Helsingfors stad

Protokoll

4/2020

1 (5)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/7

 

15.09.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 20

Daghemslokaler på adressen Stora Robertsgatan 23,behovsutredningen som ska förverkligas

HEL 2020-007931 T 10 06 00

Beslut

Svenska sektionen beslutade rekommendera att fostrans- och utbildningsnämnden godkänner behovsutredningen för de daghemslokaler som ska förverkligas på adressen Stora Robertsgatan 23 och som ska bidra till att tillgodose servicebehoven gällande den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Ulrikasborgs distrikt.

Sektionen betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet ska beakta personalens och barnens synpunkter på hur lokalerna bör utvecklas.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Leena Tamminen, planerare, telefon: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Bilagor

1

Dagshemslokaler på adressen Stora Robertsgatan 23, behovsutredning

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Den föredragandes motivering

I projektet föreslås det att ersättande lokaler ska förverkligas för sådan småbarnspedagogik och förskoleundervisning för barn i åldern 1–6 år som fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för. De nya daghemslokalerna planeras för cirka 240 barn. Antalet lokalplatser preciseras under projektets  gång.

De daghemslokaler som ska förverkligas på adressen Stora Robertsgatan 23 i Rödbergen i stadskärnan tas i bruk i början av år 2022. I lokalerna kan man flexibelt för föränderliga behov ordna verksamhet som fostrans- och utbildningssektorn ansvarar för. I samband med dimensioneringen av lokalerna har man beaktat att lokalerna ska kunna användas flexibelt. I projektet förverkligas genom ombyggnad hyreslokaler som stöder verksamheten. Därigenom främjas uppnåendet av målen för ett klimatneutralt Helsingfors.

Tjänsterna kan anordnas bättre genom lokalprojektet

Man följer regelbundet med på områdes- och stadsnivå behovet av fostrans- och utbildningstjänster och att platserna räcker till. Vid planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande. I storleken av verksamhetsstället har utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet beaktats: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet samt trafikarrangemangen.

Projektet ligger i Ulrikasborgs distrikt. Enligt den senaste befolkningsprognosen ökar antalet barn i åldern 1–6 år i Ulrikasborgs distrikt med cirka 200 barn från slutet av år 2019 och till slutet av år 2033, då alla språkgrupper granskas. Till år 2025 minskar emellertid antalet barn i småbarnspedagogikålder inom området först med cirka 50 barn. Befolkningstillväxten koncentreras till barn med finska eller något annat språk än finska eller svenska som modersmål, medan antalet svenskspråkiga barn förutspås förbli på nästan nuvarande nivå.

I projektet ersätts Daghemmet Alberts nuvarande tillfälliga lokaler, som man är tvungen att avstå från då planen för utveckling av Maria sjukhusområde förverkligas. Inga andra ersättande lokaler har hittats för daghemmet.

I projektet ersätts också nuvarande paviljonglokaler som ligger i stadskärnan och som tillfälligt använts av daghem. Dessutom utreds det i samband med projektet om hyreslokaler vars skick utgör en utmaning eller där utrymmena sätter gränser för förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken ska ersättas. Antalet platser som kommer att förverkligas i projektet avgör hur många tilläggsplatser kan fås i projektet för att svara på tillväxten i området.

Inom det småbarnspedagogiska området Berghäll-Ulrikasborg-Estnäs är andelen barn som deltar i finskspråkig kommunal verksamhet cirka 57,5 % och i finskspråkiga privata daghem cirka 14,2 % år 2019. Andelen barn som deltar i svenskspråkig småbarnspedagogik är 74,9 % på stadsnivå.

Nya servicelokaler stöder barnens vardag

De trygga, hälsosamma och tillräckliga lokaler som ska förverkligas i den byggnad som ska byggas om skapar goda förutsättningar för daghemmets verksamhet och tillgodoser servicebehoven i stadskärnan.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla barn, samt utgör en lärmiljö som stöder barnets uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen också barnen och familjerna. Genom lokalerna är det möjligt att öka den sociala gemenskapen inom området.

Lokalerna främjar förverkligandet av planen för småbarnspedagogiken

I projektet förverkligas för daghemmet pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler som främjar verksamheten och säkerställer att barnen har en god miljö att lära sig och växa upp i. Lokalerna planeras i enlighet med dimensioneringsprinciperna och planeringsanvisningarna på stadsnivå och möjliggör förverkligandet av målen i planen för småbarnspedagogiken. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.

De daghemslokaler som ska förverkligas ligger i en tät stadsstruktur. På daghemmets innergård byggs för daghemmet en ny byggnadsdel med ingång mot gården och ett nytt trapphus mellan 1-5 våningarna.

Gården byggs om så att den lämpar sig för daghemmets ändamål. Gårdsområdet utvidgas genom att en överbyggnad byggs på den ramp som leder till en källare. Därigenom utvidgas gården till 950 m2, vilket motsvarar ca 4 m2/barn, då antalet lokalplatser är 240. För vistelse utomhus utnyttjas utöver gården också offentliga grönområden i områden i närheten.

Daghemmets gårdsområden ligger på marknivå i anslutning till daghemmets lokaler. Gårdsområdena utrustas med lekredskap för att främja den fysiska aktiviteten och målen i planen för småbarnspedagogiken. I samband med att gårdsområdena planeras och utrustas beaktas säkerheten, möjligheten till övervakning och fysiska aktiviteter, den sociala gemenskapen och möjligheten att använda gården mångsidigt för lärande och lekar. Daghemmets avlämnings- och upplockningstrafik samt servicetrafik kommer att förläggas skiljt enligt plan.

Det är möjligt att hyra ut lokalerna för användning av invånarna utanför verksamhetstiderna, vilket ökar lokaleffektiviteten. Lokalerna är flexibla, vilket möjliggör användning av lokalerna för till exempel kultur-, motions- och andra evenemang.

De nya lokalernas inverkan på kostnaderna för lokalerna och verksamheten

Till sin storlek är daghemmets lokaler ca 1 800 m² bruksyta. Stadsmiljösektorn har uppskattat den totala hyran till ca 23,15 euro/m²/mån., dvs. till ca 940 000 euro per år.

Till kostnaderna för att inleda verksamheten hör bl.a. inredning första gången, material, utrustning och anordningar. I det här projektet avsätts 216 000 euro för nyss nämnda ändamål och 15 000 euro för kostnader för att inleda dataadministrationen.

De uppskattade flyttkostnaderna är cirka 34 000 euro, de uppskattade städkostnaderna cirka 66 000 euro per år. De årliga kostnaderna för den verksamhet som det kommande projektet gäller är sammanlagt cirka 2 500 000 euro.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har utarbetats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Daghemmets personal delaktiggörs i planeringen av byggnaden under projekt-, den allmänna och realiseringsplaneringen. Vårdnadshavarna delaktiggörs i planeringen av verksamheten

Fostrans- och utbildningssektorn betonar att barnens och personalens synpunkter på hur lokalerna kunde utvecklas ska beaktas i den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet med hjälp av områdescheferna och utvecklingslärare.

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om tilläggslokaler

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga behandlar fostrans- och utbildningsnämnden behovsutredningen för lokalprojektet på sitt möte 15.9.2020.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Leena Tamminen, planerare, telefon: 310 80277

leena.tamminen2(a)hel.fi

Bilagor

1

Dagshemslokaler på adressen Stora Robertsgatan 23, behovsutredning

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

För kännedom

Stadsmiljönämnden

Fostrans- och utbildningsnämnden

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

 

 

FI02012566