Helsingfors stad

Protokoll

3/2021

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/7

 

22.06.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 17

Behovsutredning för nybyggnad för daghem på Väverigränden 3

HEL 2021-005268 T 10 06 00

Beslut

Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå för nämnden att behovsutredningen för en nybyggnad för ett daghem på adressen Väverigränden 3 godkänns i enlighet med bilagan.

Sectionen betonar att man i samband med den fotsätta planeringen och förverkligandet av projektet ska beakta personalens och barnens synpunkter på hur lokalerna bör utvecklas.

Föredragande

vik. direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Rönnholm

Upplysningar

Leena Tamminen, suunnittelija, telefon: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Bilagor

1

Daghem på Väverigränden, behovsutredning

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Förslag till framställning

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Den planerade daghemsbyggnaden ligger i Sockenbacka företagsområdes delområde i Sockenbacka distrikt i Västra stordistriktet och svarar på behovet av svensk och finsk närservice i området.

I den ersättande nybyggnaden planeras lokaler för 224 barn inom småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen, varav 63 platser förverkligas för svenskspråkig och 161 platser för finskspråkig småbarnspedagogik. Från den finskspråkiga småbarnspedagogiken fortsätter lärstigen för tillfället till lågstadiet Strömbergin ala-aste och från den svenskspråkiga småbarnspedagogiken till den enhetliga grundskolan Hoplaxskolan.

Nybyggnaden ersätter de nuvarande lokalerna för det svenskspråkiga Daghemmet Sockenstugan med 37 platser. Dessutom ersätter projektet det tillfälliga daghemmet Päiväkoti Kangaspeltos lokaler med 80 platser och daghemmet Päiväkoti Ruusus 42 platser i tillfälliga tilläggslokaler. 

I nybyggnaden får den svenskspråkiga småbarnspedagogiken 26 nya lokalplatser och antalet lokalplatser inom den finskspråkiga småbarnspedagogiken ökar med cirka 40.

Nybyggnaden tas i bruk inredd senast i januari 2024.

Genom lokalprojektet kan tjänster ordnas bättre

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida antalet platser räcker följs regelbundet på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande. I omfattningen av verksamhetsstället har utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet beaktats: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet samt trafikarrangemangen.

Sockenbacka företagsområde kompletteringsbyggs och antalet barn i småbarnspedagogikålder i området ökar med cirka 160 fram till år 2035. Projektet ligger vid gränsen mellan Sockenbacka distrikt och Munkshöjdens distrikt, och kan lätt nås.

Antalet barn i småbarnspedagogikålder i det småbarnspedagogiska området i det vidsträckta Västra stordistriktet hålls på en någorlunda jämn nivå under prognosperioden 2020–2035.

Inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken är Daghemmet Sockenbackas serviceområden Haga och Sockenbacka. Det nuvarande svenskspråkiga daghemmet verkar i oändamålsenliga lokaler som är i behov av en grundlig renovering. De nuvarande lokalerna begränsar förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken.

Nya servicelokaler stödjer barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i nybyggnaden skapar goda förutsättningar för daghemmets verksamhet och tillgodoser servicebehoven inom området.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla barn, samt utgör en lärmiljö som stödjer barnets uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen också barnen och familjerna. Genom lokalerna är det möjligt att öka den sociala samhörigheten inom området

Lokalerna främjar förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken

I projektet förverkligas lokaler för ett daghem, i vilket pedagogiskt mångsidiga och flexibla lokaler främjar verksamheten och säkerställer att barnen får en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras enligt stadens dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar, och de möjliggör att målsättningarna i planen för småbarnspedagogiken kan uppfyllas.

För daghemmet byggs en inhägnad gård för utevistelse. Den inhägnade gården och inomhuslokalerna bildar en enhetlig lärmiljö.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet

Till sin storlek är lokalerna 2 396 m² totalyta. Den preliminära kostnadsberäkningen är 11,4 milj. euro. Enligt stadsmiljösektorns uppskattning är den totala hyran 35,91 euro/m²/mån., dvs. cirka 772 209 euro per år.

Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bl.a. den första inredningen samt det första materialet, utrustningen och anordningarna. För ändamålet avsätts cirka 200 000 euro. I siffran ingår inte kostnaderna för att starta dataadministrationen, cirka 7 000 euro. Flyttkostnaderna uppskattas till cirka 30 000 euro. De årliga kostnaderna för verksamheten är cirka 2 500 000 euro per år.

Hyreskostnaderna för de lokaler som ska överlåtas är på årsnivå cirka 300 000 euro.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har upprättats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmets personal delaktiggörs i planeringen av byggnaden under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Sektorn betonar att barnens och personalens synpunkter på hur lokalerna kunde utvecklas ska beaktas i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet med hjälp av områdescheferna och utvecklingslärare.

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om ytterligare lokaler

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om godkännande av den behovsutredning som gäller lokalprojektet på sitt möte 15.6.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Leena Tamminen, suunnittelija, telefon: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Bilagor

1

Daghem på Väverigränden, behovsutredning

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

För kännedom

Fostrans- och utbildningsnämnden

Stadsmiljönämnden

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566