Helsingfors stad

Protokoll

2/2017

1 (1)

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

 

 

 

Ärende/5

 

28.09.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 11

Valet av direktioner för grundskolorna och gymnasierna för mandatperioden 1.10.2017-30.9.2021

HEL 2017-010102 T 00 00 02

Beslut

Svenska sektionen valde ledamöter, personliga ersättare, ordförande och vice ordförande i direktionerna för Helsingfors stads svenska grundskolor och gymnasier för mandatperioden 1.10.2017–30.9.2021 enligt bilagan.

Elev- och studerandekårerna utser sina representanter, vilka direktionen sedan vid sitt första sammanträde ger rätt att närvara och yttra sig vid sammanträdena.

Behandling

Joakim Horsma anmälde jäv gällande behandlingen och valet av direktion för Gymnasiet Lärkan.

Föredraganden ändrade andra stycket i beslutsförslaget så att det fick följande lydelse: Elev- och studerandekårerna utser sina representanter, vilka direktionen sedan vid sitt första sammanträde ger rätt att närvara och yttra sig vid sammanträdena.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Ann Holm-Dellringer, översättare-informatör, telefon: 310 86221

ann.holm-dellringer(a)hel.fi

Bilagor

1

Grundskolornas och gymnasiernas direktioner 2017-2021.pdf

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

Beslutsförslag

Svenska sektionen väljer ledamöter, personliga ersättare, ordförande och vice ordförande i direktionerna för Helsingfors stads svenska grundskolor och gymnasier för mandatperioden 1.10.2017–30.9.2021 enligt bilagan.

Svenska sektionen förutsätter att direktionerna i sin verksamhet tar med också de elever och studerande som inte har fyllt 18 år.

Föredragandens motiveringar

I kapitel 2, § 24 i Helsingfors stads förvaltningsstadga sägs om direktionerna för skolorna och gymnasierna att de är underställda svenska respektive finska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning och att de har till uppgift att utveckla och stödja undervisningen och fostran och att främja samarbetet mellan skolan eller gymnasiet och hemmet.

Om direktionens sammansättning sägs att den har 7–10 ledamöter och varje ledamot har en personlig ersättare.

Valet av ledamöter i direktionen, mandatperioden och kandidatnomineringen

Svenska sektionen väljer ledamöter och ersättare för en mandattid på fyra år. Vårdnadshavarna till skolans elever eller gymnasiets studerande, skolans eller gymnasiets lärare, skolans eller gymnasiets övriga personal och gymnasiets studerande föreslår inom sig personer till ledamöter och ersättare i direktionen.

Direktionens ordförande och vice ordförande

Svenska sektionen utser ordförande och vice ordförande bland dem som valts till ordinarie ledamöter i direktionen.

Kommunens förtroendevalda

Direktionen är ett kommunalt organ och de som väljs till ledamöter är således förtroendevalda i kommunen (kommunallagen § 69).

De förtroendevalda ska främja kommunens och invånarnas intressen samt sköta sitt förtroendeuppdrag med värdighet och så som uppdraget förutsätter.

Samtycke till förtroendeuppdrag

Till ett förtroendeuppdrag får väljas endast den som har gett sitt samtycke till att ta emot uppdraget (kommunallagen § 70).

Allmän valbarhet

Valbar till kommunens förtroendeuppdrag är den som

1) har kommunen som hemkommun,

2) har rösträtt i kommunalval i någon kommun det år då fullmäktige väljs eller val för ett annat förtroendeuppdrag förrättas, och som

3) inte har förklarats omyndig.

I kommunallagen stadgas om begränsad valbarhet för vissa organ. För skolornas och gymnasiernas direktioner finns inga sådana begränsningar: också en sådan person som inte är valbar till stadsfullmäktige eller en nämnd kan väljas till direktionen. Också en person som inte har kommunen som hemkommunen kan väljas till direktionen.

Jämställdhet

Enligt § 4 a, mom. 1 i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska kvinnor och män i kommunala organ med undantag för kommunfullmäktige vara representerade till minst 40 % vardera, om inte särskilda skäl talar för något annat. Jämställdhetskravet gäller separat för ordinarie ledamöter och för personliga ersättare.

Elever och studerande som inte har fyllt 18 år

Varken den nya kommunallagen eller stadens nya förvaltningsstadga nämner längre något om närvaro- och yttranderätt vid direktionens möten för 15 år fyllda elever. I förvaltningsstadgan (kapitel 29, § 7, moment 5) sägs ändå följande om närvaro- och yttranderätt: Besluten om övriga personers närvaro- och yttranderätt fattas av respektive organ eller av den myndighet som tillsätter organet.

Med stöd av den här paragrafen i förvaltningsstadgan kan direktionen besluta ge minderåriga representanter för eleverna och studerandena närvaro- och yttranderätt vid direktionens sammanträden, så som man kunnat göra också tidigare.

Elevkårerna och studerandekårerna utser sin(a) representanter, vilka direktionen sedan vid sitt första sammanträde enligt prövning ger rätt att vara närvarande och yttra sig vid sammanträdena.

Sektorn för fostran och utbildning ser elevernas och studerandenas delaktighet som mycket viktig och uppmanar därför direktionerna att ta med också de yngre eleverna och studerande i sin verksamhet.

Beredningen av ärendet

Bestämmelserna i förvaltningsstadgan är mycket knapphändiga gällande direktionernas sammansättning. Ärendet har mycket långt beretts utifrån praxis som grundat sig på den tidigare instruktionen för utbildningsväsendet. Rektorerna vid grundskolorna och gymnasierna sammankallade i augusti efter skolstarten vårdnadshavarna till möten för att nominera kandidater till direktionen. Också lärarna, den övriga personalen och studerandekåren ordnade möten för nomineringen av sina kandidater i direktionen.

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten

Niclas Grönholm

Upplysningar

Ann Holm-Dellringer, översättare-informatör, telefon: 310 86221

ann.holm-dellringer(a)hel.fi

Bilagor

1

Grundskolornas och gymnasiernas direktioner 2017-2021.pdf

Sökande av ändring

Omprövning, fostrans- och utbildningsnämnden

.

 

Postadress

Besöksadress

Telefon

FO-nummer

Kontonr

PB 3000

Töysägatan 2 D

+358 9 310 8600

0201256-6

FI2922661800003009

00099 HELSINGFORS STAD

Helsingfors 51

Telefax

 

Moms nr

 

 

+358 9 86390

 

FI02012566