Helsingfors stad

Protokoll

6/2021

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/6

 

16.11.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 33

Fastställande av de enheter i vilka förskoleundervisning ges och det maximala antalet platser samt verksamhetstiderna för verksamhetsåret 2022–2023

HEL 2021-012543 T 12 01 01

Beslut

Svenska sektionen beslutade att fastställa enheterna för förskoleundervisning och för de kommunala förskolornas del även det maximala antalet platser för verksamhetsåret 2022-2023.

Sektionen beslutade att de kommunala enheterna för förskoleundervisning fastställs om gruppstorleken är minst 14 elever. Utgångspunkten är att det bör finnas minst en förskola i varje elevupptagningsområde. Av grundad anledning kan förskoleundervisning även ordnas för en mindre grupp. Minimigruppstorleken kan underskridas av särskilda geografiska skäl, då andra verksamhetsställen med förskoleundervisning ligger på långt håll eller har besvärliga trafikförbindelser. I försöket med tvåårig förskoleundervisning kan gruppstorleken underskridas om det inte finns tillräckligt med barn som hör till försökets målgrupp på daghemmet.

Samtidigt beslutade svenska sektionen att de svenska förskoleenheterna följer samma verksamhetstider som inom den grundläggande utbildningen, utom ifråga om läsårets sista arbetsdag som är en lördag, då förskoleundervisning inte ordnas.

Södra området

 

 
Drumsö daghems förskola

 
54 platser

Kronohagens förskola

21 platser

Cygnaeus förskola

35 platser

Minerva förskola

28 platser

Förskolan innehåller en integrerad specialförskolegrupp för barn med särskilt stöd från stadens södra och västra elevupptagningsområde

 

 
Sammanlagt

 
138 platser

 
Västra området

 

 
Haga förskola

 
21 platser

Malmgårds förskola

21 platser

Munksnäs förskola

28 platser

Sockenstugans förskola

14 platser

Toppans förskola

21 platser

utöver det bereds 6 platser för en förskolegrupp för barn med förlängd läroplikt

 

 
Sammanlagt

 
111 platser

 
Norra området

 

 
Daghemmet Fenix förskola

 
21 platser

Daghemmet Sesam förskola

21 platser

Staffans förskola

35 platser

Åshöjdens förskola

21 platser

Månsas förskola

21 platser

 
Sammanlagt

 
119 platser

 
Östra området

 

 
Botby förskola

 
35 platser

Förskolan innehåller en integrerad specialförskolegrupp för barn med särskilt stöd från stadens norra och östra elevupptagningsområde

 

Daghemmet Domus förskola

21 platser

Daghemmet Piltens förskola

21 platser

Daghemmet Rastis förskola

21 platser

Landbos förskola

14 platser

 
Sammanlagt

 
112 platser

 

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Barbro Björk-Sinisalo, specialplanerare, telefon: 310 81193

barbro.bjork-sinisalo(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Enligt kapitel 15, § 2, moment 1, punkt 1, i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad är det den svenska sektionen som för de svenska förskolornas del fastställer de enheter i vilka förskoleundervisning ges i daghem och skolor. Med stöd av moment 2, punkt 4 i samma paragraf beslutar sektionen om verksamhetstiderna inom förskoleundervisningen.

Svenska sektionen fastställer årsvis enheterna och det maximala antalet platser per förskola. Det maximala antalet förskoleplatser baserar sig på antalet barn födda 2016 som är i svenskspråkig kommunal och privat småbarnspedagogik. Därtill har antalet svenskspråkiga barn i finsk småbarnspedagogik samt prognosen över svenskspråkigt registrerade barn i Helsingfors beaktats.

Alla elever har förstahandsrätt att delta i förskoleundervisningen inom det elevupptagningsområde som hen bor i. Eleven erbjuds en plats i närförskolan på basis av sin bostadsadress. Inom den kommunala förskoleundervisningen är minimigruppstorleken 14 elever. Om det inte finns underlag att fylla en grupp med barn i förskoleåldern fylls gruppen med yngre barn.

Vid anvisande av förskoleplats är utgångspunkten en kontinuitet mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen i närskolan. Förskolegrupperna bildas i enlighet med lagen om grundläggande utbildning och lagen om småbarnspedagogik.

I Helsingfors ges förskoleundervisning under högst 190 verksamhetsdagar och högst 760 timmar per verksamhetsår. Förskoleundervisningen följer skolornas arbetstider för läsåret 2022–2023, men ges inte på lördagar. Undervisning ges fyra timmar per dag mellan kl. 9.00 och kl. 13.00. Den kompletterande småbarnspedagogiken ordnas på samma ställe som förskoleundervisningen ges.

Inom försöket med den 2-åriga förskoleundervisningen kan antalet elever per grupp underskridas, om det inte i daghemmet finns tillräckligt många barn som hör till försöksgruppen. För barn inom det 2-åriga förskoleförsöket anvisas inte en ny plats inom förskoleundervisningen, utan verksamheten fortgår på det angivna verksamhetsstället. För de år 2017 födda barn som deltar i det 2-åriga förskoleförsöket sker ansökan genom ett separat ansökningsförfarande.

Finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning har fastställt verksamhetsställen för förskoleundervisningen samt minimigruppstorleken för läsåret 2022-2023 på mötet den 26.10.2021.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Barbro Björk-Sinisalo, specialplanerare, telefon: 310 81193

barbro.bjork-sinisalo(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566