle paikka, jota käyttämällä mahdollistetaan kaikille oppilaille turvallinen liikkuminen. Alkusyksystä 2018 on valmistunut koulun piha-alueen ja saattoliikenteen parannustyöt. Tämä parannustyö perustuu Turvallinen koulupolku -hankkeeseen, jonka suunnitteluun on osallistettu koulun oppilaita.

Joukkoliikenneyhteyksien parantamiseksi kyseessä olevalle alueelle on kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla aloitettu neuvottelut HSL:n kanssa. Tavoitteena on saada bussiliikenneyhteys, joka kulkee Pukinmäenkaaren peruskoulun Kenttäpolku 3 toimipaikan edestä.

Esittelijä

perusopetusjohtaja

Outi Salo

Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen(a)hel.fi

Ulla-Maija Vähäsarja, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 71764

ulla-maija.vahasarja(a)hel.fi

Liitteet

1

Tilastoliite

2

Lausuntopyyntö 19.9.2018

3

Pukinmäenkaaren peruskoulun johtokunnan lausunto

4

Pukinmäenkaaren peruskoulun johtokunnan kokouksen pöytäkirjanote

5

Pukinmäenkaaren peruskoulun oppilaskunnan lausunto

6

Pukinmäenkaaren peruskoulun oppilaskunnan kokous pöytäkirjanote

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Pukinmäenkaaren peruskoulun rehtori

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566