Helsingfors stad

Protokoll

1/2022

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/4

 

01.03.2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 4

Framställan till indragning av gruppfamiljedaghemmet Stjärnans verksamhet

HEL 2022-001553 T 05 01 00

Framställning

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå för nämnden för fostran och utbildning att gruppfamiljedaghemmet Stjärnan dras in från och med 1.8.2022.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Bilagor

1

Bilaga_Karta

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Förslag till framställning

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Enligt förvaltningsstadgan kap 15 § 1 och 2 är det på förslag av svenska sektionen som nämnden för fostran och utbildning besluter om indragning av svenska daghem.

Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan

Familjedagvården är barnomsorgsverksamhet som ordnas i vårdarens hem, i barnets hem eller i ett skilt planerat gruppfamiljedaghem. Med småbarnspedagogik avses en systematisk och målinriktad helhet som består av fostran, undervisning och vård av barn och i vilken i synnerhet pedagogiken betonas.  Helsingfors stad ser kontinuerligt över servicenätet så att den småbarnspedagogiska verksamheten kan förverkligas både kvalitativt,  ändamålsenligt och kostnadseffektivt.

Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan är en del av verksamhetsenheten Gfdh Björken-Domus-Domus fsk-Killingen-Pilten-Piltens fsk-Silverdalen-Gfdh Stjärnan och är beläget i Hertonäs strand på adressen Margaretagränden 1C. Gruppfamiljedaghemmet har åtta lokalplatser och två gruppfamiljedagvårdare.

I gruppfamiljedaghemmet Stjärnan arbetar två ordinarie familjedagvårdare som uppfyller behörighetsvillkoren som familjedagvårdare enligt lagen om småbarnspedagogik kapitel 6 § 29. Endast en av dem arbetar på gruppfamiljedaghemmet Stjärnan under pågående verksamhetsår. Båda ordinarie anställda erbjuds en plats i något av stadens gruppfamiljedaghem eller i områdets daghem.

Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan verkar i stadens (Helsingin kaupungin asunnot Oy) Heka kiinteistös lokaler och omfattar 85 m² med hyreskostnader på årsbasis cirka 7 900 euro. Under åren 2023-2024 blir det aktuellt med fastighetsunderhåll i lokalen med renovering av yttertak och upprustning av lekplatsen. Planerade fastighetsunderhållet leder till höjda hyreskostnader. Uppsägningstiden för lokalen är tre månader.

Personalrekryteringen till gruppfamiljedaghemmen har visat sig vara väldigt utmanande och verksamhetens sårbarhet i små verksamhetsställen är ett verkligt problem. Personalstyrkan inom gruppfamiljedagvården är för tillfället 17 anställda varav sju som uppfyller behörighetsvillkoren som familjedagvårdare enligt lagen om småbarnspedagogik kapitel 6 § 29. Sårbarheten framkommer i situationer med plötsligt oväntat personalunderskott kombinerat med svårtillgänglighet att få vikarier med kort varsel. Till följd av omfattningen av gruppfamiljedaghemmet Stjärnans verksamhet och den långsiktiga prognosen för förändringar i befolkningsmängden inom området kan verksamheten koncentreras till andra verksamhetsställen på området. Verksamhetsmässigt uppfyller förändringen också sektorns mål om den effektiva användningen av gemensamma lokaler.

Svenskspråkig befolkningsprognos och planer  2021-2032 i Hertonäs distrikt

Den svenska småbarnspedagogiken i Helsingfors omfattar hela staden. Gruppfamiljedaghemmet Stjärnan är beläget inom sydöstra stordistriktet i Hertonäs distrikt. Förutom gruppfamiljedaghemmet Stjärnan, verkar gruppfamiljedaghemmet Björken och daghemmet Killingen i området.

Enligt befolkningsprognosen 2020 i Hertonäs distrikt växer inte den svenskspråkiga barnmängden i åldern 1 – 6. I Hertonäs distrikt är antalet svenskspråkiga barn 67. Mellan åren 2021 – 2026 en liten ökning till 80 barn och enligt befolkningsprognosen år 2028 börjar barnantalet sjunka igen. År 2032 är prognosen i området ungefär 72 barn.

Fostrans- och utbildningssektorns svenska sektion beslutade 18.5.2021 föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden om godkännande av behovsutredning gällande nybygge av nytt daghem på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäs. Fostrans- och utbildningsnämnden godkände 17.8.2021 behovsutredningen.

I det nya daghemmet som grundas, förverkligas nya daghemslokaler för småbarnspedagogik och förskoleundervisning för cirka 224 barn, varav 63 platser för svenskspråkig och 161 platser för finskspråkig småbarnspedagogik. Barnets enhetliga lärstig från småbarnspedagogik till förskoleundervisning och vidare till grundläggande utbildning har beaktats. När nybygget har färdigställts, kan man avstå från Daghemmet Killingens nuvarande lokaler (42 lokalplatser) på adressen Båtsviksporten 3 i Hertonäs strand. Till svenskspråkig småbarnspedagogik innebär det en ökning på 21 lokalplatser. I dimensioneringen av lokalerna har beaktats att lokalerna kan användas flexibelt. Nybygget som ska förverkligas som hyresobjekt på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäs tas i bruk inredd senast i augusti 2023.

Delaktiggörande och samarbete

Indragning av verksamheten på gruppfamiljedaghemmet har beretts tillsammans med daghemsföreståndaren. Indragningen av verksamheten behandlas inom februari månad tillsammans med personalen enligt principerna för samarbetsbaserad behandling och om gällande fortsättningen tas ordinarie anställdas önskemål i beaktande. Helsingfors stad lovar i sin personalstrategi att trygga fast anställning för den ordinarie personalen. Tjänsterna och befattningarna är inrättade i Helsingfors stad och följaktligen har personalen ett anställningsförhållande uttryckligen med Helsingfors stad.

Familjerna i gruppfamiljedaghemmet Stjärnan har informerats under februari månad om den föreslagna förändringen. Daghemsföreståndaren har tillfrågat deras önskemål till inre förflyttning till närliggande daghemmet Killingen, gruppfamiljedaghemmet Björken eller andra daghem belägna på området.

Barnkonsekvens

Enligt 4 § och 5 § i lagen om småbarnspedagogik ska man i första hand se till barnets bästa vid planering, anordnande och tillhandahållande av samt beslutsfattande om småbarnspedagogik. Man ska sträva efter att anordna småbarnspedagogik nära dem som anlitar servicen. 

Värdegrunden inom småbarnspedagogiken har uppfattningen om barndomens egenvärde. Där man skyddar och främjar barnets rätt till en god och trygg barndom. Inom småbarnspedagogiken har man ett
förfarande där barnet respekteras och värdesätter att kommunikationen mellan barnen, familjen  och personalen inom småbarnspedagogiken är så bestående som möjligt samt för mångsidiga erfarenheter av att vara del av en kamratgrupp. Inom den svenska småbarnspedagogiken beaktas barnets enhetliga lärstig från småbarnspedagogiken till förskoleundervisningen och vidare till den grundläggande utbildningen. Principen om närdaghem och närskola tillämpas i så stor utsträckning som möjligt.

Föredragandens förslag

Föredraganden föreslår att gruppfamiljedaghemmet Stjärnans verksamhet dras in från och med 1.8.2022 på Margaretagränden 1 C och att dess nuvarande åtta lokalplatser fördelas enligt familjernas önskemål till intern förflyttning mellan gruppfamiljedaghemmet Björken, daghemmet Killingen eller till önskat daghem.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Bilagor

1

Bilaga_Karta

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566