Helsingfors stad

Protokoll

3/2022

1 (3)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/3

 

26.04.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Eventuellt avbrott i den grundläggande utbildningen i Helsingfors stads skolor med anledning av strejk under tiden 3.5 - 9.5.2022

HEL 2022-005077 T 12 01 01

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade att den grundläggande utbildning som ordnas i Helsingfors stads svenska skolor avbryts för tiden 3.5 - 9.5.2022, om Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU rf:s, Fackförbundet Jyty rf:s och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL rf:s strejk realiseras, men dock högst för den tid som strejken varar. Om en skola eller ett daghem som ordnar förskoleundervisning inte håller öppet, kan förskoleundervisning inte ordnas. 

Samtidigt beslutar sektionen att avbrottet inte rör eventuell undervisning och utbildning som inte omfattas av strejken och inte heller eventuellt skyddsarbete.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Henrik Hirviniemi, jurist, telefon: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Mariella Michelsson, ledningens assistent, telefon: 310 86224

mariella.michelsson(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sammandrag

Fostrans- och utbildningssektorn har utrett vilka möjligheterna att ordna undervisning är under arbetsnedläggelsen. I utredningen har man beaktat eventuella risker som är förbundna med ordnandet av undervisning. De här är bland annat risker som är förbundna med fysisk och psykisk säkerhet, äventyrande av  fullföljandet av läroplanen, uteblivandet av stöd för elever, utmaningar med undervisning av elever som är i behov av hälsomässig uppmärksamhet och med att ordna stöd för dem, icke-utförda övervakningsskyldigheter och inverkan på förverkligandet av andra stödtjänster.

Inom den svenska och finska grundläggande utbildningen finns sammanlagt cirka 46 000 elever och inom förskoleundervisningen cirka 5 800 elever. Enligt sektorns bedömning är det inte möjligt att ordna undervisning under strejken. Ordnande av skolarbete inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen utan tillgång till tillräcklig undervisningspersonal skulle i hög grad äventyra elevens rätt till en trygg studiemiljö enligt 29 § i lagen om grundläggande utbildning. I 30 § i lagen om grundläggande utbildning regleras elevens rätt till undervisning. Utan tillgång till tillräcklig undervisningspersonal kan undervisning inte ordnas enligt läroplanen, elevers behov av stöd kan inte beaktas och den personal som arbetar i skolorna kan inte ansvara för ordnande av skoldagar för de elever som är i behov av hälsomässig uppmärksamhet under strejkdagarna. Det är inte möjligt att ordna skolarbetet under strejken genom rekrytering av vikarier och inte heller genom sammanslagning av grupper eller skolor.

Inom den grundläggande utbildningen kan man vara tvungen att avbryta skolarbetet av ett synnerligen tvingande skäl. Avbrytande av skolarbetet begränsar elevens rätt till undervisning och är således det allra sista alternativet. Beslutet om elevernas skolarbete ska avbrytas fattas av utbildningsanordnaren. Under en strejk är det faktum att elev- och studerandesäkerheten väsentligen skulle äventyras ett tvingande skäl som leder till avbrytande av skolarbete. Omedelbart när det tvingande skälet inte längre föreligger återgår man till normalt skolarbete.

Detta förslag är inte en konfliktåtgärd från arbetsgivaren, och innehåller inga ingrepp i arbetstagarens rätt att strejka.

Befogenheter

Av 15 kap. 2 § 2 mom. 4 punkten i förvaltningsstadgan framgår att fostrans- och utbildningsnämndens svenska och finska sektion, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, beslutar eller godkänner grunder och gränser för sin egen språkgrupps del enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om tidpunkten för inledningen av arbetet, tidpunkten för lov och lediga dagar inom förskoleundervisningen, vid skolorna och vid läroanstalterna.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Henrik Hirviniemi, jurist, telefon: 310 26086

henrik.hirviniemi(a)hel.fi

Mariella Michelsson, ledningens assistent, telefon: 310 86224

mariella.michelsson(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566