Helsingfors stad

Protokoll

3/2021

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/8

 

22.06.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 18

Godkännande av behovsutredning som rör förverkligandet av tillfälliga tilläggslokaler på adressen Sturegatan 2 för Åshöjdens grundskola

HEL 2021-007226 T 10 06 00

Beslut

Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden beslutade föreslå att nämnden godkänner behovsutredningen, som rör förverkligandet av tillfälliga tilläggslokaler på adressen Sturegatan 2 för Åshöjdens grundskola.

Sektion betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projekten ska fortsättningsvis beakta personalens samt barnens och de ungas synpunkter på hur lokalerna borde utvecklas samt säkerställa att lokalerna som helhet är ekonomiska.

Föredragande

vik. direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Rönnholm

Upplysningar

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, telefon: 310 22378

viivi.snellman(a)hel.fi

Bilagor

1

Tarveselvityslomake Åshöjden

Sökande av ändring

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Förslag till framställning

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

I Åshöjdens grundskola går för tillfället 377 elever. Skolans lokaler är inte tillräckliga till följd av det ökande servicebehovet inom elevupptagningsområdet ifråga. I de lokaler som ska tas i bruk på adressen Sturegatan 2 planeras verksamhet för sammanlagt cirka 150 elever under åren 2021–2024. Verksamhet för cirka 60 elever som går i skolan ska flytta till lokalerna. Den här verksamheten har åren 2020–2021 ordnats i lokaler på adressen Sturegatan 25, som man kommer att avstå från.

Inledningsvis tar man i bruk tilläggslokaler för 90 elever på adressen Sturegatan 2 senast i augusti 2021. De här lokalerna ska i första hand användas av elever i de högre årskurserna. Behovet av tilläggslokaler ökar årligen och är som högst läsåret

2023–2024. Från och med år 2022 möjliggör tilläggslokalerna ordnande av grundskolans undervisning så att man från Daghemmet Fredriksberg kan flytta en förskolegrupp på 28 barn till Åshöjdens grundskolas huvudverksamhetsställe, vilket stödjer förverkligandet av en enhetlig lärstig.

De tilläggslokaler som ska tas i bruk har använts som tillfälliga lokaler för lågstadiet Aleksis Kiven ala-aste och är fullt inredda och utrustade. Lokalerna blir lediga när den grundliga renoveringen av Aleksis Kiven ala-aste är klar på våren 2021.

När nybyggnaden för Kottby grundskola blir klar kan man avstå från tilläggslokalerna på adressen Sturegatan 2. Enligt nu gällande tidtabell färdigställs nybyggnaden i augusti 2024.

Genom lokalprojektet kan tjänster ordnas bättre

Man följer regelbundet behovet av fostrans- och utbildningstjänster och att platserna räcker till på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande.

Enligt den senaste befolkningsprognosen ökar antalet barn och unga i åldern 7–15 år inom elevupptagningsområdet med cirka 100 fram till år 2023 jämfört med det förverkligade elevantalet på hösten 2020. I anslutning till skolan placeras också förskoleundervisning för cirka 25 barn i förskoleålder.

Åshöjdens grundskolas lokaler på adressen Sturegatan 6 räcker inte till för det ökande antalet användare. De tilläggslokaler för 60 elever på adressen Sturegatan 25, som man ska avstå från, uppfyller inte till alla delar de verksamhetsmässiga kraven i läroplanen för den grundläggande utbildningen. Genom de verksamhetsmässiga lokalarrangemangen för Åshöjdens grundskola och pedagogiskt ändamålsenliga tilläggslokaler för högst 150 elever på adressen Sturegatan 2 säkerställs förutsättningarna för verksamhet i skolan ända tills Kottby grundskolas projekt färdigställts.

Nya servicelokaler stödjer barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i tilläggslokalerna skapar goda förutsättningar för skolans verksamhet och tillgodoser behovet av svenskspråkig service för barn och unga i förskole- och grundskoleålder i Böle, Åshöjden, Berghäll och Vallgård.

De lokaler som använts som tillfälliga lokaler för Aleksis Kiven ala-aste har planerats så att de är tillgängliga och lämpliga för alla barn, samt så att de utgör en lärmiljö som stödjer barnets uppväxt och utveckling.

Lokalerna främjar förverkligandet av läroplanen för den grundläggande utbildningen

Lokalerna är pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla, och främjar därigenom verksamheten och säkerställer att barnen och de unga får en god miljö att lära sig och växa upp i. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

I anslutning till tilläggslokalerna på Sturegatan 2 finns ingen gård för raster. Lokalerna inhyser i huvudsak elever som går i de högre årskurserna och som kan använda huvudskolans gårdsområde, som ligger på ett avstånd av 100 meter.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet

Till sin storlek är Åshöjdens grundskolas tilläggslokaler 254 m² lägenhetsyta. Enligt stadsmiljösektorns uppskattning är den totala hyran cirka 18,8 euro/m²/mån., dvs. cirka 57 500 euro per år.

Lokalerna har inretts och utrustats för att tillgodose den grundläggande utbildningens behov. De uppskattade städkostnaderna är cirka 12 600 euro per år. Tilläggslokalerna inverkar inte på de övriga verksamhetskostnaderna.

I och med att förskoleundervisning och grundläggande utbildning placeras i samma fastighet och lokalerna används gemensamt är lokalerna anpassningsbara och kostnadsmässigt en ekonomisk lösning. Dessutom stärker det här den enhetliga lärstigen. Lokaler som används gemensamt är till exempel matsalen, lokalerna för slöjdfärdigheter och gymnastiksalen.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har upprättats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Skolans personal deltar på användarmöten i planeringen av byggnaden under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Befogenheter

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om godkännande av den behovsutredning som gäller lokalprojektet.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, telefon: 310 22378

viivi.snellman(a)hel.fi

Bilagor

1

Tarveselvityslomake Åshöjden

Sökande av ändring

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566