Helsingfors stad

Protokoll

2/2020

1 (3)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/5

 

21.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 9

Förslag till godkännande av behovsutredning gällande tillfälliga tilläggslokaler för Åshöjdens grundskola

HEL 2020-000717 T 10 06 00

Framställning

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion beslutade föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att behovsutredningen gällande Åshöjdens grundskolas tilläggslokaler på adressen Sturegatan 25 godkänns (bilaga 1).

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Mia Kuokkanen, ledande arkitekt, telefon: 310 86291

mia.kuokkanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Åshöjdens grundskola behovsutredning

Sökande av ändring

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

Förslag till framställning

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Åshöjdens grundskola är belägen i det svenspråkiga norra elevupptagningsdistriktet. Enligt den senaste elevprognosen kommer skolans elevantal att öka med 140 elever fram till hösten 2024. På hösten 2020 kommer skolan att behöva 60 elevplatser till.

Åshöjdens grundskolas verksamhet är belägen på Sturegatan 6. I väntan på att den planerade nya skolbyggnaden i Kottby blir färdig råder man bot på utrymmesbristen som orsakats av elevtillväxten i det norra elevupptagningsområdet, med tilläggslokaler. Som tillfälliga tilläggslokaler kan man för året 2020-21 hyra närbelägna lokaler på Sturegatan 25.

Projektets mål är en trygg, hälsosam, ändamålsenlig och flexibel läromiljö som stöder förverkligandet av målen i läroplanerna. Behovsutredningen är gjord i samarbete med stadsmiljösektorn.

Lokalprojektet förbättrar ordnandet av tjänster

Behovet av fostrans- och utbildningstjänster, samt hur lokalplatserna räcker till områdesvis och på stadsnivå granskas regelbundet. I samband med att man planerat verksamhetsställets omfattning har man tagit i beaktande utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet och trafikarrangemangen.

Åshöjdens grundskolas lokaler är inte dimensionerade för det ökade antalet elever. Genom att hyra tilläggslokaler får grundläggande utbildningen mera pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler som främjar verksamheten och säkerställer att eleverna och de studerande har en god miljö att lära sig och växa i. Genom tekniska lösningar främjas inlärningen av de färdigheter som man behöver i informationssamhället, och dessutom ökar förståelsen för och kunskaperna i teknologi i Helsingfors.

Tilläggslokalerna möjliggör förverkligandet av läroplanen för den grundläggande utbildningen

Genom de närbelägna tilläggslokalerna skapas goda förutsättningar för verksamheten i Åshöjdens grundskola. Lokalerna tillgodoser servicebehoven såväl inom närområdet som på stadsnivå.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla elever och studerande samt så att de bildar en lärmiljö som stöder barnens uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs barnen, de unga och familjerna. Lokalerna möjliggör ökad samhörighet inom området.

Lokalerna planeras utifrån dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar på stadsnivå och de möjliggör att målen i läroplanen för den grundläggande utbildningen kan förverkligas.

Tilläggslokalernas dimensionering, tidtabell och kostnaderna för lokaler och verksamhet

De planerade lokalerna behövs inredda senast 1.8.2020 för 60 elever.

Till sin storlek är lokalerna 350 m² lägenhetsyta. Den av stadsmiljösektorn uppskattade helhetshyran är 13 650 euro/år. De uppskattade städkostnaderna är ca. 9 500 euro/år. De uppskattade flyttkostnaderna är ca. 7 000 euro. Startkostnaderna ökar med ca. 35 000 euro/år  till följd av projektet. Till kostnaderna för att starta verksamheten hör bl.a. inredning av lokalerna första gången. Dataförvaltningens anskaffningar är inte inkluderade i kostnadsuträkningarna.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Mia Kuokkanen, ledande arkitekt, telefon: 310 86291

mia.kuokkanen(a)hel.fi

Bilagor

1

Åshöjdens grundskola behovsutredning

Sökande av ändring

Oikaisuvaatimusohje, kasvatus- ja koulutuslautakunta

För kännedom

Fostran och utbildning

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

kasvatusjakoulutus@hel.fi

www.hel.fi/kasvatusjakoulutus

+358 9 86390

 

FI02012566