Helsingfors stad

Protokoll

2/2021

1 (5)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/4

 

18.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 8

Behovsutredning för daghemsnybygge på Abraham Wetters väg

HEL 2021-005643 T 10 06 00

Framställning

Fostrans- och utbildningssektorns svenska sektion beslutade föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att behovsutredningen som gäller ett nybygge för ett nytt daghem på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäs godkänns.

Den svenska sektionen betonar att personalens och barnens synpunkter om hur lokalerna kunde utvecklas ska fortsättningsvis beaktas och att man ska dessutom säkerställa att lokalerna är helhetsmässigt ekonomiska i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Susan Niemelä, projekt arkitekt, telefon: 310 79657

susan.niemela(a)hel.fi

Bilagor

1

Tarveselvityslomake Abraham Wetterintien päiväkoti

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Förslag till framställning

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Föredragandes motivering

I Hertonäs och dess närområden är utbudet av lokaler för daghem inte längre tillräckligt för det ökande servicebehovet. I det nya daghem som ska grundas förverkligas nya daghemslokaler för småbarnspedagogik och förskoleundervisning för cirka 224 barn.

Nybygget som ska förverkligas (hyresobjekt) på adressen Abraham Wetters väg 15 i Hertonäs tas i bruk inredd senast i augusti 2023.

I lokalerna kan man flexibelt ordna småbarnspedagogik som möter de föränderliga behoven på det kompletterande bostadsområde som byggs på Hertonäs industriområde, och på Hertonäs strand, Kasberget, Marudd och det växande Degerö. I dimensioneringen av lokalerna har man beaktat att lokalerna ska kunna användas flexibelt.

Projektet möjliggör en centralisering av sektorns verksamhet.

Lokalprojektet förbättrar ordnandet av service

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida det finns tillräckligt med platser följs med kontinuerligt på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätverket har man beaktat befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad. I verksamhetsställets omfattning har man beaktat hela serviceområdets utveckling på lång sikt: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet och trafikarrangemangen.

De nuvarande daghemslokalerna i området är otillräckliga för det ökande antalet användare. Därtill kommer att de inte till alla delar uppfyller de verksamhetsmässiga målen.

Antalet barn i småbarnspedagogikålder (1–6 år) i hela Hertonäs distrikt har ökat de senaste tio åren med 278. Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer antalet barn i småbarnspedagogikålder (1–6 år) i Hertonäs distrikt att minska med cirka 300 fram till år 2035.

På Hertonäs företagsområde kommer man att förverkliga kompletterande bostadsbyggande, vilket ökar behovet av service i projektets omedelbara närhet. På företagsområdet ökar antalet barn i åldern 1–6 år med cirka 180 fram till år 2035.

Den prognostiserade befolkningsutvecklingen i Hertonäs distrikt är nedåtgående vad beträffar barn i åldern 1–6 år, men antalet barn som hör till den här åldersgruppen har de facto ökat varje år under de senaste tio åren. I området har antalet sökande till den kommunala småbarnspedagogiken överstigit antalet platser de senaste åren. Den sammanlagda deltagandegraden för kommunal och privat dagvård i Hertonäs distrikt är 80 % för finskspråkiga småbarn. Genom projektet strävar man också efter att öka andelen kommunalt serviceutbud i området.

Antalet barn i Hertonäs distrikt är för tillfället 1950 och med en sammanlagd deltagandegrad på 80 % för kommunal och privat dagvård uppskattas det att det behövs daghemsplatser för cirka 1 560 barn. Antalet barnplatser i Hertonäs distrikt är i nuläget sammanlagt 1 436. Efter ovan beskrivna ändringar skulle antalet barnplatser vara 1 620. Eftersom det dessutom finns planer på att förverkliga kompletteringsbyggande i Hertonäs, Degerö och Kasberget, anses det vara nödvändigt att öka antalet barnplatser i området trots att befolkningsprognosen och de faktiska förhållandena står i strid med varandra.

Det nya projektet är beläget så att det lätt kan nås från Kasberget och Tammelund samt från Degerö. Läget är centralt i distriktet, vilket innebär att invånarna i Kasberget och Tammelund samt invånarna i det kraftigt växande Degerö kan utnyttja servicen.

I projektet ordnas det dessutom småbarnspedagogik för svenskspråkiga barn, vilket ökar det totala behovet av lokalplatser.  

När nybygget har färdigställts, kan man avstå från Daghemmet Killingens nuvarande lokaler (42 lokalplatser) på adressen Båtsviksporten 3 i Hertonäs strand och eventuellt några andra mindre utomstående hyresobjekt.

Det nya projektet svarar särskilt på de behov som uppstår till följd av bostadsbyggandet på företagsområdet. Därtill svarar det på de behov som är en följd av att Daghemmet Killingens nuvarande lokaler och eventuellt några andra mindre utomstående hyresobjekts verksamhetsställen ersätts.

Utöver det projekt som beskrivs här ingår i byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt för åren 2022–2030 ombyggnad av de finska daghemmen Päiväkoti Merituuli och Päiväkoti  Tuorinniemi i Hertonäs strand åren 2028–2030.

De nya servicelokalerna stödjer barnens vardag

Genom de trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i nybygget skapas goda förutsättningar för daghemsverksamhet och lokalerna svarar på servicebehoven i Hertonäs och dess närområden.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och utgör en lärmiljö som är lämplig för alla barn och som stödjer barnens uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen barnen och familjerna. Genom lokalerna möjliggörs ökad social samhörighet och ökad invånaranvändning i området.

Lokalerna främjar förverkligandet av planerna för småbarnspedagogiken

I projektet förverkligas pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler som främjar daghemsverksamheten. Lokalerna planeras i enlighet med dimensioneringsprinciperna och planeringsanvisningarna på stadsnivå och möjliggör förverkligandet av målen i planerna för småbarnspedagogiken. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

Gårdsområdena utrustas med lekredskap för att främja den fysiska aktiviteten och målen i planerna för småbarnspedagogiken. I samband med att gårdsområdena planeras och utrustas beaktas säkerheten, möjligheten till övervakning och fysiska aktiviteter, den sociala samhörigheten och möjligheten att använda gården mångsidigt för lärande och lekar. Gårdsområdena erbjuder mångsidiga förhållanden för lek och fysiska aktiviteter för dem som använder daghemmet och för invånarna i området. Personalen och barnen delaktiggörs i planeringen av gården.

Lokalbehoven i det nya daghemmet på Abraham Wetters väg förverkligas enligt det allmänna modellokalprogrammet som styr planeringen av daghem.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokalerna och verksamheten

Lokalerna på daghemmet på Abraham Wetters väg är till sin storlek cirka 1 700 m² bruksyta, 2 040 m² lägenhetsyta. Stadsmiljösektorn har uppskattat den totala hyran till cirka 31,00 euro/m² lägenhetsyta/mån., 63 300 euro/mån. De årliga hyreskostnaderna är 759 600 euro/år. I siffrorna ingår inte arrendet.

Till kostnaderna för att inleda verksamheten hör bl.a. inredning första gången, material, utrustning och anordningar. I det här projektet avsätts 210 000 euro för inredning och utrustning och för ICT-anskaffningar cirka 20 000 euro, moms 0 %. De uppskattade flyttkostnaderna är cirka 31 300 euro, de uppskattade städkostnaderna cirka 58 300 euro/år. De årliga kostnaderna för den planerade verksamheten är sammanlagt cirka 2 518 500 euro/år.

Byggnadens lokaler är anpassningsbara och kostnadsmässigt en ekonomisk lösning, vilket möjliggör också kvällsanvändning. T.ex. entréhallen, matsalen och verksamhets-/festsalen kan användas på kvällar.

För projektet krävs inga tillfälliga lokaler om de verksamhetsställen som nu inhyser de barn som ska flytta över till de nya lokalerna kan användas ända tills det här nybygget färdigställts. Stadsmiljösektorn sörjer för att ett eventuellt behov av tillfälliga lokaler tas i beaktande i projektplaneringsskedet och beskriver kostnadseffekterna av en eventuell lösning med tillfälliga lokaler i projektplanen.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har utarbetats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmets personal deltar i planeringen av byggnaden på de möten som hålls för användarna under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Befogenheter

Enligt 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar  fostrans- och utbildningsnämnden om huruvida behovsutredningen för ett lokalprojekt ska godkännas.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Susan Niemelä, projekt arkitekt, telefon: 310 79657

susan.niemela(a)hel.fi

Bilagor

1

Tarveselvityslomake Abraham Wetterintien päiväkoti

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

För kännedom

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Kaupunkiympäristön toimiala

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566