Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

4/2017

1 (1)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

 

 

 

 

Asia/2

 

28.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 22

Kehitysvammaisten ja autististen koululaisten perusopetuksen iltapäivätoimintaan ottaminen

HEL 2017-011674 T 12 01 01

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että kehitysvammaisten ja autististen koululaisten osalta vuosittain päätettävät iltapäivätoiminnan päätökset tullaan keväästä 2018 lähtien myöntämään toistaiseksi voimassa oleviksi iltapäivätoiminnan päätöksiksi vuosiluokan 9. päättymiseen asti. Mikäli oppilas käy 10.-vuosiluokan ja tarvitsee iltapäivätoimintaa perusopetuslain mukaisesti toteutettuna, tehdään toimintaan ottamisesta erillinen päätös. Huoltajan velvollisuus on irtisanoa paikka, mikäli se on tarpeeton.

Samalla jaosto päätti, että mainitun päätöksen perusteella koululainen voi osallistua tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti myös koulujen loma-aikojen ja kesäloma-ajan toimintaan. Kokopäiväisen loma-ajan hoidon tarve tiedustellaan nykykäytännön mukaisesti.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Palve-Kaunisto, palveluvastaava, puhelin: 310 86809

leena.palve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminnan hakuprosessi käynnistyy vuosittain tammikuussa. Päätös toimintaan ottamisesta on tehty lukuvuosittain. Tällä päätöksellä koululainen voi osallistua koulun lukuvuoden aikana olevien syys-, joulu- ja talvilomien lomahoitoon, joka toteutetaan koko- tai osapäiväisenä. Tämän lisäksi asiakasperheet hakevat erillisellä päivähoitohakemuksella kesälomahoitoon, joka toteutetaan tarpeen mukaan joko koko- tai osapäiväisenä varhaiskasvatuksena.

Koulunsa aloittavan oppilaan vanhemmat saavat yhden oppilaaksiottopäätöksen lapsen peruskoulun ajaksi. Nykyisin iltapäivätoimintaan haetaan joka vuosi, samoin kesähoitoon. Huoltaja täyttää vuosittain iltapäivätoiminnan ja varhaiskasvatuksen hakemuksen. Suurella osalla kyseisen asiakasryhmän koululaisista on tarve osallistua päivittäiseen iltapäivätoimintaan ja loma-ajan hoitoon koko oppivelvollisuuden ajan. Vuosittainen kahden haun prosessi on asiakkaita työllistävä. Vähentämällä päätösten lukumäärää vähennetään hallinnollista työtä ja selkeytetään lapsen opinpolkua.

Keväästä 2018 lähtien kehitysvammaisten ja autististen koululaisten iltapäivätoiminnan päätös tullaan myöntämään toistaiseksi voimassa oleviksi iltapäivätoiminnan päätökseksi. Päätös on voimassa vuosiluokan 9. päättymiseen asti. Yhdellä päätöksellä pystytään jatkossa tarjoamaan samaa palvelua kuin aikaisemmin vaarantamatta kuitenkaan kohderyhmän palvelujen saantia tai laatua. Samalla päätöksellä koululainen voi osallistua tarpeen mukaan osa- tai kokopäiväisesti myös koulujen loma-aikojen ja kesäloma-ajan toimintaan. Kokopäiväisen loma-ajan hoidon tarve tiedustellaan nykykäytännön mukaisesti.

Mitoitukset ryhmissä ja ohjaajaresurssit pysyvät samalla tasolla. Jatkossa palvelu järjestetään perusopetuslain mukaisena iltapäivätoimintana läpi vuoden.

Valmistelusta on oltu yhteydessä Vammaisneuvostoon.

Lapsivaikutusten arviointi:

Lapsen näkökulmasta lapsen iltapäivätoiminnan ja loma-ajan palvelutaso pysyy samana. Myös henkilöstömitoitukset ja toiminta-ajat pysyvät samoina. Muutoksella päästään yhteen hakuprosessiin ja pois vuosittain toistuvasta erillisestä hausta. Muutoksella parannetaan asiakaspalvelua ja vastataan saatuihin asiakaspalautteisiin.

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja

Satu Järvenkallas

Lisätiedot

Leena Palve-Kaunisto, palveluvastaava, puhelin: 310 86809

leena.palve(a)hel.fi

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Tiedoksi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 3000

Töysänkatu 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 51

Faksi

 

Alv.nro

kasvatusjakoulutus@hel.fi

 

+358 9 86390

 

FI02012566