Helsingfors stad

Protokoll

2/2021

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/5

 

18.05.2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Försöksverksamhetsställena och minimiantalet barn i barngruppen för försöket med tvåårig förskoleundervisning åren 2021-2024

HEL 2021-001300 T 00 01 06

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade godkänna i enlighet med utbildnings- och kulturministeriets beslut (beslut VN/7615/2021) försöksverksamhetsställena för försöket med tvåårig förskoleundervisning.

De svenskspråkiga försöksverksamhetsställena är Daghemmet Rastis och Rastis förskola samt Daghemmet Domus och Domus förskola. Sektionen fastställer också minimiantalet platser för försöket med tvåårig förskoleundervisning för åren 2021-2024. Minimiantalet platser är 14 på de svenskspråkiga verksamhetsställen som har valts ut att delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning. Försöksverksamhetsställena i Helsingfors är listade i bilagan.

Dessutom beslutade fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion att minimiantalet barn i en grupp kan underskridas i följande situationer:

1) På försöksverksamhetsstället understiger antalet barn som hör till försöksgruppen det fastslagna minimiantalet barn i en försöksgrupp.

2) Försöksverksamhetsställets lokaler möjliggör inte att en grupp enligt kravet på minimiantalet barn i en grupp bildas av de barn som hör till försöksgruppen.

3) Med tanke på barnets behov av stöd är det ändamålsenligast att den tvååriga förskoleundervisningen ordnas i en integrerad specialgrupp eller en annan barngrupp i vilken det inte är möjligt att uppfylla kravet på minimiantalet barn i en grupp.

4) Den tvååriga förskoleundervisningen förverkligas för de barns del som hör till försöksgruppen i en språkbadsgrupp.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Bilagor

1

Försöksverksamhetsställen för försöket med tvåårig förskoleundervisning i Helsingfors 2021

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

 

Föredragandens motiveringar

Undervisnings- och kulturministeriet genomför ett nationellt försök med tvåårig förskoleundervisning från ingången av augusti 2021 till utgången av maj 2024.

Helsingfors stads deltagande i försöket och försöksverksamhetsställena

Försöket styrs av försökslagen. I enlighet med 4 § i försökslagen har undervisnings- och kulturministeriet valt ut de kommuner som ska ordna tvåårig förskoleundervisning. Helsingfors har valts ut att delta i försöket (beslut VN/583/2021).

Ministeriet har valt de verksamhetsställen som ska delta i försöket i Helsingfors (beslut VN/7615/2021). Försökskommunerna och -verksamhetsställen har blivit valda genom slumpmässigt urval. Kommunen har inte använt sig av prövning i ärendet. Urvalet genomfördes så att det finns försöksverksamhetsställen i kommunens olika socioekonomiska områden samt deltagare från olika språkgrupper. Ett verksamhetsställe som har valts ut att delta i försöket ska dessutom var ett ställe där det ordnas förskoleundervisning i enlighet med kommunens beslut och verksamhetsstället ska ordna förskoleundervisning under hela försöket. 

Ministeriet fattade ett beslut om försöksverksamhetsställena 8.4.2021 (beslut VN/7615/2021) och kompletterade beslutet med svenskspråkiga verksamhetsställen i Helsingfors 15.4.2021. I Helsingfors har följande 2 svenskspråkiga och 44 finskspråkiga och verksamhetsställen valts ut att delta i försöket:

DH Domus - DH Domus förskola ja DH Rastis - DH Rastis förskola Päiväkoti Tahvonlahti, pk Leskenlehti, pk Immola, pk Valkea, pk  Tilhi, pk Kivilinna, pk Korento, pk Vallesmanni, pk Norppa, pk Kotitorppa, pk Karavaani, pk Satama,  pk Kurkimoisio, pk Merituuli, pk Ilomäki,  pk Kamomilla, pk Käpylinna,  pk Porolahti, pk Kulosaari, pk Floora, pk Merirasti, pk Meri,  pk Kivelä, pk Nestori, pk Pihlaja, pk Siilitie, pk Havukka, pk Pentinkulma, pk Herttoniemi,  pk Tuorinniemi,  pk Vaskiniitty,  pk Kurki, pk Viskuri, pk Neulanen, pk Liinakko, pk Impivaara, pk Satakieli, pk Perttu, pk Katiska, pk Toivo,  pk Tammi, pk Ruskeasuo, pk Keula, pk Torpparinmäki.

Målgrupp för försöket

Enligt 5 § i försökslagen hör de barn som deltar i småbarnspedagogik vid försöksverksamhetsställena till försöksgruppen för försöket, dvs. de deltar i försöket. Till i försöksgruppen hör dessutom de barn som bor inom området för ett försöksverksamhetsställe. Barnen som hör till försöksgruppen har blivit valda genom slumpmässigt urval av undervisnings-och kulturministeriet. Kommunen har med andra ord inte haft möjlighet att påverka valet av barn till försöksgruppen. De barn som före beslutsdagen 8.4.2021 har varit placerade på ett försöksverksamhetsställe eller lämnat in en ansökan om överflyttning som leder till placering anser ministeriet att hör till försöksverksamhetsstället. 

Enligt 5 § i försökslagen bildar de barn som inte hör till försöksgruppen kontrollgruppen. Under försökets gång kan barnet inte flytta från försöksgruppen till kontrollgruppen eller tvärtom.

I Helsingfors hör cirka 1100 barn till försökets första försöksgrupp och cirka 5200 barn till försökets första kontrollgrupp.

Enligt 5 § i försökslagen ska kommunen bestämma vilka barn som hör till försöksgruppen och vilka barn som hör till kontrollgruppen. Enligt 15 kapitel, 5 § och 8 § i förvaltningsstadgan fattar direktören för den svenska servicehelheten beslutet om den svenskspråkiga försöksgruppen och direktören för småbarnspedagogiken beslutet om försöksgruppen för den finskspråkiga tvååriga förskoleundervisningen.

Minimiantalet barn i en försöksgrupp för försöket med tvåårig förskoleundervisning

Lagen om ett försök med tvåårig förskoleundervisning reglerar inte på vilket sätt barngrupperna ska bildas och inte heller antalet barn som ska finnas i dem och som ska delta i försöket. I grunderna för läroplanen för försöket nämns det att den tvååriga förskoleundervisningen kan genomföras som gemensam undervisning för barnen i försöksgrupperna som består av två åldersklasser. Kommunen beslutar emellertid hur grupperna bildas.

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion har beslutat 17.11.2020 § 32 för verksamhetsåret 2021-2022 att en förutsättning för bildande av en förskolegrupp inom den kommunala ettåriga förskoleundervisningen är att det vid varje verksamhetsställe bildas en förskolegrupp på minst 7 barn. Sektionen fastställer också minimiantalet platser för försöket med tvåårig förskoleundervisning för åren 2021-2024. Minimiantalet platser är 14 på de svenskspråkiga verksamhetsställen som har valts ut att delta i försöket med tvåårig förskoleundervisning.

I samband med försöket med tvåårig förskoleundervisning följs minimigruppstorlek på 14 barn, dock så att de undantagssituationer som nämns i det här beslutet beaktas. Kommunen har inte haft möjlighet att inverka på urvalet av försöksverksamhetsställen. I försöket har därför valts med också daghem med endast få barn som hör till försöksgruppen. Därtill kommer att ministeriets beslut om försöksverksamhetsställena delgavs kommunen i det skedet då handläggningen av ansökningar till småbarnspedagogiken för nästa verksamhetsår var på gång. Planeringen av barngrupper har med andra ord inletts.

Oberoende av gruppens storlek eller uppbyggnad kan de barn som hör till försöksgruppen delta i verksamhet enligt den tvååriga förskoleundervisningens försöksundervisningsplan.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för småbarnspedagogiken, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Bilagor

1

Försöksverksamhetsställen för försöket med tvåårig förskoleundervisning i Helsingfors 2021

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566