Helsingfors stad

Protokoll

4/2017

1 (1)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/8

 

28.11.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 22

Flytt av årskurs 6 i Zacharias Topeliusskolan till Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan

HEL 2017-012016 T 12 01 01

Beslut

Svenska sektionen beslutade att årskurs 6 i allmänundervisning i Zacharias Topeliusskolan förblir i denna enhet under läsåret 2018–2019. Under året utvärderas hur flytten till Hoplaxskolan fungerat för de elever som flyttat ett år senare till Munksnäsenheten, varefter sektionen tar saken till ny behandling.

Behandling

Under diskussionen lade Martina Harms-Aalto understödd av Joakim Horsma fram följande motförslag: Svenska sektionen beslutar att årskurs 6 i allmänundervisning i Zacharias Topeliusskolan förblir i denna enhet under läsåret 2018–2019. Under året utvärderas hur flytten till Hoplaxskolan fungerat för de elever som flyttat ett år senare till Munksnäsenheten, varefter sektionen tar saken till ny behandling.

Beslutet fattades efter omröstning där motförslaget fick fem röster (Cowell, Boldt, Horsma, Weckman, Harms-Aalto) och föredragningen tre röster (Lindström, Tyrväinen, Fredlund).

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Karin Lassenius (Torp), planerare, telefon: 310 81193

karin.lassenius(a)hel.fi

Camilla Zakowski, specialplanerare, telefon: 310 44802

camilla.zakowski(a)hel.fi

Kristian Roos, specialplanerare, telefon: 310 80028

kristian.roos(a)hel.fi

Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: 310 86222

tanja.mellin(a)hel.fi

Bilagor

1

ZaTo_utlåtande.pdf

2

Hoplaxskolans utlåtande ZTop årskurs 6.pdf

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Svenska sektionen beslutar att årskurs 6 i allmänundervisning i Zacharias Topeliusskolan (Stenbäcksgatan 14) flyttas till Hoplaxskolan, Munksnäs-enheten 6–9 på Solnavägen 18 från och med 1.8.2018 och att Zacharias Topeliusskolan blir en enhet för årskurserna 1–5.  

Föredragandens motiveringar

Enligt kapitel 15, § 2 i stadens förvaltningsstadga är det svenska sektionen som beslutar om verksamhetsställen för skolor och om ordnandet och dimensioneringen av undervisningen vid enskilda skolor.

Sektorn för fostran och utbildning ser regelbundet över det svenska servicenätet i staden samt lokalanvändningen. Då servicenätet granskas strävar sektorn efter att ordna en mångsidig undervisning av hög kvalitet, som flexibelt kan reagera på kommande förändringar. Den nya stadsstrategin för åren 2017–2021 betonar effektivering av lokalanvändningen och i enheterna betyder det att lokalerna används mer flexibelt.

Enhetliga grundskolor i alla fyra upptagningsområden

I samband med en stor översyn av det svenska servicenätet år 2012 beslutade utbildningsnämndens svenska sektion också att Zacharias Topeliusskolan då det gäller de högre årskurserna i den grundläggande utbildningen hör till Hoplaxskolans elevupptagningsområde. Då fördes också diskussioner om möjligheterna att skapa enheter med årskurserna 5–9 eller 6–9.

Hoplaxskolan är en enhetlig grundskola i västra området med verksamhet på fem adresser. Skolan inrättades 1.8.2014 enligt beslut av stadsfullmäktige (9.10.2013). Vid läsårsstarten i augusti 2017 inledde eleverna i Hoplaxskolans årskurs 6 sitt läsår i det nyrenoverade huset på Solnavägen 18–20. I huset verkade redan då Hoplaxskolans årskurser 7–9. 

En granskning av servicenätet i södra området 2015–2016 resulterade i ett stadsfullmäktiges beslut (15.6.2016) om sammanslagning av tre skolor till en enhetlig grundskola, Grundskolan Norsen från 1.8.2017, där en av enheterna omfattar årskurserna 5–9 och två av enheterna förskola och årskurserna 1–4. I Grundskolan Norsen inledde alltså årskurserna 5–6 i år sitt läsår på Unionsgatan 2 tillsammans med skolans årskurser 7–9.

Från och med läsåret 2017–2018 finns det alltså en enhetlig svensk grundskola i alla fyra elevupptagningsområden i Helsingfors.

Årskurs 6 i Zacharias Topeliusskolan

Zacharias Topeliusskolans verksamhet omfattar allmänundervisning (Aina-enheten), specialundervisning (Toini-enheten) och sjukhusundervisning (Eva-enheten).

Föredraganden föreslår att eleverna i allmänundervisning i Zacharias Topeliusskolan från och med 1.8.2018 ska flytta till Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan då de börjar i årskurs 6. Eleverna i Zacharias Topeliusskolans Toini-enhet stannar kvar i skolhuset vid Stenbäcksgatan 14. De elever som går i Eva-enheten får undervisning enligt det individuella behov de har. Eva-enhetens elever integreras i sin närskola då de är redo för det.

Svenska servicehelheten har bett direktionerna för Zacharias Topeliusskolan och Hoplaxskolan ge ett utlåtande om den föreslagna flytten av årskurs 6. Direktionernas utlåtande är bilagor till ärendet.

Direktionen för Zacharias Topeliusskolan ställer sig kritisk till en flytt av årskurs 6 eleverna till Hoplaxskolan. Direktionen säger att eleverna i årskurs 6 också i Zacharias Topeliusskolan undervisas av ämneslärare vid sidan av sin klasslärare. Vidare framhåller man att specialklassernas elever har eleverna i allmänundervisning som stöd och förebilder. När det gäller Eva-enhetens elever påpekar direktionen att skolan utvecklat ett arbetssätt som inkluderar eleverna i allmänundervisningen.

Föredragande konstaterar att det när det gäller ämneslärare i de lägre årskurserna inom den grundläggande utbildningen oftast handlar om klasslärarnas specialiseringar. Utbildade ämneslärare med fördjupning i sitt ämne är inte samma sak. Vidare konstaterar föredraganden att samarbetet mellan eleverna i specialklass i fortsättningen kan förverkligas genom tät kontakt och samarbete med Hoplaxskolans elever och Zacharias Topeliusskolans övriga elever. Likaså kan det arbetssätt med inkludering i allmänundervisningen som skolan utvecklat för Eva-eleverna fortsätta i årskurserna 1–5.

Hoplaxskolans direktion är positivt inställd och ser den mjukare övergången mellan årskurs 6 och årskurs 7 som den viktigaste motiveringen.

Pedagogiska motiveringar

I enlighet med den nya läroplanen bör metoderna för delaktighet och påverkan planeras tillsammans med eleverna och utvärderas regelbundet. Det är därmed pedagogiskt motiverat att förenhetliga servicen inom området för alla sjätteklassare så att det skapas en gemensam lärmiljö, där eleven aktivt själv styr och reflekterar över sitt lärande och tar ansvar för sin lärprocess. Det möjliggör också ett större utbud av valfria ämnen. Läroplanen kan genomföras likvärdigt för hela årskullen inom området.

Övergången mellan årskurserna 6 och 7 stöds starkt i enlighet med läroplanen för den grundläggande utbildningen i Helsingfors. Målet i läroplanen är att säkra en enhetlig lärostig genom den grundläggande utbildningen och utgångspunkten är att eleven får möjligheten att bereda sig för övergången och bekanta sig med hur undervisningen i årskurserna 7–9 fungerar.

För att förbereda övergången ska eleverna ges möjligheten att bekanta sig med olika lärares undervisning samt få erfarenhet av att delta i olika gruppers verksamhet. Områdets samtliga elever i årskurs 6 stöds under det första året i Hoplaxskolan av klassläraren och på detta sätt kan man försäkra sig om att nivåövergången blir smidig och trygg.

Eleverna undervisas i en del ämnen av ämneslärare. Särskilt språkstudierna, men också studier i naturvetenskapliga ämnen kan förväntas dra nytta av detta, dels genom ämneslärarnas specialkunnande, dels genom tillgången till särskilda undervisningsrum för specifika ämnen. Inom den helhetsskapande undervisningen studerar eleverna olika autentiska fenomen över läroämnesgränserna och eleverna i årskurs 6 har möjlighet att lära sig också tillsammans med äldre elever och kan fördjupa sina kunskaper i bredare nätverk. Pedagogiskt utbyte mellan klass-, ämnes- och speciallärare möjliggörs även i högre grad. 

Det stöd eleverna eventuellt kommer att behöva i de olika ämnena i årskurserna 7–9 kan planeras, förverkligas och uppföljas bättre än tidigare i och med att elevvården blir mer lättillgänglig för eleverna i årskurs 6 då skolhälsovårdaren, skolkuratorn och skolpsykologen bildar ett team och finns i samma byggnad.

Det är också pedagogiskt motiverat att förenhetliga och utveckla bedömningen i området för alla i årskurs 6 så att de får en likvärdigt mångsidig, positiv och realistisk respons som både stöder lärandet och vidgar intresseområdena. Detta sker bäst då eleverna delar lärmiljö samt använder likartade arbetssätt och metoder.

Sedan augusti 2017 har Hoplaxskolans årskurs 6 verkat tillsammans med årskurserna 7–9. Starten har varit god. Goda erfarenheter har man fått också av andra tidigare eller nuvarande liknande lösningar såväl i huvudstadsregionen som i andra delar av landet. Hoplaxskolans skolbyggnad vid Solnavägen är nyrenoverad och lärmiljön är väl förberedd för att ta emot eleverna i årskurs 6 från Zacharias Topeliusskolan. Det vore inte mer än rättvist att också eleverna i sexan i Zacharias Topeliusskolan får samma möjligheter samtidigt som de andra sexorna i området.

Konsekvenser för personalen

Enligt stadens personalstrategi tryggas tillsvidare anställda fast anställning. Alla tjänster och befattningar är inrättade i Helsingfors stad vilket innebär att personalen har ett anställningsförhållande till staden, inte till den enskilda enheten. I enlighet med stadens samarbetsförfarande ska samarbetsförfarande av personalen inledas innan beslut har fattats. Innan eventuella beslut verkställs kommer personalen att höras både i grupp och på individnivå.

Klasslärare:

Enligt förslaget ska årskurs 6 flyttas till Hoplaxskolan. Eftersom samtliga klasslärartjänster i Zacharias Topeliusskolan är besatta med ordinarie personal kommer en klasslärare att byta arbetsplats.

Samtliga i personalen vid Zacharias Topeliusskolan kallades till ett samarbets- och informationsmöte 6.10.2017. Om det finns lärare som ser detta som en möjlighet till nya utmaningar och frivilligt flyttar tas det i beaktande, i annat fall följer man de principer som gäller vid arbetsplatsbyten för lärare – d.v.s. den som arbetat kortast tid som behörig lärare måste byta.

I skolor med allmänundervisning i årskurserna 1–6 är det klasslärare som undervisar i samtliga ämnen. Också i Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan undervisas årskurs 6 av klasslärare, men om klasslärarna så önskar kan de få undervisa i årskurserna 7–9. Föredraganden konstaterar att eleverna i årskurs 6 i Hoplaxskolan har en större möjlighet att få undervisning av en ämneslärare än i Zacharias Topeliusskolan.

Ledarskapet:

En flytt av en årskurs kommer inte att inverka markant på ledarskapet eller dess resurser i någondera skolan. Rektorn i Hoplaxskolan har fler klasslärartjänster obesatta och det finns därför möjligheter att förhandla om i vilken av de fem enheterna klassläraren ska placeras.

Övriga yrkesgrupper:

Placeringarna för de övriga yrkesgrupperna (t.ex. speciallärare, assistenter) i skolorna ses över varje läsår och justeras vid behov.

Elevantalet i respektive skola läsåren 2017–2018 och 2018–2019

Läsåret 2017–2018 har Zacharias Topeliusskolan totalt 182 elever. Skolans verksamhet innefattar allmänundervisning i årskurserna 1–6 samt specialundervisningsklasser i årskurserna 1–9. Stadens sjukhusundervisning administreras också av skolan.

Eleverna i årskurs 6 i Zacharias Topeliusskolans allmänundervisning kommer läsåret 2018–2019 att vara 19 stycken. Årligen är elevantalet i Zacharias Topeliusskolans årskurs 6 mellan 15–25 elever.

Läsåret 2017–2018 har Hoplaxskolan totalt 646 elever i årskurserna 1–9, förskolan inräknad. Det totala elevantalet i Hoplaxskolan kommer läsåret 2018–2019 att vara 657 elever i årskurserna 1–9, förskolan inräknad.

Läsåret 2017–2018 har Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan 259 elever. Inför läsåret 2018–2019 kommer elevantalet i skolhuset att uppgå till 253 elever. Med Zacharias Topeliusskolans elever i årskurs 6 blir elevantalet 273 elever i Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan läsåret 2018–2019.

Munksnäs-enheten 6–9 på Solnavägen 18 har läsåret 2017–2018 ca 12 m²/elev. Ifall Zacharias Topeliusskolans åk 6 elever flyttar till Solnavägen kommer lokalen att ha ca 11,2 m²/elev. För Zacharias Topeliusskolans del har skolan nu ca 11,3 m²/elev (läsåret 2017–2018). Om eleverna i årskurs 6 flyttar till Solnavägen 18 kommer Zacharias Topeliusskolan att ha ca 12 m²/elev.

Elever i skolupptagningsområdet

De elever som nu går i Zacharias Topeliusskolan och börjar i åk 6 hösten 2018 kommer att få en aning längre skolväg. Skolvägen kommer att vara i snitt ca 2,8 kilometer mellan hemmet och Solnavägen.

Enligt grunderna för antagning till de svenska grundskolorna i Helsingfors garanteras eleven alltid en plats i sin närskola, men kan enligt vissa kriterier få plats i en annan skola. De enstaka elever som genom andrahandsantagning har fått plats i Zacharias Topeliusskolan, ges möjlighet att välja ifall de vill fortsätta till årskurs 6 i sin närskola eller till Munksnäs-enheten 6–9 i Hoplaxskolan.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Karin Lassenius (Torp), planerare, telefon: 310 81193

karin.lassenius(a)hel.fi

Camilla Zakowski, specialplanerare, telefon: 310 44802

camilla.zakowski(a)hel.fi

Kristian Roos, specialplanerare, telefon: 310 80028

kristian.roos(a)hel.fi

Tanja Mellin, personalplanerare, telefon: 310 86222

tanja.mellin(a)hel.fi

Bilagor

1

ZaTo_utlåtande.pdf

2

Hoplaxskolans utlåtande ZTop årskurs 6.pdf

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 3000

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566