Helsingfors stad

Protokoll

2/2018

1 (1)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/6

 

10.04.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 10

Inrättande av en förskolegrupp för utvecklingsstörda elever

HEL 2018-003705 T 12 01 01

Beslut

Svenska sektionen beslutade att inrätta en förskolegrupp för barn med förlängd läroplikt som studerar enligt verksamhetsområde i Toppans förskola vid Stenbäcksgatan 14 från 1.8.2018.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anne Grönqvist, specialplanerare, telefon: 310 84031

anne.gronqvist(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga kap 15 § 2, punkt 2 är det svenska sektionen som beslutar om ordandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda skolor enligt lagen om grundläggande utbildning.

Undervisningen för elever som har beslut om särskilt stöd och beslut om förlängd läroplikt och studerar enligt verksamhetsområde i stället för i skilda läroämnen ordnas vid Zacharias Topeliusskolan.

Undervisningen ordnas enligt verksamhetsområde endast när det är uppenbart att eleven inte kan studera enligt en individualiserad lärokurs. Verksamhetsområdena är motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, kognitiva färdigheter och färdigheter för dagliga rutiner.

Laghänvisningar: 1998/628 lagen om grundläggande utbildning § 17 mom. 4 (särskilt stöd), § 25 mom. 2 (förlängd läroplikt); 2012/422 statsrådets förordning § 9 mom. 3 (studier enligt verksamhetsområde)

Hittills har förskoleundervisningen för de här barnen ordnats i samband med nybörjarundervisningen. Det bästa vore att inrätta en egen förskolegrupp för barnen. Motiveringen till att flytta förskoleverksamheten för barn som omfattas av förlängd läroplikt till småbarnspedagogiken är att det ur barnets och familjens perspektiv blir en enhetlig dag (morgon- och eftermiddagsvård), att daghemsgruppen är en bättre inlärningsmiljö och verksamheten bildar en enhetlig serviceform i huvudstadsregionen.

Svenska sektionen slog i november 2017 fast enheterna för förskoleundervisning, av vilka Toppans förskola är en. Toppans förskola lyder administrativt under Daghemmet Bertha Maria-hemmet, men verkar i Zacharias Topeliusskolans lokaler.

På grund av sina funktionsstörningar har de barnen med förlängd läroplikt och studier enligt verksamhetsområde inte förutsättningar att klara av förskoleundervisningen integrerade i den förskolegrupp som redan existerar. Det är inte heller optimalt för den existerande gruppen att förskoleverksamheten omfattar verksamhetsområdesvisa arbetsmetoder, samtidigt som verksamheten ska stöda barn inom allmän förskoleverksamhet.

Barnen behöver en egen verksamhetsmodell och klarar inte av att integreras i sin helhet med de barn som går i Toppans förskola. Barnen behöver en egen liten grupp som fungerar parallellt med den övriga verksamheten. Även inom den finska verksamheten har man gått in för denna modell för att säkerställa barnens rätt till optimal inlärning inom förskoleverksamheten. Även i övrigt ska barnets dag vara enhetlig med korta transportsträckor och kompletterande dagvård tillsammans med trygga vuxna i en trygg miljö.

Med hänvisning till ovanstående föreslår föredraganden att sektionen beslutar att inrätta en förskolegrupp för elever med förlängd läroplikt vid Daghemmet Bertha Maria-hemmets förskola Toppans förskola.

Bedömning av hur det påverkar barnen

Barnen en enhetlig dag där välmående och förskoleundervisning stöds utan att nybörjarundervisningen för de andra eleverna rubbas. Barnen i förskoleundervisningen jobbar således enligt  den verksamhetsform som även blir en fortsättning då de överflyttas till nybörjarundervisningen. Detta säkerställer elevernas rätt till den verksamhetsområdesvisa undervisningen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Anne Grönqvist, specialplanerare, telefon: 310 84031

anne.gronqvist(a)hel.fi

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 51300

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566