Helsingfors stad

Protokoll

2/2021

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/6

 

18.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 10

Principer för understöd av förskoleresor

HEL 2021-005751 T 12 01 01

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade godkänna understöd av förskoleresor. Understödet av förskoleresor gäller från och med 1.6.2021 och enligt följande:

Rese- eller ledsagningsstöd för förskoleresor beviljas i form av en HRT-biljett för de Helsingforsbarn som får svenskspråkig förskoleundervisning anordnad av kommunen och deras ledsagare, när förskoleresorna inte har anordnats eller understötts på något annat sätt med stöd av 32 § i lagen om grundläggande utbildning och inte heller med stöd av någon annan bestämmelse i lagen. Understöd av förskoleresor beviljas på följande villkor:

-

Barnets resa hemifrån till förskolan eller från sådan småbarnspedagogik som avses i lagen om småbarnspedagogik till förskolan är minst två kilometer. Om barnet får kompletterande småbarnspedagogik antingen före eller efter förskoledagen på ett småbarnspedagogikställe som ligger mindre än två kilometer från förskolan, beviljas rese- och ledsagningsstöd endast för en resa i en riktning, dvs. vid barnets resa hemifrån direkt till förskolan eller barnets resa från förskolan direkt hem. Med resa avses den kortaste rutten som allmänt används av fotgängare mätt från gränsen för gårdsplanen till barnets hemadress enligt befolkningsregistret till förskoleplatsens gårdsområdes port eller från småbarnspedagogikplatsens gårdsområdes port till förskoleplatsens gårdsområdes port. Rese- och ledsagningsstöd kan endast beviljas för en adress i befolkningsregistret.
 

-

En förutsättning för rese- eller ledsagningsstöd är dessutom att barnet får förskoleundervisning på en förskoleplats enligt elevupptagningsområdet för förskoleundervisningen, en annan för barnet anvisad plats, ett försöksverksamhetsställe som omfattas av försöket med tvåårig förskoleundervisning eller i en språkbadsgrupp.
 

-

Rätt till resestöd enligt det här beslutet upphör om barnets hemort enligt befolkningsregistret förändras efter att ett resestöd har beviljats, om inte resestödsvillkoren fortsättningsvis uppfylls och Helsingfors är fortsättningsvis barnets hemort.  

 

Beviljande av resestöd i form av en HRT-biljett är det primära sättet att ordna avgiftsfri förskoleresa.

Chefen för småbarnspedagogiken fattar beslut om huruvida sådana HRT-biljetter som avses här kan beviljas. Understöd beviljas på ansökan förutsatt att ovan angivna villkor uppfylls.

Därtill beslutar fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion att det här beslutet och beslutet 15.9.2020 §17 också ska gälla barn som deltar i försöket med tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe och barnens ledsagare.

Med det här beslutet ändras fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektions beslut av 15.9.2020 § 17 till den del det gäller resestöd för förskoleresor. Undervisnings­nämndens beslut av 31.1.2007 § 13 förblir i kraft till övriga delar. 

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Undervisningsnämnden har genom sitt beslut av 31.1.2007 § 13 godkänt principerna för anordnande och understöd av resor med anknytning till förskoleundervisning och grund-läggande utbildning. Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion har genom sitt beslut 15.9.2020 § 17 godkänt grunderna för antagning till förskoleundervisning och upphävt beslutet av utbildningsnämndens svenska sektion 17.11.2016 § 67 gällande anordnande och understöd av resor med anknytning till förskoleundervisning och grund-läggande utbildning. I beslutet har reseförmånens längd från 2 kilometer ändrats till fem kilometer. Undervisnings¬nämndens beslut av 31.1.2007 § 13 förblir i kraft till övriga delar.

Därtill föreslås att fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutar att det här beslutet och beslutet 15.9.2020 §17 också ska gälla barn som deltar i försöket med tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe och barnens ledsagare.

Beviljande av resestöd i form av en HRT-biljett är det primära sättet att ordna en avgiftsfri förskoleresa i Helsingfors.

Resestöd beviljas i form av ett HRT-resekort för skolelever och ledsagningsstöd i form av ett HRT-resekort. Om barnet är i kompletterande småbarnspedagogik mindre än två kilometer från förskolan, beviljas understöd  för en resa i en riktning, dvs. vid barnets resa hemifrån direkt till förskolan som ska ligga på minst två kilometers avstånd eller vid barnets resa direkt hem från förskolan. I det här fallet beviljas rese- och ledsagningsstöd i form av ett innehavarresekort.

För de dagar som barnet är i kompletterande småbarnspedagogik  både före och efter förskoledagen på ett småbarnspedagogikställe  som ligger mindre än två kilometer från förskolan, beviljas inte rese- och inte heller ledsagningsstöd.

För tillfället är det i Helsingfors ca 86 (ca 20 %) svenskspråkiga förskolebarn vars resa från hemmet till förskolan eller från sådan småbarnspedagogik som avses i lagen om småbarnspedagogik till förskolan är minst två kilometer. Största delen av barnen har kompletterande småbarnspedagogik både före och efter förskoleundervisningen.

Fostrans- och utbildningsnämndens finska sektion beslutar på sitt sammanträde 18.5.2021 om den finskspråkiga förskoleundervisningens principer för understöd av för-skoleresor.

Befogenheter

Enligt 15 kap. 2 § 2 mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar eller godkänner fostrans- och utbildningsnämndens finska sektion eller svenska sektion för sin egen språkgrupp, om inte något annat är föreskrivet om befogenheterna, om grunder och gränser enligt vilka en tjänsteinnehavare beslutar om reseförmåner inom förskoleundervisningen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566