Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

5/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/5

 

12.06.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 31

Suomenkielisen työväenopiston taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelman hyväksyminen

HEL 2018-005877 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin työväenopiston taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän käsityön opetussuunnitelman aikuisille sekä sen käyttöönoton 1.8.2018 alkaen.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Kirsti Soukka, käsityön suunnittelijaopettaja, puhelin: 310 88636

kirsti.soukka(a)hel.fi

Liitteet

1

Taiteen perusopetuksen käsityön OPS

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Ensimmäinen laki taiteen perusopetuksesta annettiin vuonna 1992 ja Helsingin työväenopistossa käynnistettiin käsityön taiteen perusopetus aikuisille vuonna 1994. Vuoden 2002 opetussuunnitelmauudistuksen myötä Helsingin työväenopistossa siirryttiin aikuisopiskelijoille soveltuvaan taiteen perusopetuksen laajaan oppimäärään. Nyt on vuorossa kolmas taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelma, joka on osa valtakunnallisella tasolla tehtävää koulutusjärjestelmien opetussuunnitelmien uudistamista.

Koulutuksen järjestäjän tulee Opetushallituksen määräyksen mukaan laatia ja hyväksyä taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden määräyksiä noudattaen opetussuunnitelma kullekin taiteen alalle, jolla se antaa opetusta. Opetussuunnitelman perusteet (määräys OPH-2068-2017) julkaistiin 20.9.2017 ja uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2018 lukien. Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opetus järjestetään taiteen perusopetuksesta annetun lain mukaisesti: laki (633/1998) ja asetus (813/1998). Opetussuunnitelman hyväksyy koulutuksen järjestäjä, Helsingin työväenopistossa Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto.

Helsingin työväenopiston yleisessä opetussuunnitelmassa todetaan, että opisto voi järjestää taiteen perusopetusta aikuisille. Taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelma täydentää osaltaan elinikäisen oppimisen tavoitetta kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sisällä. Taiteen perusopetus laajentaa ja syventää helsinkiläisten käsityön harrastusmahdollisuuksia, esteettistä itseilmaisua ja tarjoaa myös tilaisuuden täydentää ammatillisia valmiuksia.

Oppilaitoksen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa tarkennetaan ja täsmennetään valtakunnallisen opetussuunnitelman soveltuvuus paikalliselle tasolle. Opetussuunnitelmassa otetaan huomioon aikuisopiskelijoiden tavoitteet, taiteenalan traditio ja paikallinen kulttuuriperintö sekä työelämän ja ammatillisuuden vaatimukset. Paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee korostua oppilaitoksen ja sen toimintaympäristön omaleimaisuus. Koulutuksen järjestäjä seuraa ja arvioi opetussuunnitelman toteutumista ja kehittää sitä edelleen.

Opintojen laajuus on opetussuunnitelmassa määritelty opintopisteinä opitun tunnistamisen ja tunnustamisen näkökulmasta. Aikuisten taiteen perusopetus laajan oppimäärän mukaan jakaantuu käsityön opetussuunnitelman perusteiden mukaan

- perusopintoihin, joiden laskennallinen laajuus on 800 tuntia eli 30 opintopistettä ja

- syventäviin opintoihin, joiden laskennallinen laajuus on 500 tuntia eli 19 opintopistettä.

Käsityön taiteen perusopetus järjestetään pääosin Helsingin työväenopiston tiloissa eri puolilla Helsinkiä, kyseiseen opintojaksoon soveltuvissa tiloissa. Pääosa opinnoista opiskellaan samassa opintoryhmässä säännöllisenä viikko-opetuksena ja joinakin viikonloppuina. Opintoihin voi sisältyä myös monimuoto-opiskelua ja valinnaisia opintoja.

Ensimmäinen opintoryhmä käynnistyy opetussuunnitelman hyväksymisen jälkeen syksyllä 2018. Taiteen perusopetuksen lain mukaan koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijaksi ottamisen periaatteet ja ne kirjataan opetussuunnitelmaan. Helsingin työväenopistossa perusopintoihin opiskelijat valitaan motivaatiota ja sitoutumista kartoittavan kyselyn ja hakutehtävän perusteella etukäteen annettujen kriteerien pohjalta, jotka ovat hakutehtävän ratkaisun luovuus ja omaperäisyys, havainnollisuus ja visuaalisuus. Syventäviin opintoihin opiskelijat valitaan motivaatiota ja sitoutumista kartoittavan kyselyn ja hakutehtävän perusteella etukäteen annettujen kriteerien pohjalta, jotka ovat hakutehtävän ratkaisun luovuus ja omaperäisyys, havainnollisuus ja visuaalisuus. Valinnassa käytetään myös portfoliota niiden opiskelijoiden kohdalla, jotka eivät ole suorittaneet syventäviä opintoja edeltäviä perusopintoja.

Opetussuunnitelman ovat laatineet taiteen perusopetuksen käsityön opintokokonaisuudesta vastaavat suunnittelijaopettajat Kirsti Soukka ja Tupu Mentu yhteistyössä Espoon työväenopiston (Omnia koulutus) ja Vanajaveden opiston sekä Helsingin työväenopiston johdon kanssa. Myös aiemmin käsityön taiteen perusopinnot päättäneiden opiskelijoiden näkemyksiä hyvistä käytänteistä ja uudistustarpeesta on kuultu talvella 2018 tehdyllä kyselyllä.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Kirsti Soukka, käsityön suunnittelijaopettaja, puhelin: 310 88636

kirsti.soukka(a)hel.fi

Liitteet

1

Taiteen perusopetuksen käsityön OPS

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566