KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

7 - 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

26.4.2010 klo 17.00

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Khn istuntosali

 

 

Seuraavat

kokoukset

10.05.2010

31.05.2010

07.06.2010

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

3

Selvitys sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tilasta tytäryhteisöissä

3

 

4

Selvitys harmaan talouden torjunnasta kaupunkikonsernissa

5

 

5

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) seutukokousedustajien valitseminen

6

 

6

Ehdokkaan nimeäminen Nuuksiokeskus Oy:n hallitukseen

9

 

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTOIMI

 

1

Helsingin Bussiliikenne Oy:n yhtiökokous

11

 

2

Lehtisaaren Huolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

12

 

SIVISTYS- JA HENKILÖSTÖTOIMI

 

1

Stadion-säätiön ajankohtaiskatsaus

13

 

KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI

 

1

Yhtiökokouspäätöksen muuttaminen

14

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet Bryggaren (varalla Helistö) ja Rädyn (varalla Krohn) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

 

 

 

 

 

 

 


3

SELVITYS SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TILASTA TYTÄRYHTEISÖISSÄ

 

Khs 2009-1359

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee merkitä jaostolle annetun selvityksen tiedoksi kehottaen samalla kaikkia tytäryhteisöjä huolehtimaan ja niiden hallituksia valvomaan, että sisäinen valvonta ja riskienhallinta on tytäryhteisössä asianmukaisesti järjestetty.

 

Pöytäkirjanote kaikille tytäryhteisöille, tarkastusvirastolle sekä talous- ja suunnittelukeskukselle (varainhallinta ja sisäinen tarkastus).

 

Lisätiedot:
Olli Seppo, kaupunginkamreeri, puhelin 310 36135

 

 

ESITTELIJÄ                      Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoitteena on osaltaan varmistaa, että tytäryhteisön toiminta on tehokasta ja tuloksellista, informaatio luotettavaa ja että säännöksiä ja toimintaperiaatteita noudatetaan.

 

Konsernijaoston 21.9.2009 hyväksymien konserniohjeiden mukaan tytäryhteisön hallituksen on määriteltävä yhteisön koko ja toiminnan laajuus huomioon ottaen ne periaatteet, joiden mukaan yhteisön sisäinen valvonta ja riskienhallinta järjestetään. Hallituksen on myös huolehdittava siitä, että yhteisön toimintaan liittyvät riskit tunnistetaan, arvioidaan ja niitä seurataan. Kokonaisvastuu yhteisön sisäisen valvonnan järjestämisestä ja riskienhallinnasta kuuluu hallitukselle.

 

Kaupunginjohtaja toteaa, että tytäryhteisöt laativat konserniohjeiden mukaisesti vuosittain selonteon sisäisen valvonnan järjestämisestä sekä arvion merkittävimmistä riskeistä, epävarmuustekijöistä ja muista toiminnan kehittymiseen vaikuttavista seikoista. Selonteko sisällytetään tilinpäätösaineistoon ja ilmoitetaan osana toimintakertomusta.

 

Jatkossa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tilasta tytäryhteisöissä annetaan selvitys vuosittain myös konsernijaostolle.

 

Riskienhallinnan asiantuntija Mika Häkkinen talous- ja suunnittelukeskuksesta antaa konsernijaoston kokouksessa suullisen selvityksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tilasta tytäryhteisöissä.

 

 

 

 


4

SELVITYS HARMAAN TALOUDEN TORJUNNASTA KAUPUNKIKONSERNISSA

 

Khs 2009-2211

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee merkitä jaostolle annetun selvityksen tiedoksi.

 

Pöytäkirjanote kaikille tytäryhteisöille.

 

Lisätiedot:
Pyylampi Anne, controller, puhelin 310 36390

 

 

ESITTELIJÄ                                           

Kaupunginhallitus on antanut 17.11.2008 (§ 1364) harmaan talouden torjuntaa hankintojen yhteydessä koskevan toimintaohjeen. Siinä on yksityiskohtaisesti ohjeistettu menettelytavat, joilla hankintojen yhteydessä pyritään harmaata taloutta pyritään torjumaan. Tällaisia toimenpiteitä ovat mm.

 

-        selvitys palvelun tai tavaran toimittajan rekisteröitymisestä kauppa-, ennakkoperintä-, työnantaja- ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin

-        selvitys verojen ja lakisääteisten eläkevakuutusmaksujen maksamisen

-        selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisten työehtojen sisällöstä.

 

Talous- ja suunnittelukeskus laatii säännöllisesti kaupungin johtajistolle raportin harmaan talouden torjunnasta Helsingin kaupunkikonsernissa ja talousrikollisuudesta Suomessa. Raportissa esitetään myös verottajan laatima verohallintopalaute, jonka se on laatinut kaupunkikonserniin kuuluvien virastojen, liikelaitosten ja tytäryhteisöjen verottajalle ilmoittamien tavaroiden ja palveluiden toimittajatietojen perusteella.

 

Kaupunginkamreeri Seppo Olli esittelee edellä mainitun raportin konsernijaoston kokouksessa ja se jaetaan konsernijaoston jäsenille erikseen.

 

 

 

 


5

PÄÄKAUPUNKISEUDUN YHTEISTYÖVALTUUSKUNNAN (YTV) SEUTUKOKOUSEDUSTAJIEN VALITSEMINEN

 

Khs 2010-745

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee valita seuraavat 11 edustajaa ja 11 henkilökohtaista varaedustajaa 28.5.2010 klo 10.00 alkaen Helsingissä pidettävään Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) seutukokoukseen:

 

edustaja

varaedustaja

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

_________________________

_________________________

 

 

Pöytäkirjanote valituksi tulleille sekä Pääkaupunkiseudun yhteistyö-
valtuuskunnalle.

 

Lisätiedot:
Vallittu Anja, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36046

 

 

LIITE

YTV:n seutukokousilmoitus

 

ESITTELIJÄ                      Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV) ilmoittaa (7.4.2010), että YTV:n seutukokous pidetään perjantaina 28.5.2010 alkaen kello 10.00. Kaupunginhallitusta pyydetään valitsemaan Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnasta annetun lain (1269/96) 5 §:n 1 momentissa tarkoitetut seutukokousedustajat. Edustajat tulisi nimetä viimeistään, mikäli mahdollista, 17.5.2010.

 

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä mm:

 

-                     vuoden 2009 talousarvion sitovan määrärahan korottaminen seutu- ja ympäristötiedon tulosalueen investointimenojen ylittymisen vuoksi

-                     vuoden 2009 tilinpäätöksen hyväksyminen

-                     YTV:n henkilöstöraportti

-                     pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) jakamista koskevan päätöksen täsmentäminen

 

YTV-lain mukaan Helsingillä on YTV:n seutukokouksessa 11 edustajaa, Espoolla ja Vantaalla kummallakin viisi sekä Kauniaisilla yksi kunnan valitsema edustaja.

 

Seutukokousedustajan on täytettävä kuntalain 33 §:ssä mainitut yleiset vaalikelpoisuusvaatimukset, joissa edellytetään, että edustajaksi valittu on hänet valinneen kunnan jäsen, hänellä on äänioikeus kunnallisvaaleissa eikä hän ole holhouksen alainen. Lisäksi valinnassa tulee soveltaa tasa-arvolain 4 §:n 2 momenttia, jonka mukaan jäseniksi tulee valita sekä miehiä että naisia, kumpiakin vähintään 40 %, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Esittelijä toteaa, että konsernijaosto päätti 14.12.2009 hyväksyä kaupunginjohtajan 7.12.2009 tekemän päätöksen (4256 §) valita seuraavat 11 edustajaa ja 11 henkilökohtaista varaedustajaa YTV:n 18.12.2009 pidettyyn seutukokoukseen:

 

 

edustaja

varaedustaja

 

 

Maaria Haikarainen

Sanna Vesikansa

Kimmo Pentikäinen

Ville Ylikahri

Jari J. Marjanen

Kari Kälviä

Jouko Malinen

Tarja Kantola

Risto Kolanen

Ville Kopra

Hannele Luukkainen

Hanna Laine

Tuomo Valve

Eero Tikka

Lasse Männistö

Paula Kylä-Harakka

Ulla-Maija Urho

Pirjo Tolvanen

Henrik Creutz

Björn Fant

Kati Peltola

Pekka Saarnio

 

 

 

 

 


6

EHDOKKAAN NIMEÄMINEN NUUKSIOKESKUS OY:N HALLITUKSEEN

 

Khs 2010-791

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee esittää Nuuksiokeskus Oy:n varsinaiselle yhtiökokoukselle 5.5.2010, että Helsingin kaupungin edustajaksi Nuuksiokeskus Oy:n alkavalle hallituksen toimikaudelle valitaan hallituksen jäseneksi ympäristöjohtaja Pekka Kansanen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

 

Pöytäkirjanote Nuuksiokeskus Oy:lle (c/o Metsähallitus, PL 94, 01301 Vantaa) sekä Pekka Kansaselle (Ymk) ja hallintokeskuksen oikeuspalveluille.

 

Lisätiedot:
Saarinen Erja, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin 310 36102

 

 

ESITTELIJÄ                      Metsähallitus sekä Solvalla-Finns Ab, Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit sekä Kirkkonummen ja Vihdin kunnat ovat sopineet Nuuksiokeskus-nimisen luontokeskuksen rakentamisesta Nuuksion Espoon Pitkäjärvelle Solvallan urheiluopiston läheisyyteen.

 

Luontokeskuksen toimintaa varten on vuonna 2008 perustettu Nuuksiokeskus Oy -niminen osakeyhtiö. Helsingin kaupunki ei ole Nuuksiokeskus Oy:n osakas. Sen sijaan 23.11.2007 allekirjoitetun sopimuksen (Sopimus Nuuksiokeskuksen toiminnan järjestämisestä) perusteella Nuuksiokeskus Oy on sitoutunut nimeämään hallitukseen Helsingin kaupungin edustajan.

 

Nuuksiokeskus Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään keskiviikkona 5.5.2010 klo 13.00 Metsähallituksen pääkonttorilla, Vernissakatu 4, Vantaa.

 

Yhtiö pyytää, että Helsingin kaupunki nimeää ehdokkaan Nuuksiokeskus Oy:n hallitukseen.

 

Esittelijä toteaa, että Koja päätti 18.5.2009 § 149 vahvistaa Helsingin kaupungin edustajaksi Nuuksiokeskus Oy:n 8.5.2009 alkaneelle hallituksen toimikaudelle hallituksen jäseneksi ympäristöjohtaja Pekka Kansasen.

 

 

 

 


1

HELSINGIN BUSSILIIKENNE OY:N YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2010-232

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään Helsingin Palveluauto Oy:n tilintarkastajiksi valittavaksi samat jäsenet kuin Helsingin Bussiliikenne Oy:n hallitukseen.

 

Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskukselle (oikeuspalvelut ja tietopalvelu/Kauppinen), talous- ja suunnittelukeskuksen varainhallintaosastolle, tarkastusvirastolle sekä Helsingin Bussiliikenne Oy:lle ja Helsingin Palveluauto Oy:lle.

 

Lisätiedot:
Matikainen Kristiina, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36035

 

 

ESITTELIJÄ                      Konsernijaosto päätti 8.2.2010 tytäryhteisöjen hallitusten jäsenten ja tilintarkastajien nimeämisestä tytäryhteisöissä. Helsingin Palveluauto Oy:n osalta on vielä tarpeen antaa kehotus samojen tilintarkastajien valitsemisesta Helsingin Bussiliikenne Oy:n ja Helsingin Palveluauto Oy:n hallitukseen. Tilintarkastaja on KHT Juha Wahlroos, PricewaterhouseCoopers Oy.

 

 

 

 


2

LEHTISAAREN HUOLTO OY:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2010-778

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                     kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia Lehtisaaren Huolto Oy:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 29.4.2010 klo 8.00, ja

 

-                     kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään yhtiön hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi rakennuspäällikkö Keijo Mäkeä pelastuslaitokselta.

 

Pöytäkirjanote kokouskutsuasiakirjoineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, sekä pöytäkirjanote Keijo Mäelle ja tarkastusvirastolle.

 

Lisätiedot:
Saarinen Erja, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin 310 36102

 

 

ESITTELIJÄ                      Lehtisaaren Huolto Oy on vuonna 1968 perustettu yhtiö, jonka omistaa Helsingin kaupunki, Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät sekä lehtisaarelaiset asunto-osakeyhtiöt. Yhtiö hallinnoi väestönsuojaa, jossa on 1 600 suojapaikkaa.

 

Lehtisaaren Huolto Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 29.4.2010 klo 8.00 Haagan pelastusaseman toimistorakennuksessa, osoitteessa Vanha Turun maantie 2, Helsinki.

 

Yhtiökokouksessa käsitellään mm. tilinpäätös- ja vastuuvapausasiat sekä hallituksen jäsenten valinta.

 

Lehtisaaren Huolto Oy:n hallitukseen kuuluu kolme varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä. Helsingin kaupunki valitsee yhden hallituksen jäsenen. Hallituksessa on toiminut Keijo Mäki pelastuslaitokselta.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

 

 

 


1

STADION-SÄÄTIÖN AJANKOHTAISKATSAUS

 

Khs

 

SJ                                       Konsernijaosto päättänee merkitä Stadion- säätiön ajankohtaiskatsauksen tiedoksi.

 

Päätösluettelonote Stadion- säätiölle sekä talous- ja suunnittelukeskukselle (varainhallinta).

 

Lisätiedot:
Tapiolinna Hilkka, vs. kaupunginsihteeri, puhelin 310 36054

 

 

ESITTELIJÄ                      Stadion- säätiön tarkoituksena on urheilun ja liikuntakasvatuksen tukeminen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan hoitamalla ja ylläpitämällä Helsingin kaupungin omistamaa Olympiastadionia, luovuttamalla sitä korvausta vastaan erilaisiin harjoitus-, kilpailu- ja muihin yleisötilaisuuksiin sekä käyttämällä sen huonetiloja omiin tarkoituksiinsa tai vuokraamalla niitä.

 

Vuoden 2009 toiminta muodostui kolmesta kokonaisuudesta: ulkokenttäkauden toiminta, sisäliikuntatilojen vuokraus ja toimistotilojen vuokraus. Vuokraustoiminta on vakiintunutta ja kaikki toimistotilat on vuokrattu. Sisäliikuntatilat ovat tehokkaassa käytössä lähinnä iltaisin.

 

Vuonna 2009 säätiön liikevaihto oli 2,2 milj. euroa, tappio tilinpäätössiirtojen jälkeen -57 485 euroa, tase 8,4 milj. euroa. Säätiöllä on suunnitteilla tai meneillään suuria peruskorjaushankkeita.

 

Säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen antaa säätiötä koskevan suullisen ajankohtaiskatsauksen konsernijaoston kokouksessa

 

 

 

 


1

YHTIÖKOKOUSPÄÄTÖKSEN MUUTTAMINEN

 

Khs 2010-595

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee muuttaa 29.3.2010 (75 §) tekemäänsä Kiinteistö Oy Kampin Palvelutalon yhtiökokousta koskevaa päätöstä niin, että kaupungin edustajan yhtiökokouksessa tulee Lasse Laaksosen sijasta esittää yhtiön hallitukseen nimettäväksi Petri Silvennoisen.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Yhtiökokouksen muuttaminen - päätöshistoria

 

ESITTELIJÄ                      Konsernijaosto päätti 29.3.2010 (75 §) kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään, että yhtiön hallitukseen valitaan jäseneksi mm. Lasse Laaksonen, joka on ennestään yhtiön hallituksen jäsen. Laaksonen on kuitenkin sittemmin ilmoittanut eroavansa hallituksen jäsenyydestä henkilökohtaisista syistä. Laaksosen tilalle esitetään nyt nimettäväksi Petri Silvennoinen.