KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

4 - 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

15.3.2010 klo 15.50

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Khn istuntosali

 

 

Seuraavat

kokoukset

29.03.2010

12.04.2010

26.04.2010

10.05.2010

31.05.2010

07.06.2010

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

3

Suomen Energia-Urakointi Oy:n varsinainen yhtiökokous

3

 

KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI

 

1

8.3.2010 pöydälle pantu asia
Kaupungin aravakiinteistöyhtiöiden yhtiökokoukset

5

 

2

8.3.2010 pöydälle pantu asia
Lyhyen korkotuen turvin rahoitettujen kaupungin määräysvallassa olevien asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokoukset

9

 

3

8.3.2010 pöydälle pantu asia
Kaupungin työsuhde-, korkotuki-, asumisoikeus- ym. asuntoyhtiöiden yhtiökokoukset

14

 

4

8.3.2010 pöydälle pantu asia
Eräiden toimitilakiinteistöyhtiöiden yhtiökokoukset

19

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet Urhon (varalla Helistö) ja Bryggaren (varalla Kantola) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

                                           

 

 

 

 

 

 

 


3

SUOMEN ENERGIA-URAKOINTI OY:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2010-515

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan Helsingin kaupunkia Suomen Energia-Urakointi Oy:n 22.3.2010 pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa ja hyväksymään asiat hallituksen päätösehdotusten mukaisesti, sekä

 

-                                       nimetä kaupungin edustajiksi yhtiön hallitukseen Helsingin Energiasta toimitusjohtaja Seppo Ruohosen ja lakimies Jaana Eklundin, ja lisäksi

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita esittämään, että yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi nimetään Helsingin Energian toimitusjohtaja Seppo Ruohonen.

 

Pöytäkirjanote yhtiökokousasiakirjoineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille sekä ote nimetyille henkilöille ja talous- ja suunnittelukeskukselle (varainhallinta).

 

Lisätiedot:
Olli Seppo, kaupunginkamreeri, puhelin 310 36135

 

 

ESITTELIJÄ                      Suomen Energia-Urakointi Oy ilmoittaa (8.3.2010), että yhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään maanantaina 22.3.2010 klo 14.00 alkaen yhtiön toimitiloissa osoitteessa Ohrahuhdantie 13, Helsinki.

 

Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 8 §:n mukaiset varsinaiselle yhtiökokoukselle määrätyt asiat (mm. tilinpäätöksen vahvistaminen, vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja toimitusjohtajalle sekä hallituksen jäsenten valitseminen seuraavaksi toimikaudeksi).

 

Yhtiö on sähköisen yhdyskuntatekniikan palveluyritys, joka tuottaa sähkön siirtoon, jakeluun ja käyttöön sekä tiedonsiirtoon liittyviä verkkojen ja laitteistojen suunnittelu-, asennus- ja käyttöpalveluja.  Yhtiön omistajat ovat Helsingin kaupunki 60 %, Vantaan Energia Oy 26 % ja Lahti Energia Oy 14 %.

 

Osakassopimuksen mukaan Helsingin kaupungilla on oikeus nimetä kuusijäseniseen hallitukseen kaksi jäsentä, joista toisen hallituksen puheenjohtajaksi. Hallituksessa ovat kaupungin edustajina toimineet päättyvällä toimikaudella Helsingin Energiasta toimitusjohtaja Seppo Ruohonen ja lakimies Jaana Eklund. Ruohonen on toiminut lisäksi yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

 

 

 

 


1

8.3.2010 pöydälle pantu asia

KAUPUNGIN ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2010-363

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä mainittujen aravarahoitteisten asuinkiinteistöyhtiöiden vuoden 2010 kevään varsinaisissa yhtiökokouksissa,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti,

 

-                                       todeta, että hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston tekemien päätösten mukaiset palkkiot. Tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti, ja

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään yhtiökokouksissa niin, että kukin yhtiökokous tekee päätöksen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

1        Yhtiökokous kehottaa hallitusta puheenjohtajan vaalissa valitsemaan puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä noudatetusta käytännöstä muuta johdu.

 

2        Yhtiökokous kehottaa niiden yhtiöiden (ns. tyttärentytär) hallituksia, joissa kiinteistö- tai asuntoyhtiöillä on vähintään 20 % osakkeenomistus, puheenjohtajan vaalissa esittämään puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, el­lei yhtiössä noudatetusta käytännöstä muuta johdu.

 

3        Yhtiökokous kehottaa hallitusta varautumaan tulevien peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin lisäämällä tulorahoituksen osuutta peruskorjausten rahoituksessa asteittain siten, että viiden vuoden kuluttua aloitettavissa peruskorjauksissa tulorahoituksen osuus on vähintään 10 % ja kymmenen vuoden kuluttua alkavissa peruskorjauksissa vähintään 20 %.

 

4        Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan yhtiön rakennus- ja korjauslainojen lyhennyksistä lyhennyssuunnitelman mukaisesti.

 

5        Yhtiökokous kehottaa hallitusta toimimaan siten, ettei uustuotannon yhtenäislainojen vuosimaksujen alennuksia haeta siten, että alennusten vaikutus kohdistuu lyhennyksiin.

 

6        Yhtiökokous kehottaa tilintarkastajia antamaan yhtiön hallitukselle vähintään yhden raportin tilikauden tilintarkastuksesta ennen tilintarkastuskertomuksen antamista.

 

7        Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan, että yhtiö tarpeen mukaan hakee kaikkia käytettävissä olevia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

8        Yhtiökokous kehottaa hallitusta varmistamaan rakennusten energiakatselmusten toteuttamisen ja heti toteutettavissa olevien energiasäästötoimenpiteiden suorittamisen sekä seuraamaan energiakulutuksen kokonaistilannetta.

 

9        Yhtiökokous kehottaa hallitusta ottamaan huomioon laajojen rakentamis- tai korjaustoimenpiteitä edellyttävien energian säästötoimenpiteiden suunnittelussa hankkeen kokonaistaloudellisuuden ja kustannusten takaisinmaksuajan.

 

10      Yhtiökokous kehottaa hallitusta käsittelemään yhtiön lainojen sopimusehdot ja arvioimaan lainojen uudelleen järjestelytarpeen.

 

11      Yhtiökokous kehottaa hallitusta yhtiön toiminnassa varautumaan mahdolliseen kiinteistöyhtiöiden sulautumiseen siitä erikseen mahdollisesti annettavan ohjeistuksen mukaan.

 

12      Yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti päättämää yhtiötä koskevaa muuta ohjausta.

 

Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, tarkastusvirastolle, kiinteistöviraston kiinteistöjen kehittämisyksikölle kehotuksin huolehtia pöytäkirjanotteen ja luettelon tiedoksiannosta vuokralaisneuvottelukunnalle, sekä mainituille yhtiöille kehotuksin huolehtia tiedottamisesta luet­telossa yhtiön hallitukseen varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo tytäryhtiöiden hallituksiin nimettävistä henkilöistä ja tilintarkastajista

 

ESITTELIJÄ                      Esittelijä toteaa, että kiinteistöyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset ovat huhtikuussa. Yhtiökokouksissa mm. valitaan hallitusten jäsenet ja tilintarkastajat yhtiöihin. Poliittisia ryhmiä on pyydetty nimeämään omat ehdokkaansa hallituksiin. Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt ehdokkaat tilintarkastajiksi kahden vuoden ajaksi, joista nyt on kysymyksessä jälkimmäinen.

 

Päätösehdotuksessa kaupungin yhtiökokousedustajalle annetaan tarvittavat ohjeet omistajaohjauksen antamista varten. Päätösehdotukseen on sisällytetty maininta puheenjohtajan vaaleissa noudatettavasta menettelystä, varautumisesta peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin, lainojen lyhentämisestä lyhennyssuunnitelman mukaisesti, lainojen lyhennyksiin vaikuttavien uustuotannon yhtenäislainojen vuosimaksualennusten hakemisen kieltämisestä, tilintarkastajien raporteista sekä konserniohjeiden ja niissä ilmaisujen periaatteiden mukaisesti annetun muun konserniohjauksen noudattamisesta.

 

Erityisesti yhtiöitä kehotetaan huolehtimaan siitä, että yhtiöt tarpeen mukaan käyttävät hyväkseen ajankohtaisia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

Samoin kehotetaan energiakatselmuksiin ja energiasäästötoimenpiteisiin sekä energiakulutuksen kokonaistilanteen seuraamiseen, mutta samalla kiinnittämään huomiota toimenpiteiden kokonaistaloudellisuuteen ja kustannusten takaisinmaksuaikaan.

 

Markkinoilta saatavien lainojen ehtojen vaihdellessa voimakkaasti yhtiöitä kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan järjestelemään lainojaan tarkoituksenmukaisemmiksi.

 

Kaupunginjohtaja päätti 26.12.2009 (95 §) asettaa työryhmän laatimaan selvityksen kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden yhdistämisestä ja tehokkaammasta hallinnosta. Selvitys laaditaan esiselvityksessä esitetystä pääomafuusioyhtiömallista, jonka mukaan 21 aravakiinteistöyhtiötä sulautetaan yhdeksi uudeksi pääomayhtiöksi ja samalla perustetaan nykyisten kiinteistöyhtiöiden sijaan alueelliset isännöintiyhtiöt. Työryhmän tulee saattaa työnsä valmiiksi 30.6.2010 mennessä, minkä jälkeen asia vasta voi edetä päätöksentekoon.

 

Yhtiöiden hallituksia kehotetaan joka tapauksessa yhtiön toiminnassa varautumaan mahdolliseen kiinteistöyhtiöiden sulautumiseen siitä erikseen mahdollisesti annettavan ohjeistuksen mukaan.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä miehiä että naisia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Jäsenehdokkaiden nimeämisessä on otettu huomioon tasa-arvolain määräykset.

 

 

 

 


2

8.3.2010 pöydälle pantu asia

LYHYEN KORKOTUEN TURVIN RAHOITETTUJEN KAUPUNGIN MÄÄRÄYSVALLASSA OLEVIEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖIDEN YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2010-364

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä mainittujen asunto‑osakeyhtiöiden vuoden 2010 kevään varsinaisissa yhtiökokouksissa,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti,

 

-                                       todeta, että hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston tekemien päätösten mukaiset palkkiot. Tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti,

 

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa hallitusten muita jäseniä ja varajäseniä valittaessa toimimaan siten, että tehtäviin valitaan ensisijaisesti mainittujen yhtiöiden muiden osakkaiden valitsemia ehdokkaita ja toissijaisesti mainitussa liitteessä lueteltuja kaupungin edustajia,

 

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa Asunto Oy Helsingin Harmajankatu 3:n varsinaisessa yhtiökokouksessa, jossa kaupunki ei yhtiöjärjestyksen perusteella yksin välttämättä edusta enemmistöä kokouksessa käytettävistä äänistä, ehdottamaan, että hallituksen jäseniksi ja varajäseneksi sekä tilintarkastajaksi valitaan liitteenä olevassa luettelossa ja siinä esitetyissä erityisohjeissa luetellut henkilöt ja tilintarkastusyhteisö päävastuullisine tilintarkastajineen sekä tarvittaessa ehdottamaan hallituksen muiksi jäseniksi ja varajäseneksi mainitussa luettelossa lueteltuja muita kaupungin edustajia,

 

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa ehdottamaan Asunto Oy Helsingin Harmajankatu 3:n varsinaiselle yhtiö­kokoukselle, että yhtiö noudattaa vuonna 2010 samoja käytäntöjä kuin muissa tämän päätöksen tarkoittamissa yhtiöissä,

 

-                                       kehottaa kaupungin tosiasiallisessa määräysvallassa olevia yhtiöitä huolehtimaan tarvittavasta tiedottamisesta luettelon mukaan yhtiöiden hallituksiin varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään yhtiökokouksissa niin, että kukin yhtiökokous tekee päätöksen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

1        Yhtiökokous kehottaa hallitusta puheenjohtajan vaalissa valitsemaan puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä noudatetusta käytännöstä muuta johdu,

 

2        Yhtiökokous kehottaa niiden yhtiöiden (ns. tyttärentytär) hallituksia, joissa kiinteistö- tai asuntoyhtiöillä on vähintään 20 % osakkeenomistus, puheenjohtajan vaalissa esittämään puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, el­lei yhtiössä noudatetusta käytännöstä muuta johdu,

 

3        Yhtiökokous kehottaa hallitusta varautumaan tulevien peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin lisäämällä tulorahoituksen osuutta peruskorjausten rahoituksessa asteittain siten, että viiden vuoden kuluttua aloitettavissa peruskorjauksissa tulorahoituksen osuus on vähintään 10 % ja kymmenen vuoden kuluttua alkavissa peruskorjauksissa vähintään 20 %.

 

4        Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan yhtiön rakennus- ja korjauslainojen lyhennyksistä lyhennyssuunnitelman mukaisesti.

 

5        Yhtiökokous kehottaa hallitusta toimimaan siten, ettei uustuotannon yhtenäislainojen vuosimaksujen alennuksia haeta siten, että alennusten vaikutus kohdistuu lyhennyksiin.

 

6        Yhtiökokous kehottaa tilintarkastajia antamaan yhtiön hallitukselle vähintään yhden raportin tilikauden tilintarkastuksesta ennen tilintarkastuskertomuksen antamista.

 

7        Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan, että yhtiö tarpeen mukaan hakee kaikkia käytettävissä olevia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

8        Yhtiökokous kehottaa hallitusta varmistamaan rakennusten energiakatselmusten toteuttamisen ja heti toteutettavissa olevien energiasäästötoimenpiteiden suorittamisen sekä seuraamaan energiakulutuksen kokonaistilannetta.

 

9        Yhtiökokous kehottaa hallitusta ottamaan huomioon laajojen rakentamis- tai korjaustoimenpiteitä edellyttävien energian säästötoimenpiteiden suunnittelussa hankkeen kokonaistaloudellisuuden ja kustannusten takaisinmaksuajan.

 

10      Yhtiökokous kehottaa hallitusta käsittelemään yhtiön lainojen sopimusehdot ja arvioimaan lainojen uudelleen järjestelytarpeen.

 

11      Yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjeistusta.

 

Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, talous- ja suunnittelukeskuksen varainhallintaosastolle, tarkastusvirastolle, kiinteistöviraston tilakeskukselle ja kiinteistöjen kehittämisyksikölle sekä liitteessä mainituille yhtiöille kehotuksin huolehtia tiedottamisesta luet­telossa yhtiön hallitukseen varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo yhtiöistä sekä niiden hallituksiin nimettävistä henkilöistä ja tilintarkastajista

 

ESITTELIJÄ                      Esittelijä toteaa, että liitteestä ilmenevien asunto-osakeyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset ovat huhtikuussa. Yhtiökokouksissa mm. valitaan hallitusten jäsenet ja tilintarkastajat yhtiöihin. Poliittisia ryhmiä on pyydetty nimeämään omat ehdokkaansa hallituksiin. Helsingin kaupungin tarkas­tuslautakunta on nimennyt ehdokkaat tilintarkastajiksi.

 

Kyseessä ovat ns. lyhyen korkotuen yhtiöt. Asunnot ovat nykyisin vapaita käyttörajoituksista. Kaupunki on myynyt osan näiden yhtiöiden asuinhuoneistojen hallintaan oikeuttavista osakkeista asuntojen entisille vuokralaisille. Kaupungilla on edelleen tosiasiallinen määräysvalta viidessä yhtiössä. Asunto Oy Helsingin Harmajankatu 3:ssa kaupunki ei ehkä edusta enemmistöä yhtiökokouksessa käytettävistä äänistä.

 

Kaupungin yhtiökokousedustajalle annetaan päätösehdotuksessa tarvittavat ohjeet omistajaohjauksen antamista varten niissä yhtiöissä, joissa kaupungilla on tosiasiallinen määräysvalta. Päätösehdotukseen on tältä osin sisällytetty maininta konserniohjeiden noudattamisesta.

 

Näistä kiinnitetään huomiota siihen, että yhtiöt tarpeen mukaan käyttävät hyväkseen ajankohtaisia rakennusten tai asuntojen korjaukseen, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

Samoin kehotetaan energiakatselmuksiin ja energiansäästötoimenpiteisiin sekä energiankulutuksen kokonaistilanteen seuraamiseen, mutta kiinnittämään huomiota toimenpiteiden kokonaistaloudellisuuteen ja kustannusten takaisinmaksuaikaan.

 

Markkinoilta saatavien lainojen ehtojen vaihdellessa voimakkaasti yhtiöitä kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan järjestelemään lainojaan tarkoituksenmukaisemmiksi.

 

Ehdotuksessa on otettu huomioon asunto-osakeyhtiöiden asuinhuoneistojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistuksessa tapahtuneet muutokset sekä osakkeiden tuottaman äänivallan jakautuminen osakkeenomistajien kesken yhtiökokouksissa.

 

./.                   Esityslistan tämän asian liitteenä on luettelo yhtiöistä ja yhtiöiden hallitusten jäsenistä ja tilintarkastajista.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä miehiä että naisia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Hallitusten kokoonpanoissa on otettu huomioon tasa-arvolain edellyttämä lähtökohta valita tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Tämä ei kuitenkaan koske Asunto Oy Helsingin Harmajankatu 3:a, jossa kaupungilla on ainoastaan 20 %:n päätösvalta

 

 

 

 


3

8.3.2010 pöydälle pantu asia

KAUPUNGIN TYÖSUHDE-, KORKOTUKI-, ASUMISOIKEUS- YM. ASUNTOYHTIÖIDEN YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2010-365

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita

 

-                                       edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä mainittujen osakkuusyhtiöiden vuoden 2010 kevään varsinaisissa yhtiökokouksissa,

 

-                                       hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti,

 

-                                       esittämään, että Helsingin edustajat mainittujen yhtiöiden hallintoelimiin sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti.

 

-                                       todeta, että hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston tekemien päätösten mukaiset palkkiot, ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu tai määrätty.

 

-                                       todeta, että tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti.

 

-                                       todeta, että erillisyhtiöiden kokoukset, joissa on sama hallitus ja jotka pidetään välittömästi peräkkäin, katsotaan yhdeksi kokoukseksi ja palkkiosumman maksuvastuu jaetaan tällöin kyseisten yhtiöiden kesken, ja että erillisyhtiöissä, joissa on sama hallitus, hallituksen puheenjohtajalle maksetaan yksi kuukausipalkkio, joka jaetaan kyseisten yhtiöiden kesken,

 

-                                       kaupungin yhtiökokousedustajaa ehdottamaan, että yhtiökokous valtuuttaa Helsingin kaupungin hallintokeskuksen oikeuspalvelut toimimaan Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n tytäryhtiöiden yhtiökokouksessa siten, että tytäryhtiöiden hallituksen jäseniksi valitaan emoyhtiön hallituksen valitsemat jäsenet,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään yhtiökokouksissa niin, että kaupungin tosiasiallisessa mää­räysvallassa olevan yhtiön yhtiökokous tekee päätöksen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

1        Yhtiökokous kehottaa hallitusta puheenjohtajan vaalissa valitsemaan puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä nyt puheenjohtajana toimiva muu jäsen jatka hallituksessa.

 

2        Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan, että yhtiö tarpeen mukaan hakee kaikkia käytettävissä olevia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

3        Yhtiökokous kehottaa hallitusta varmistamaan rakennusten energiakatselmusten toteuttamisen ja heti toteutettavissa olevien energiasäästötoimenpiteiden suorittamisen sekä seuraamaan energiakulutuksen kokonaistilannetta.

 

4        Yhtiökokous kehottaa hallitusta ottamaan huomioon laajojen rakentamis- tai korjaustoimenpiteitä edellyttävien energiansäästötoimenpiteiden suunnittelussa hankkeen kokonaistaloudellisuuden ja kustannusten takaisinmaksuajan.

 

5        Yhtiökokous kehottaa hallitusta käsittelemään yhtiön lainojen sopimusehdot ja arvioimaan lainojen uudelleen järjestelytarpeen.

 

6        Yhtiökokous kehottaa hallitusta selvittämään lisärakentamismahdollisuudet yhtiönsä alueella.

 

7        Yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti päättämää yhtiöitä koskevaa muuta ohjausta.

 

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa Helsingin Asumisoikeus Oy:n, Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin korkotukiasuntojen ja Kiinteistö Oy Auroranlinnan yhtiökokouksissa menettelemään niin, että yhtiökokous kehottaa tilintarkastajia antamaan yhtiön hallitukselle vähintään yhden raportin tilikauden tilintarkastuksesta ennen tilintarkastuskertomuksen antamista.

 

-                                       kehottaa kaupungin tosiasiallisessa määräysvallassa olevia yhtiöitä huolehtimaan tarvittavasta tiedottamisesta luettelon mukaan yhtiöiden hallituksiin varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, talous- ja suunnittelukeskuksen varainhallintaosastolle, tarkastusvirastolle sekä liitteessä mainituille yhtiöille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo osakkuusyhtiöiden hallintoelimiin nimettävistä henkilöistä ja tilintarkastajista

 

ESITTELIJÄ                      Esittelijä toteaa, että konsernijaoston toiminnan käynnistyttyä vuoden 2009 alusta jaosto edellytti, että jaostossa päätettävien yhtiökokousasioiden sujuvan käsittelyn varmistamiseksi esitykset vuoden 2010 kevään yhtiö- ja vuosikokouksissa päätettävistä hallitusten jäsenten, varajäsenten ja tilintarkastajien valinnoista valmistellaan niin, että konsernijaosto voi päättää niistä keskitetysti ja niin pitkälle kuin mahdollista yhdellä kertaa. Tätä koskeva pysyvä toimintaohje sisällytettiin myös konsernijaoston 21.9.2009 hyväksymään konserniohjeeseen.

 

Esittelijä toteaa, että edellä mainitun mukaisesti jaostolle on nyt valmisteltu keskitetysti päätettäväksi esitykset kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien osakkuusyhtiöiden hallitus- ja tilintarkastajavalinnoista liitteen mukaisesti.

 

Tässä esityksessä on kysymys kaupungin vapaarahoitteisten työsuhdeasuntojen hallituksista.

 

Esittelijä toteaa, että asunto- ja kiinteistöyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset ovat huhtikuussa. Yhtiökokouksissa mm. valitaan hallitusten jäsenet ja tilintarkastajat yhtiöihin.

 

Poliittiset ryhmät ovat nimenneet omat ehdokkaansa hallituksiin. Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, ellei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt kaksivuotiskaudeksi päätösehdotuksen liitteestä ilmenevät ehdokkaat yhtiöiden tilintarkastajiksi.

 

Kaupungin yhtiökokousedustajien ohjeistuksessa noudatetaan omistajaohjauksen toteuttamiseksi pääperiaattein samoja toimintaohjeita kuin kaupungin aravalai­noitettujen kiinteistöyhtiöiden kohdalla.

 

Päätösehdotukseen on sisällytetty mm. ohjeet puheenjohtajan vaaleissa noudatettavasta menettelystä, varautumisesta peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin, konserniohjeista sekä konserniohjeiden periaatteiden mukaisesti annetusta muusta ohjauksesta.

 

Huomiota kiinnitetään siihen, että yhtiöt tarpeen mukaan käyttävät hyväkseen ajankohtaisia rakennusten tai asuntojen korjaukseen, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

Samoin kehotetaan energiakatselmuksiin ja energiansäästötoimenpiteisiin sekä energiankulutuksen kokonaistilanteen seuraamiseen, jolloin samalla tulee kiinnittää huomiota toimenpiteiden kokonaistaloudellisuuteen ja kustannusten takaisinmaksuaikaan.

 

Markkinoilta saatavien lainojen ehtojen vaihdellessa voimakkaasti yhtiöitä kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan järjestelemään lainojaan tarkoituksenmukaisemmiksi.

 

Päätösehdotukseen on vielä sisällytetty maininta Helsingin Asumisoikeus Oy:n, Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin korkotukiasuntojen ja Kiinteistö Oy Auroranlinnan tilintarkastajien raporteista.


 

./.                   Esityslistan tämän asian liitteenä on luettelo yhtiöistä ja yhtiöiden hallituksiin esitettävistä jäsenistä ja tilintarkastajista.

 

 

 

 


4

8.3.2010 pöydälle pantu asia

ERÄIDEN TOIMITILAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2010-368

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan Helsingin kaupunkia liitteessä mainittujen tytäryhtiöiden vuoden 2010 kevään varsinaisissa yhtiökokouksissa,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa hyväksymään yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat yhtiön hallituksen päätösehdotusten mukaisesti, myös esityksen yhtiöjärjestyksen muuttamisesta kaupungin malliyhtiöjärjestyksen mukaiseksi, sekä

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään, että mainittujen yhtiöiden hallitusten jäsenet ja varajäsenet sekä tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestyksen mukaiseksi toimikaudeksi liitteen mukaisesti.

 

-                                       todeta, että hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston tekemien päätösten mukaiset palkkiot, ellei osakassopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu tai määrätty. Tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan ja muiden osalta hyväksyttävän laskun mukaisesti.

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään kaupungin tai kaupunkikonsernin kokonaan omistamien tytäryhtiöiden yhtiökokouksissa niin, että yhtiökokous päättää toimiohjeenaan kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjeistusta.

 


Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, talous- ja suunnittelukeskuksen varainhallintaosastolle, tarkastusvirastolle sekä liitteessä mainituille tytäryhtiöille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo tytäryhtiöiden hallituksiin nimettävistä henkilöistä ja tilintarkastajista

 

ESITTELIJÄ                      Esittelijä toteaa, että konsernijaoston toiminnan käynnistyttyä vuoden 2009 alusta jaosto edellytti, että jaostossa päätettävien yhtiökokousasioiden sujuvan käsittelyn varmistamiseksi esitykset vuoden 2010 kevään yhtiö- ja vuosikokouksissa päätettävistä hallitusten jäsenten, varajäsenten ja tilintarkastajien valinnoista valmistellaan niin, että konsernijaosto voi päättää niistä keskitetysti ja niin pitkälle kuin mahdollista yhdellä kertaa. Tätä koskeva pysyvä toimintaohje sisällytettiin myös konsernijaoston 21.9.2009 hyväksymään konserniohjeeseen.

 

Esittelijä toteaa, että edellä mainitun mukaisesti jaostolle on nyt valmisteltu keskitetysti päätettäväksi esitykset useimpien kaavoitus- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien tytäryhtiöiden hallitus- ja tilintarkastajavalinnoista. Tässä esityksessä on kysymys sellaisista kaupungin toimitilayhtiöistä, joissa hallitukseen kuuluu luottamusmiesjäseniä. Hallituksen jäsenet esitetään puolueiden osoituksen mukaisesti.

 

Päätösehdotuksen mukaan kaupungin yhtiökokousedustajan tulee kaupungin tai kaupunkikonsernin kokonaan omistamien tytäryhtiöiden yhtiökokouksissa esittää, että yhtiökokous päättää kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjeistusta. Esittelijä pitää tällaisen yhtiöitä juridisesti sitovan toimiohjeen antamista kaupungin tai kaupunkikonsernin kokonaan omistamissa yhtiöissä konserniohjauksen tehostamisen kannalta tarkoituksenmukaisena.

 


Poliittiset ryhmät ovat nimenneet omat ehdokkaansa hallituksiin. Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, ellei erityisistä syistä muuta johdu.