Helsingfors stad

Protokoll

5/2017

1 (1)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/5

 

19.12.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 28

Antagningen av utvecklingsstörda och autistiska elever till eftermiddagsverksamhet inom den grundläggande utbildningen

HEL 2017-013427 T 12 01 00

Beslut

Svenska sektionen beslutade att vid antagning av utvecklingsstörda och autistiska elever till eftermiddagsverksamheten fattas besluten från och med våren 2018 så att de är giltiga tillsvidare ända till slutet av årskurs 9. Om eleven går den tionde årskursen och behöver eftermiddagsverksamhet enligt lagen om grundläggande utbildning fattas ett separat beslut om antagning. Det är vårdnadshavarens skyldighet att säga upp platsen om den inte längre behövs.

Sektionen beslutar samtidigt att eleven på basis av detta antagningsbeslut vid behov också kan delta en del av dagen eller hela dagen i verksamheten under skolloven. Behovet av heldagsvård efterfrågas på samma sätt tidigare.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Ann Holm-Dellringer, översättare-informatör, telefon: 310 86221

ann.holm-dellringer(a)hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

Beslutsförslag

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Föredragandens motiveringar

Situationen i dag

Ansökan till eftermiddagsverksamheten börjar årligen i januari. Besluten om antagning fattas för ett läsår åt gången. Med stöd av beslutet har de utvecklingsstörda och autistiska skoleleverna kunnat delta i den lovvård som ordnas under skolornas höst-, jul- och sportlov. Lovvården ordnas antingen som deltids. eller heldagsvård. Utöver detta ansöker familjerna om lagstadgad lovvård under sommaren, enligt behov som deltids- eller heldagsvård.

När eleverna börjar skolan får vårdnadshavarna ett enda antagningsbeslut som gäller för hela grundskoltiden. Till eftermiddagsverksamheten söker man varje år, likaså till sommarvården. Vårdnadshavaren fyller årligen i en ansökan till eftermiddagsverksamhet och en ansökan till lovvård. En stor del av den här elevgruppen behöver eftermiddagsverksamhet dagligen och lovvård under hela sin läropliktstid. Den årliga processen med två ansökningar årligen är betungande för familjerna.

Situationen från våren 2018

Från och med våren 2018 kommer beslutet om antagning till eftermiddagsverksamhet att gälla tillsvidare för de utvecklingsstörda och autistiska skoleleverna. Beslutet är i kraft till slutet av årskurs 9. Med ett enda beslut kan vi i fortsättningen ändå erbjuda samma service som tidigare utan att äventyra vare sig kvaliteten på servicen eller tillgången till den för målgruppen. Ett mindre antal beslut minskar också administrationen och förtydligar barnets lärostig. Med stöd av samma beslut kan skoleleverna enligt behov delta en del av dagen eller hela dagen i verksamheten under skolloven och sommarlovet. Behovet av heldagsvård efterfrågas på samma sätt tidigare.

Dimensioneringen i grupperna och ledarresurserna håller sig på nuvarande nivå. I fortsättningen ordnas servicen året om som eftermiddagsverksamhet enligt lagen om grundläggande utbildning.

Beredningen har stått i kontakt med Handikapprådet.

Bedömning av hur det påverkar barnen

Ur barnets synvinkel är servicen den samma som förut. Inte heller förändras personaldimensioneringen och verksamhetstiderna. Förändringen underlättar ansökningsprocessen och förbättrar kundservicen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Jenni Tirronen, chef för sakkunnig- och kontorstjänsterna, telefon: 310 73014

jenni.tirronen(a)hel.fi

Sökande av ändring

Förbud mot sökande av ändring, beredning eller verkställighet

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 3000

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566