Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/7

 

24.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 23

Koulujen A2-kielivalikoima 1.8.2018 alkaen

HEL 2018-003610 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä koulujen neljänneltä luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-oppimäärän kielten koulukohtaisen kielitarjonnan liitteen yksi mukaisesti 1.8.2018 alkaen.

Esittelijä

vs. perusopetusjohtaja

Taina Tervonen

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin

satu.koistinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Koulujen A1- ja A2 –kielet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupunkistrategiassa 2017-2021 on päätetty (kaupunginvaltuusto 27.9.2017, 321 §), että helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan ja ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen opetus aloitetaan kaupungissa jo ensimmäiseltä luokalta sekä kiinan kielen opetusta laajennetaan.

Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti on kehitetty ja laajennettu vieraiden ja toisen kotimaisen kielen opetusta Helsingissä. Kaikille yhteisen A1-kielen opetuksen aloittaminen ensimmäiseltä luokalta ja koulujen A1-kielten tarjonta on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 19.12.2017 (§ 36). Koulujen A1-kielten tarjonnan muututtua tarkistetaan myös koulujen A2-kielten tarjonta. Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla, minkä myötä osa kouluista on lisännyt opetettavien kielten valikoimaa.

Vapaaehtoisen A2-kielen opiskelu alkaa 4. vuosiluokalta. Helsingin kaupungin kouluissa opetettavat A2-kielet ovat ruotsi, englanti, saksa, ranska, espanja, venäjä ja kiina. Opetettavat kielet vaihtelevat kouluittain. Tällä päätöksellä ohjataan kaupunki- ja aluetasoisia kielipolkuja. Esityksen mukaisesti koulut tarjoavat yhdestä viiteen erilaista A2-kieltä lukuun ottamatta Toivolan, Outamon, Karviaistien, Naulakallion, Solakallion ja Lemmilän kouluja, joiden oppilailla on eri syistä johtuvia oppimisvaikeuksia. Näiden koulujen oppilaiden kieliohjelma räätälöidään oppilaskohtaisesti yhteistyössä lähikoulujen kanssa. Vain vuosiluokkia 7-9 käsittävien koulujen A-kielten tarjonta tuodaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätettäväksi syksyllä 2018.

Koulujen johtokunnilta on pyydetty ehdotusta kouluissa opetettavista A2-kielistä 1.8.2018 alkaen. Osana kieliohjelman valmisteluprosessia on kuultu sekä oppilaita että huoltajia muun muassa Wilman ja sähköisten kyselyiden avulla, vanhempain- ja asukasilloissa sekä oppilaskuntien kautta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on järjestetty opettajien ja rehtoreiden työpajoja ja tehty alueellista yhteistyötä.

Monipuolinen A2-kielen tarjonta laajentaa helsinkiläisten kielitaitoa ja antaa oppijalle mahdollisuuden saavuttaa yhtä laaja kielitaito toisessa A-oppimäärän kielessä. A2-oppimäärän arviointikriteerit ovat yhtenevät A1-kielenä opetetun kielen kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Monipuolinen ja alueellisesti tasa-arvoinen A2-oppimäärän kielitarjonta takaa oppilaille mahdollisuuden maksuttomaan kielenopiskeluun osana perusopetusta. Monipuolisen A2-kielen tarjonnan ansiosta oppilaalla on mahdollisuus saada opetusta useammassa kuin kahdessa kaikille yhteisessä kielessä (A1 ja B1) lähikoulussaan tai toisessa oman alueen koulussa.

A2-kielen valinta pidentää oppilaan koulupäivää, jolla voi olla vaikutusta joidenkin oppijoiden jaksamiseen. Leikkejä ja toiminnallisuutta painottava opetus vahvistaa oppijan motivaatiota ja tukee jaksamista. Varhaiset onnistumisen kokemukset kielen opiskelussa synnyttävät positiivisen asenteen kielenoppimista kohtaan ja luovat pohjaa elinikäiselle oppimiselle.

Valinnaisen kielen opiskelu tukee oppilaan kielellistä kehittymistä sekä kielellisten ja kulttuuristen identiteettien rakentumista, mikä helpottaa monikielisessä ja -kulttuurisessa yhteiskunnassa toimimista.

Esittelijä

vs. perusopetusjohtaja

Taina Tervonen

Lisätiedot

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin

satu.koistinen(a)hel.fi

Liitteet

1

Koulujen A1- ja A2 –kielet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Perusopetuksen alueelliset palvelut

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566