Helsingin kaupunki

Pöytäkirja

3/2015

1 (1)

Eläintarhan johtokunta

 

 

 

 

Etj/7

 

21.05.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 27

Eläintarhan johtokunnan lausunto tarkastuslautakunnalle vuoden 2014 arviointikertomuksesta

HEL 2015-003750 T 00 03 00

Päätös

Eläintarhan johtokunta päätti antaa tarkastuslautakunnalle seuraavan lausunnon:

Tarkastuslautakunta toteaa kohdassa 1.5, että

- kaupunginhallituksen ja lauta- sekä johtokuntien tulee varmistua siitä, että hallintokunnat ryhtyvät toimenpiteisiin arviointikertomuksessa esitettyjen suositusten johdosta.

Eläintarhan johtokunta toteaa, että tarkastuslautakunnan suosituksista suurin osa ei koske Korkeasaaren eläintarhaa. Korkeasaaren eläintarha ryhtyy sille esitettyjen suositusten mukaisiin toimenpiteisiin. Virasto on antanut tarkastuslautakunnalle pyydetyt selvitykset toimenpiteistä, joihin virasto on ryhtynyt vuonna 2014 sisäisen tarkastuksen raporteissa esitettyjen suositusten johdosta. 

Tarkastuslautakunta toteaa kohdassa 1.6, että

- johtavien viranhaltijoiden (tilivelvollisten) tulee valvoa, että virastojen ja liikelaitosten hankinnoissa ja päätöksenteossa noudatetaan hankintalain ja hallintolain edellyttämiä muotosäännöksiä tilintarkastajan suositusten mukaisesti.

Korkeasaaren eläintarhassa on viime vuosina panostettu hankintaosaamisen lisäämiseen.
Kosti -hankintaoikeuksiin on tehty muutoksia ns. "vaarallisten työyhdistelmien" poistamiseksi. Viranhaltijoiden hankintavaltuuksia on selkeytetty. Kilpailutuksia suunnitellaan ja valmistellaan yhteystyössä muiden kaupungin hallintokuntien kanssa (hankintakeskus, kaupunginkanslia).

Korkeasaaren eläintarha toteaa, että päätösten otto-oikeusmenettelyä tulisi tarkastella koko kaupungin tasolla. Korkeasaaren eläintarha on kaupunginhallituksen alainen viranomainen ja hallintosäännön 10 §:n mukaan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen on kolmen päivän kuluessa ilmoitettava kaupunginhallitukselle päätöksistään lukuun ottamatta päätöksiä asioista, joista kaupunginhallitus on etukäteen päättänyt, ettei se käytä otto-oikeuttaan. Kolmen päivän sisällä johtokunnan kokouksista laadittua pöytäkirjaa ei usein ole ehditty vielä tarkastaa ja kaupunginhallituksen ottoharkintaan menevä pöytäkirja on tarkastamaton.

Tarkastuslautakunta toteaa kohdassa 2.2, että

- virastojen ja liikelaitosten tulee talousarvioehdotusta laatiessaan ottaa huomioon kaupungin strategiaohjelman linjaukset ja toimenpiteet siten, että sitovat toiminnalliset tavoitteet ohjaavat toimintaa strategiaohjelman osoittamaan suuntaan. Lauta- ja johtokuntien tulee talousarvioehdotuksen hyväksyessään varmistaa, että näin on toimittu.

- kaupunginkanslian tulee talousarvioprosessin yhteydessä varmistaa, että hallintokunta on sitovia toiminnallisia tavoitteita asettaessaan ottanut huomioon kaupungin strategiaohjelman linjaukset ja toimenpiteet.

- hallintokuntien tulee hyödyntää sitovien toiminnallisten tavoitteiden asettamisessa strategiaohjelman ja sitä toteuttavien toimenpideohjelmien toimenpiteitä.

- kaupunginhallituksen tulee strategiaohjelman seurannan yhteydessä varmistua siitä, että kaikkia strategiaohjelman osa-alueita kehitetään tasapuolisesti.

Korkeasaaren eläintarha on toiminnassaan huomioinut kaupungin strategiaohjelman linjaukset.

Strategiaohjelman seurannasta on raportoitu sekä kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastolle että sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajalle. Virasto on erikseen raportoinut sivistystoimen rootelin painopisteiden toteutumisesta.

Korkeasaaren eläintarha toteuttaa toiminnallaan erityisesti strategiaohjelman seuraavia kohtia:

- ”Elinvoimainen Helsinki”

Korkeasaaren eläintarha on merkittävä matkailu ja virkistyskohde, jossa käy vuosittain n. 500 000 vierailijaa.

- ”Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen”

Korkeasaaren eläintarha toimii luonnon monimuotoisuuden säilymisen puolesta ja tekee monipuolista ympäristökasvatustyötä.

Nämä painopistealueet ovat Korkeasaaren eläintarhan toiminnan tarkoitus ja nämä huomioidaan kaikessa toiminnassa, vaikka strategiaohjelmassa ei ole osoitettu erityisiä toimenpiteitä Korkeasaaren eläintarhalle ja rootelin painopisteissäkin kiinnitetään huomiota toisiin seikkoihin.

Tarkastuslautakunta toteaa kohdassa 2.4, että

- kaupunginkirjaston, kaupunginmuseon, kaupunginorkesterin, Korkeasaaren eläintarhan, kulttuurikeskuksen, taidemuseon, tietokeskuksen ja työväenopistojen tulee harkita mahdollisuuksia kehittää sitovia toiminnallisia tavoitteitaan laadullisemmiksi.

Tarkastuslautakunta kiinnittää oikeutetusti huomiota Korkeasaaren eläintarhan sitoviin toiminnallisiin tavoitteisiin.

Tällä hetkellä sitova toiminnallinen tavoite on aukiolotunnit ja tavoite on ollut vuosia sama ja se myös toteutuu vuosittain. Tavoitetta ei voi pitää toiminnan laatua mittaavana, eikä tavoitteellisena ja tavoitteen tulisi olla laadullisempi ja tavoitteellisempi. Helposti mitattava tavoite olisi asiakasmäärä, joka on tällä hetkellä ei-sitova tavoite. Mittari ei kuitenkaan ole optimaalinen, koska Korkeasaari pystyy vaikuttamaan siihen omalla toiminnallaan vain osittain, koska kävijämäärä riippuu hyvin paljon säistä. Sopiva laadullinen mittari olisi asiakastyytyväisyys. Tällä hetkellä asiakastyytyväisyyttä ei mitata systemaattisesti ja erilaisten palautteiden ja kyselyiden tulokset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Vuoden 2015 aikana on tarkoitus kehittää asiakaspalautteen keräämiseen järjestelmä, jota voidaan käyttää jatkossakin. Asiakastyytyväisyyden kasvattaminen voisi olla sopiva sitova toiminnallinen tavoite, kunhan sen mittaamiseen saadaan toistettava järjestelmä. Asiakastyytyväisyyteen Korkeasaari voi itse vaikuttaa, tavoite voidaan asettaa haasteelliseksi ja tavoitteen toteutumisen onnistumiseen voi vaikuttaa koko henkilökunta.

Esittelijä

eläintarhan johtaja

Sanna Hellström

Lisätiedot

Jenni Ahtiainen, suunnittelija, puhelin: 310 78475

jenni.ahtiainen(a)hel.fi

Johanna Holkeri-Kauppila, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 70936

johanna.holkeri-kauppila(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarkastuslautakunnan lausuntopyyntö, eläintarhan johtokunta.pdf

2

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2014

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano

Päätösehdotus

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin hallinnon ja talouden tarkastussäännön 8.1 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tulee laatia kaupunginvaltuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta arviointikertomus valtuustolle. Kertomuksesta tulee hankkia tarkastussäännön 8.2 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselta ja muilta kaupungin toimielimiltä tarvittavat lausunnot valtuustolle toimitettaviksi.

Tarkastuslautakunta pyytää 13.5.2015 mennessä eläintarhan johtokunnan lausuntoa kertomuksen kohdista 1.5, 1.6, 2.2 ja 2.4. Eläintarhan johtokunta on saanut lisäaikaa toimittaa lausunnon tarkastuslautakunnalle 22.5.2015 mennessä. Tarkastuslautakunnan sihteerille on toimitettu esityslistaversio lausunnosta 13.5.2015 mennessä.

Liitteenä 1 on tarkastuslautakunnan lähettämä lausuntopyyntö ja liitteenä 2 arviointikertomus vuodelta 2014.

Esittelijä

eläintarhan johtaja

Sanna Hellström

Lisätiedot

Jenni Ahtiainen, suunnittelija, puhelin: 310 78475

jenni.ahtiainen(a)hel.fi

Johanna Holkeri-Kauppila, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 70936

johanna.holkeri-kauppila(a)hel.fi

Liitteet

1

Tarkastuslautakunnan lausuntopyyntö, eläintarhan johtokunta.pdf

2

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2014

.

 

Postiosoite

Käyntiosoite

Puhelin

Y-tunnus

Tilinro

PL 4600

Mustikkamaanpolku 12

+358 9 310 1615

0201256-6

FI9320011800205059

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Helsinki 00570

Faksi

 

Alv.nro

zoo@hel.fi

www.korkeasaari.fi

+358 9  310 37902

 

FI02012566