Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

24.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Perusopetukseen valmistavan ryhmämuotoisen suomenkielisen opetuksen järjestämispaikat

HEL 2018-003790 T 12 00 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämispaikoista seuraavasti:

Perusopetukseen valmistavaa opetusta järjestetään ryhmämuotoisesti seuraavissa kouluissa:

Jakomäen peruskoulu

Kallion ala-asteen koulu

Kannelmäen peruskoulu

Katajanokan ala-asteen koulu

Kontulan ala-asteen koulu

Käpylän peruskoulu

Maatullin ala-asteen koulu

Malminkartanon ala-asteen koulu

Meilahden yläasteen koulu

Mellunmäen ala-asteen koulu

Merilahden peruskoulu

Myllypuron peruskoulu

Pihlajiston ala-asteen koulu

Pikku Huopalahden ala-asteen koulu

Porolahden peruskoulu

Puistopolun peruskoulu

Pukinmäenkaaren peruskoulu

Ressun peruskoulu

Stadin ammattiopisto

Vesalan peruskoulu

Vuoniityn peruskoulu

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että perusopetusjohtaja voi tarvittaessa vuosittain perustaa perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmiä tulosbudjetin puitteissa tarvittavalle oppilasmäärälle.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Ahola, opetuskonsultti, puhelin: 310 86212

sari.ahola(a)hel.fi

Marika Pasanen, suunnittelija, puhelin: 310 20428

marika.pasanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu vasta Suomeen muuttaneille lapsille ja nuorille, joiden suomen kielen taito ei riitä suomen kielellä opiskeluun. Valmistavaa opetusta voidaan tarjota myös Suomessa syntyneille tai alle kouluikäisenä Suomeen muuttaneille lapsille, jos heillä on koulunkäynnin onnistumisen kannalta riittämätön suomen kielen taito ja he eivät ole saaneet täyttä määrää valmistavaa opetusta esiopetuksen aikana. 

Oppilaaksiotto noudattaa opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston 28.2.2006 päättämiä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaaksioton kriteereitä. Oppilas otetaan lähimpään tarkoituksenmukaista valmistavaa opetusta antavaan kouluun. Valmistavaa opetusta voidaan antaa joko inklusiivisesti oppilaan omassa lähikoulussa tai ryhmämuotoisesti erikseen nimetyissä kouluissa. Inklusiivisessa perusopetukseen valmistavassa opetuksessa alkuopetusikäinen (1–2 lk) oppilas aloittaa koulupolkunsa omassa lähikoulussa yleisopetuksen luokassa ja hänen opetuksensa järjestetään perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman mukaisesti. 

Opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston 21.6.2016 hyväksymä perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma ohjaa muodostamaan opetusryhmiä oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti. Ryhmäjaolla pyritään edistämään oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä, sekä varmistamaan opetussuunnitelman mukaisten ja oppilaiden omissa opinto-ohjelmissa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen. Lukuvuonna 2017–2018 perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmiä on ollut 30, joista 17 on kohdennettu vuosiluokkien 3–6 -ikäisille oppilaille ja 13 vuosiluokkien 7–9 -ikäisille oppilaille. Ryhmistä kaksi on toiminut Stadin ammattiopiston Hattulantien toimipisteessä, joihin on ohjattu oppivelvollisuuden viimeisenä vuonna maahan muuttaneita nuoria. 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilasmäärä on ollut useita vuosia suhteellisen muuttumaton, lukuun ottamatta lukuvuotta 2015-2016, jolloin Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, joka näkyi myös perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilasmäärissä. Kuluvana lukuvuonna perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilasmäärä on ollut edellisvuotta hieman pienempi. Syyskuussa (20.9.2017) perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita oli yhteensä 514, joista ryhmämuotoisessa opetuksessa oli 295 ja inklusiivisessa opetuksessa omissa lähikouluissaan 219 oppilasta. Huhtikuussa 2018 perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita oli yhteensä 489, joista 242 oppilasta opiskeli inklusiivisessa ja 247 ryhmämuotoisessa opetuksessa. Perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmien keskimääräinen oppilasmäärä on kuluvan lukuvuoden aikana vaihdellut 10–12 oppilaan välillä sekä vuosiluokkien 3–6 että 7–9 osalta. 

Suunnitelma ryhmämuotoisesti järjestettävän perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämispaikoista on valmisteltu yhdessä rehtoreiden ja aluepäälliköiden kanssa. 

Maahan muuttavien lasten ikäjakaumaa ja alueellista sijoittumista Helsinkiin on mahdotonta ennustaa etukäteen. Lukuvuoden aikana onkin tärkeää ennakoida nopeasti ja joustavasti valmistavan opetuksen järjestämistarpeisiin, minkä vuoksi perusopetusjohtajalle esitetään varattavan mahdollisuus tarvittaessa perustaa valmistavan opetuksen ryhmiä tulosbudjetin puitteissa. 

Lapsivaikutusten sekä terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Perusopetukseen valmistava opetus on hyödyllinen ja lapsen edun mukainen vasta maahan muuttaneelle lapselle ja nuorelle. Perusopetukseen valmistavan opetuksen aikana vahvistetaan oppilaan valmiuksia pärjätä suomenkielisessä perusopetuksessa ja luodaan hyvä pohja koulunkäynnille Suomessa, mikä osaltaan tukee syrjäytymisen ehkäisyä. 

Esitys perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmämuotoisen opetuksen järjestämispaikoista kattaa laajalti koko kaupungin ja vastaa näin ollen hyvin uusien valmistavan opetuksen oppilaiden koulupaikkatarpeisiin asuinpaikasta riippumatta.  Oppilaiden koulumatkat pysyvät inhimillisinä, kun ryhmiä on tasaisesti ympäri kaupunkia. 

Oppivelvollisuuden päättövaiheessa maahan muuttaneiden oppilaiden valmistavan opetuksen sijoittaminen Stadin ammattiopistoon mahdollistaa tutustumisen jatkokoulutusmahdollisuuksiin sekä ikäkaudelle sopivamman viiteryhmän.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja

Liisa Pohjolainen

Lisätiedot

Sari Ahola, opetuskonsultti, puhelin: 310 86212

sari.ahola(a)hel.fi

Marika Pasanen, suunnittelija, puhelin: 310 20428

marika.pasanen(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566