Helsingfors stad

Protokoll

5/2020

1 (4)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/5

 

13.10.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 27

Godkännande av behovsutredning för det svensk- och finskspråkiga daghem som ska förverkligas på adressen Rievägen 9

HEL 2020-009243 T 10 06 00

Beslut

Svenska sektionen beslutade föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att godkänna behovsutredningen för Daghemmet Elka och Päiväkoti Elka som ska förverkligas på adressen Rievägen 9 i Munksnäs. Svenska sektionen betonar för fostrans- och utbildningsnämnden att personalens och de lärandes synpunkter om hur lokalerna kunde utvecklas ska fortsättningsvis beaktas i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Seija Serovuo, suunnittelija, telefon: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Bilagor

1

DH Elka behovsutredning

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Antalet barn i småbarnspedagogikålder ökar inom Munksnäs. Enligt befolkningsprognosen sker en förändring särskilt i antalet finskspråkiga barn. Till följd av att antalet finskspråkiga barn ökar i Munksnäs distrikt uppstår ett behov av lokaler. Dessutom ersätts Daghemmet Elkas nuvarande lokaler genom nybyggnadsprojektet. Daghemmet Elkas nuvarande fastighet är i behov av grundlig förbättring. I den planerade byggnaden förverkligas nya daghemslokaler för småbarnspedagogik för cirka 210 barn, varav 100 lokalplatser går till det finskspråkiga daghemmet och 110 lokalplatser till det svenskspråkiga daghemmet. Nybyggnaden som ska förverkligas på adressen Rievägen 9 i Munksnäs tas i bruk inredd senast i augusti 2023. I de lokaler som ska förverkligas kan man flexibelt anordna småbarnspedagogik och därigenom svara på de föränderliga behoven inom området. I samband med att lokalerna har dimensionerats har det beaktats att lokalerna ska kunna användas flexibelt. Nybygget förverkligas på den plats där det nuvarande daghemmet finns, varför en lösning av behovet av tillfälliga lokaler krävs.

Tjänsterna kan anordnas bättre genom lokalprojektet

I samband med att servicenätet planerats har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad beaktats. I storleken av verksamhetsstället har man beaktat hela service¬områdets utveckling på lång sikt: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet och trafikarrangemangen.

Enligt den senaste befolkningsprognosen för åren 2020–2035 är antalet barn i småbarnspedagogikålder inom Munksnäs distrikt svagt sjunkande i början av prognosperioden, ökningen startar år 2025 och år 2031 finns det 80 barn fler än för tillfället. Till mitten av 2030-talet förutspås antalet barn att långsamt minska. Enligt befolkningsprognosen kommer det inte att ske några betydande förändringar i antalet svenskspråkiga barn i småbarnspe¬da¬¬¬gogik¬¬ålder under prognosperioden.

Nybygget ersätter det nuvarande svenskspråkiga Daghemmet Elkas 85 lokalplatser och gruppfamiljedaghemmen Storstugan och Svanen, som sammanlagt har cirka 16 lokalplatser. Man får cirka 10 nya svenskspråkiga lokalplatser.

På adressen Rievägen 9 får man cirka 100 platser för den finskspråkiga småbarnspedagogiken. Det här är cirka 25–30 platser fler än vad som vore ha varit fallet i anslutning till det tidigare planerade tillbyggnadsprojektet daghemmet Päiväkoti Kaartintorppa (Bastuviksvägen 2). På basis av en diskussion med planläggningen anser man att det med tanke på stadsbilden är ändamålsenligt att förverkliga de tilläggsplatser som behövs i området i samband med projektet på Rievägen i stället för på tomten på Bastuviksvägen.

De nya servicelokalerna stöder barnets vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i nybygget skapar goda förutsättningar för verksamheten i daghemmen och svarar på servicebehoven i Munksnäs.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla lärande samt utgör en lärmiljö som stöder barnets uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen barnen, de unga och familjerna. Genom lokalerna möjliggörs ökad social samhörighet i området.

Lokalerna främjar förverkligandet av planerna för småbarnspedagogik

I projektet förverkligas för daghem pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler som främjar verksamheten och säkerställer att de lärande har en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras i enlighet med dimensioneringsprinciperna och planeringsanvisningarna på stadsnivå och möjliggör förverkligandet av målen för småbarnspedagogiken. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

Nybyggnaden kommer att ligga i en tät stadsstruktur. Daghemmens gårdsområden ligger på marknivå i anslutning till daghemslokalerna. Gårdsområdena utrustas med lekredskap för att främja den fysiska aktiviteten och målen i planerna för småbarnspedagogik. I samband med att gårdsområdena planeras och utrustas beaktas säkerheten, möjligheten till övervakning och fysiska aktiviteter, den sociala samhörigheten och möjligheten att använda gården mångsidigt för lärande och lekar.

Gårdsområdena erbjuder mångsidiga förhållanden för lek och motion för dem som använder daghemmen samt för invånarna inom området. Avlämnings- och upplockningstrafiken kommer att förläggas skiljt från servicetrafiken. Lokalerna kan anpassas, vilket möjliggör effektiv användning av dem också för till exempel kultur-, motions- och andra evenemang. Med en ändamålsenlig och trygg lokalplanering stöds dessutom aktivt invånarbruk av lokalerna.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokalerna och verksamheten

Daghemmens lokaler är till sin storlek 1 459 m² bruksyta. Stadsmiljösektorn har uppskattat den totala hyran till cirka 30,39 euro/m²/mån., dvs. cirka 612 662 euro/år.

Till kostnaderna för att inleda verksamheten hör bl.a. inredning första gången, material, utrustning och anordningar. I det här projektet avsätts 180 000 euro för nyss nämnda ändamål (kostnader för informations- och kommunikationsteknik ingår inte). De uppskattade flyttkostnaderna är cirka 27 312 euro, de uppskattade städkostnaderna cirka 42 336 euro/år. De årliga kostnaderna för den planerade verksamheten är sammanlagt cirka 2 500 543 euro/år.

Stadsmiljösektorn utreder hur behovet av tillfälliga lokaler ska lösas i projektplaneringsske¬det.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har utarbetats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmens personal delaktiggörs i planeringen av byggnaden under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten.

Fostrans- och utbildningssektorn betonar att barnens, de ungas och personalens synpunkter om hur lokalerna kunde utvecklas ska beaktas i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet med hjälp av områdescheferna och personalen.

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om tilläggslokaler

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar  fostrans- och utbildningsnämnden om huruvida behovsutredningen för lokalprojektet ska godkännas.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Seija Serovuo, suunnittelija, telefon: 310 25897

seija.serovuo(a)hel.fi

Bilagor

1

DH Elka behovsutredning

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566