Helsingfors stad

Protokoll

6/2022

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/6

 

15.11.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 30

Delegering av befogenhet med anknytning till godkännande av läroplan för gymnasieutbildning

HEL 2022-012497 T 00 01 00

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att delegera sin befogenhet så att direktören för den svenska servicehelheten beslutade om ändringar i den av sektionen godkända gemensamma, lokala läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen. 

Samtidigt konstaterar den svenska sektionen att sektionen är den som ska besluta om godkännande av den gemensamma, lokala läroplanen för den svenska gymnasieutbildningen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors(a)hel.fi

Nina Malaska, Pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 24588

nina.malaska(a)hel.fi

Greta Hämäläinen, Jurist, telefon: 09 310 86350

greta.hamalainen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Delegering av befogenhet

Delegeringen av befogenheten gör den administrativa processen smidigare i och med att beslutsfattandet i ändringsfrågor överförs till tjänsteinnehavarnivå. Ändringarna ifråga hör till sin natur till operativt beslutsfattande och det är därför ändamålsenligt att ändringsbehov kan bedömas och ändringar kan göras kundorienterat utifrån behoven inom serviceproduktionen. 

De beslut som direktören för den svenska servicehelheten har fattat finns framlagda på stadens webbsidor. Fostrans- och utbildningsnämnden eller biträdande borgmästaren kan också överta ett ärende för behandling i nämnden då en tjänsteinnehavare underställd nämnden har fattat beslut i ärendet. 

Motsvarande beslut (§ 25 Toimivallan siirtäminen lukiokoulutuksen opetussuunnitelman hyväksymisessä) fattades av fostrans- och utbildningsnämndens finska sektion 10.5.2022.

Godkännande av lokala läroplaner

Inom den svenska gymnasieutbildningen upprättas lokala läroplaner för gymnasieutbildningen som bygger på Utbildningsstyrelsens föreskrifter om nationella läroplaner. Det hör till sektionens befogenhet att besluta om en lokal läroplan ska godkännas och det föreslås inte att den här befogenheten delegeras.

Ändringar i lokala läroplaner för den svenska gymnasieutbildningen som delegeringen av befogenhet gäller

 

1. Utbildningsstyrelsens föreskrift om ändring av de nationella grunderna för läroplanen

Utbildningsstyrelsen kan utfärda en föreskrift om ändring av Grunderna för gymnasiets läroplan eller Grunderna för läroplanen för gymnasieutbildning för vuxna. I så fall ska stadens svenska läroplan för gymnasieutbildningen för unga eller vuxna ändras i enlighet med Utbildningsstyrelsens föreskrift. Utbildningsstyrelsen kan till exempel utfärda en föreskrift om att nya lärokurser och anknytande moduler ska läggas till ett läroämne.

2. Av Helsingfors stad som nödvändiga ansedda ändringar i gymnasieutbildningen

Helsingfors stad kan också själv besluta att ändra lokala läroplaner för stadens svenskspråkiga gymnasieutbildning. Ändringarna är av följande slag:

- Ett eller flera läroämnen eller en eller flera studieperioder på stadsnivå läggs till eller stryks i läroplanen.

- Ett läroämnes uppgift, mål, beskrivning av mångsidig kompetens eller bedömning av kunnandet på stadsnivå ändras i läroplanen.

- Ett studieavsnitts mål, centrala innehåll, bedömning eller beskrivning av mångsidig kompetens ändras i läroplanen.

- Ett studieavsnitts omfattning ändras i läroplanen.

- Lokala preciseringar i den gemensamma delen i läroplanen ändras.

- Lokala preciseringar läggs till eller nämnda lokala preciseringar ändras i bilagorna till läroplanen.

- Handledningsplanen som bifogats till läroplanen ändras.

Grunderna för gymnasiets läroplan (Utbildningsstyrelsen 2019) innehåller ovan nämnda gemensamma del. Den gemensamma delen innehåller gemensamma bestämmelser som styr undervisningen, handledningen och gymnasiets verksamhetskultur, samt närmare beskrivningar som förtydligar dessa. En del tar upp till exempel gymnasieutbildningens värderingar, verksamhetskultur, handledning och stöd för lärande samt bedömning av den studerandes lärande och kunnande. De här innehållen har i den svenska läroplanen eventuellt preciserats lokalt. Dessutom kan man lägga till ett språkprogram och timfördelningar på stadsnivå i den gemensamma delen i den lokala planen. 

Grunderna för gymnasiets läroplan (Utbildningsstyrelsen 2019) har olika bilagor som kan preciseras lokalt. De här bilagorna är:

        Nivåskala för språkkunskap och språkutveckling

        Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i samiska som kompletterar gymnasieutbildningen

        Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i romani som kompletterar gymnasieutbildningen

        Mål, centralt innehåll och bedömning av den studerandes lärande i undervisning i den studerandes eget modersmål som kompletterar gymnasieutbildningen.

Handledningsplanen för Helsingfors stads gymnasieutbildning har bifogats till läroplanerna för den svenska gymnasieutbildningen. I den lokala läroplanen beskrivs de gemensamma riktlinjerna för handledningen i stadens gymnasier. I handledningsplanen är det möjligt att göra ändringar.

Befogenhet

Det framgår av 15 kap. 2 § 2 mom. 1 punkten i förvaltningsstadgan att fostrans- och utbildningsnämndens svenska och finska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar eller godkänner grunder och gränser för sin egen språkgrupps del enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om godkännande på stadsnivå av en plan för småbarnspedagogik, läroplan för förskoleundervisningen, verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten, läroplaner och andra planer som hänför sig till ordnandet av undervisningen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors(a)hel.fi

Nina Malaska, Pedagogisk sakkunnig, telefon: 09 310 24588

nina.malaska(a)hel.fi

Greta Hämäläinen, Jurist, telefon: 09 310 86350

greta.hamalainen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566