Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2018

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/6

 

20.03.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 15

Opetussuunnitelman muutos lukiodiplomeiden pohjakursseista

HEL 2017-013512 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden lukiodiplomien suorittamiseen vaadittavista pohjakursseista seuraavasti:

• Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään neljä (4) lukion kuvataiteen kurssia.

• Käsityön lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään kaksi (2) lukion käsityön kurssia.

• Liikunnan lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään neljä (4) lukion liikunnan kurssia.

• Musiikin lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään neljä (4) lukion musiikin kurssia.

• Median lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään neljä (4) lukion mediakurssia.

• Tanssin lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään kolme (3) lukion tanssikurssia.

• Teatterin lukiodiplomin suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut vähintään kolme (3) lukion teatterin, draaman tai ilmaisutaidon kurssia.

Lukiodiplomien pohjakurssit voivat olla pakollisia, syventäviä tai soveltavia kursseja.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuulia Tikkanen, opetuskonsultti, puhelin: 310 88047

tuulia.tikkanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin lukioiden yhteinen opetussuunnitelma syksy 2016

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Lukiodiplomit ovat sisältyneet Lukion opetussuunnitelman perusteisiin valtioneuvoston asetuksen (942/2014) mukaisesti elokuusta 2016 alkaen. Opetushallitus on laatinut näihin kursseihin valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet, joiden mukaan lukiodiplomikurssit kuvataan lukion opetussuunnitelmassa. Opetushallitus on antanut lukiodiplomien suorittamisen ohjeet, arviointikriteerit ja todistuksen sisällön.

Opetushallitus on antanut 2.5.2017 toistaiseksi voimassa olevat lukiodiplomien ohjeet niille opiskelijoille, joiden lukio-opinnot järjestetään 1.8.2016 alkaen käyttöön otetun opetussuunnitelman mukaan. Opetushallituksen vuonna 2016 antamat lukiodiplomien ohjeet ovat toistaiseksi voimassa niille opiskelijoille, jotka ovat aloittaneet lukio-opintonsa ennen 1.8.2016.

Opetushallituksen määräyksen ja ohjeistuksen mukaisesti tuodaan päätettäväksi kuntakohtaiset muutokset Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelmaan koskien lukiodiplomien pohjakursseja. Opetushallitus on määritellyt lukiodiplomien suorittamiseen vaadittavien pohjakurssien minimilukumäärän, joka on päätöksenteon pohjana. Koulutuksen järjestäjä päättää lukion opetussuunnitelman ja kyseisen lukiodiplomin ohjeiden pohjalta valtakunnallisen soveltavan kurssin käytännön järjestämisestä ja pohjakurssien määrästä, joka voi olla enemmän kuin opetushallituksen asettama minimilukumäärä.

Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden lukiodiplomien suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut pohjakursseina edellä kuvatun määrätyn määrän oppiaineen lukiokursseja.

Lukion opetussuunnitelmassa määriteltäviin soveltaviin kursseihin voivat kuulua eri aineissa ja aineryhmissä suoritettavat lukiodiplomit. Lukiodiplomeja on mahdollista suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa. Lukiodiplomit tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden arvioida lukio-opintojen aikana karttunutta osaamistaan ja vahvuuksiaan jatko-opintojen näkökulmasta. Lukiodiplomit täydentävät lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen osoittamaa osaamista. Lukiodiplomitodistus on lukion päättötodistuksen liite.

Lukiot voivat valintansa mukaan tarjota opiskelijoille mahdollisuuden yhden tai useamman lukiodiplomin suorittamiseksi. Lukiodiplomeihin liittyvät käytännöt järjestetään siten, että opiskelijat voivat sujuvasti suorittaa niitä myös muissa kuin omassa lukiossaan.

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Arja Kukkonen

Lisätiedot

Tuulia Tikkanen, opetuskonsultti, puhelin: 310 88047

tuulia.tikkanen(a)hel.fi

Liitteet

1

Helsingin kaupungin lukioiden yhteinen opetussuunnitelma syksy 2016

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Tiedoksi

Kaupungin lukiot

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 51300

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566