+

 

 

 

 

 

 

KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

1 - 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

18.1.2010 klo 17.00

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Khn istuntosali

 

 

Seuraavat

kokoukset

01.02.2010

15.02.2010

08.03.2010

29.03.2010

12.04.2010

26.04.2010

10.05.2010

31.05.2010

07.06.2010

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

3

Posivire Oy:n ja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:n toimintaan liittyviä säädösmuutoksia koskeva selvitys

3

 

4

Edustajan nimeäminen Helsingin Seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän ylimääräiseen yhtymäkokoukseen

5

 

5

Konsernijaoston 1.2.2010 kokouksen siirtäminen

6

 

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTOIMI

 

1

Suomenlinnan Liikenne Oy:n omistusjärjestely

7

 

2

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ylimääräinen yhtymäkokous

10

 

SIVISTYS- JA HENKILÖSTÖTOIMI

 

1

Eron myöntäminen Milla Wikstenille Ami-säätiön hallituksesta

11

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet  Rädyn (varalla Helistö) ja Krohnin (varalla Kantola) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

 

 

 

 

 

 

 


3

POSIVIRE OY:N JA PÄÄKAUPUNKISEUDUN KIERRÄTYSKESKUS OY:N TOIMINTAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖSMUUTOKSIA KOSKEVA SELVITYS

 

Khs 2009-2710

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee merkitä PosiVire Oy:n ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toimintaan liittyviä säädösmuutoksia koskevan selvityksen tiedoksi.

 

Pöytäkirjanote PosiVire Oy:lle, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:lle sekä talous- ja suunnittelukeskuksen varainhallinnalle.

 

Lisätiedot:
Malinen Matti, konserniyksikön päällikkö, puhelin 310 36277

 

 

ESITTELIJÄ                      Kj toteaa, että hallitus on antanut eduskunnalle 22.12.2009 esityksen (274/2009) julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta. Muutokset koskisivat mm. palkkatukityöllistämistä.

Hallitus ehdottaa, että palkkatuki myönnetään elinkeinotoimintaa harjoittavalle työnantajalle joko yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen säännösten mukaisena tukena tai de minimis-tukena. Ehdotuksella täytetään EU:n valtiontukisäädökset. Lait ehdotetaan tulemaan voimaan 1.5.2010.

Uudistuksen herkin kohta on elinkeinotoiminnan harjoittamisen määrittely. Ehdotus jättää harkintavaltaa TE-toimistoille. Ne arvioivat toiminnan luonnetta tapauskohtaisesti. TE-toimistot tullaan ohjeistamaan lain tulkinnasta tältä osin kevään aikana.

Kj toteaa, että säädösmuutokset koskevat Helsingin kaupunkikonsernin osalta PosiVire Oy:tä ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:tä, jotka saavat sosiaalisina yrityksinä toimintaansa varten valtion palkkatukea.


PosiVire Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Eklund ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehtikuja selostavat tarkemmin palkkatukisäännösten muutosvaikutuksia yhtiöiden toimintaan konsernijaoston kokouksessa.

 

 

 

 


4

EDUSTAJAN NIMEÄMINEN HELSINGIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUT -KUNTAYHTYMÄN YLIMÄÄRÄISEEN YHTYMÄKOKOUKSEEN

 

Khs 2009-1219

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee nimetä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen Helsingin kaupungin edustajaksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut  -kuntayhtymän ylimääräiseen yhtymäkokoukseen 22.1.2010 ja kehottaa kaupungin edustajaa esittämään, että HSY:n hallitukseen jäljellä olevaksi toimikaudeksi valitaan

 

-                                       Lea Saukkosen tilalle _____________________ ja

Tatu Rauhamäen tilalle ____________________ ja,

että

-                                       hallituksen puheenjohtajaksi valitaan _______________

 

Pöytäkirjanote kaupunginjohtajalle ja HSY:lle.

 

Lisätiedot:
Malinen Matti, konserniyksikön päällikkö, puhelin 310 36277

 

 

LIITE

HSY:n yhtymäkokouksen 22.1.2010 kokouskutsu

 

ESITTELIJÄ                      Kj toteaa, että Helsingin seudun kuntayhtymän perussopimuksen mukaan yhtymäkokouksia pidetään vähintään kaksi vuodessa. Yhtymäkokouksessa on jokaisella jäsenkunnalla yksi edustaja, joka käyttää jäsenkunnan äänivaltaa.

 

Yhtymäkokouksessa 22.1.2010 käsitellään eron myöntäminen Lea Saukkoselle hallituksen jäsenyydestä ja hallituksen jäsenen täydennysvaali, eron myöntäminen Tatu Rauhamäelle hallituksen jäsenyydestä ja puheenjohtajan tehtävästä ja hallituksen jäsenen täydennysvaali sekä hallituksen puheenjohtajan valitseminen.

 

Kj toteaa, että HSY:n perussopimuksen mukaan toimikaudella 2009-2012 seitsemän hallituksen 14 jäsenestä edustaa Helsingin kaupunkia. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan jäsen, joka edustaa suurinta jäsenkuntaa.

 

 

 

 


5

KONSERNIJAOSTON 1.2.2010 KOKOUKSEN SIIRTÄMINEN

 

Khs 2009-2227

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee muuttaa 14.12.2009 §:n 251 kohdalla tekemäänsä päätöstä siten, että 1.2.2010 kokous siirretään pidettäväksi 8.2.2010. 

 

                                            Pöytäkirjanote kaikille kaupungin lauta- ja johtokunnille, virastoille ja laitoksille sekä hallintokeskuksen tietopalveluille (Reija Ruotsalainen).

 

Lisätiedot:
Lähdesmäki Jenni, hallintosihteeri, puhelin 310 25719

 

 

 

 

 

 

 


1

SUOMENLINNAN LIIKENNE OY:N OMISTUSJÄRJESTELY

 

Khs 2008-1244

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee merkitä jaostolle annetun selvityksen

tiedoksi

 

Pöytäkirjanote talous- ja suunnittelukeskukselle (varainhallinta) sekä HKL:lle.

 

Lisätiedot:
Malinen Matti, konserniyksikön päällikkö, puhelin 310 36277

 

 

ESITTELIJÄ                      Helsingin kaupunki ja Suomen valtio omistavat tasaosuuksin Suomenlinnan Liikenne Oy:n, joka harjoittaa Suomenlinnan henkilö- ja huoltoliikennettä.

 

Valtion omistamia yhtiön osakkeita hallinnoi opetusministeriö ja kaupungin omistamia osakkeita HKL.

 

Kaupunki ja valtio ovat alun perin 27.8.1978 sopineet Suomenlinnan liikenteen hoidosta. Sopimuksen mukaan henkilöliikenteen mahdollisesta alijäämästä vastaa Helsingin kaupunki ja huoltoliikenteen mahdollisesta alijäämästä osakkaat yhtä suurin osuuksin.

 

Yhtiön vuoden 2009 liikevaihtoennuste on 4,0 milj. euroa, tase 4,9 milj. euroa ja henkilöstömäärä 14 henkilöä.

 

Opetusministeriö ilmoitti kirjeellään 1.4.2008, että ministeriön rooli on kehittynyt strategiseen suuntaan ja operatiivisia tehtäviä on siirretty muille toimijoille. Valtion omistajapolitiikkaa ja - ohjausta on viime aikoina kehitetty voimakkaasti. Valtion omistus on jaettu markkinaehtoisesti toimiviin yhtiöihin ja erityistehtäväyhtiöihin. Suomenlinnan Liikenne Oy on määritelty ns. erityistehtäväyhtiöksi, jossa valtiolla on omistajana sääntelyyn tai viranomaistehtäviin liittyvä erityisintressi. Opetusministeriö katsoi, ettei valtiolla ole enää nykyisin sellaista erityisintressiä Suomenlinnan Liikenne Oy:öön, että valtion yhtiöomistuksen ylläpitämistä olisi pidettävä tarkoituksenmukaisena. Edelleen opetusministeriö katsoi, ettei valtion osakkuus yhtiössä tuo lisäarvoa yhtiön toimintaan tai sen kehittämiseen.

 

Opetusministeriö esitti, että Suomen valtio vetäytyisi Suomenlinnan Liikenne Oy:stä siten, että valtion omistusosuus yhtiössä siirtyisi Helsingin kaupungille. Valtio vastaisi jatkossakin Helsingin kaupungin kanssa yhtä suurin osuuksin Suomenlinnan huoltoliikenteen mahdollisesta alijäämästä. Opetusministeriö katsoi, että omistuksen keskittäminen Helsingin kaupungille mahdollistaisi Suomenlinnan Liikenne Oy:n toiminnan kehittämisen tehokkaasti osana muuta Helsingin kaupungin joukkoliikennettä.

 

Esitetyillä perusteilla opetusministeriö esitti neuvotteluja siitä, miten Suomenlinnan Liikenne Oy:n omistuksen siirto voitaisiin toteuttaa niin, että yhtiön toiminnan jatkuvuus sekä nykyisten omistajien intressit turvattaisiin tehokkaasti.

 

Esittelijä toteaa, että HKL:n sekä talous- ja suunnittelukeskuksen edustajat ovat käyneet opetusministeriön kanssa neuvotteluja em. kirjeen johdosta siltä pohjalta, että (1) kaupunki ostaa valtion osakkeet käyvästä arvosta ja (2) valtio vastaa jatkossakin Helsingin kaupungin kanssa entiseen tapaan yhtä suurin osuuksin Suomenlinnan huoltoliikenteen mahdollisesta alijäämästä. Neuvottelut opetusministeriön kanssa ovat kesken. Kaupungin puolelta on pidetty omistusjärjestelyn toteuttamisen ehdottomana edellytyksenä, että valtio sitoutuu osallistumaan Suomenlinnan huoltoliikenteen kustannuksiin nykyisen sopimuksen mukaisin ehdoin.

 

Kaupunginvaltuustoon juuri menossa olevassa HKL:n uudessa johtosäännössä on määritelty, että HKL huolehtii metroliikenteen ja raitioliikenteen tuottamisesta sekä järjestää joukkoliikenteenä hoidettavan vesiliikenteen ja siihen liittyvän huoltoliikenteen. HKL tulee tämän mukaisesti tekemään HSL:n kanssa pitkäaikaisen Suomenlinnan henkilöliikenteen järjestämistä koskevan sopimuksen ja järjestää tähän henkilöliikenteeseen integroituna myös Suomenlinnan huoltoliikenteen niin, että sen rahoittavat entiseen tapaan puoliksi valtio ja kaupunki.

 

HKL vastaa entiseen tapaan myös Suomenlinnan liikenteen järjestämiseen liittyvästä terminaali- ja laiturinfrasta, tämän joukkoliikenneinfran kustannukset HKL laskuttaa infrasta tehtävän sopimuksen perusteella HSL:ltä, infran käyttömenot kokonaan ja pääomakustannukset infran uudistuessa puoleksi.

 

HKL:n tavoitteena on tehostaa jatkossa kilpailuttamisen mahdollistavalla kalustoyhtiömallilla Suomenlinnan henkilöliikenteen hoitamista ja Suomenlinna II:n käyttöä. Välittömiä synergiaetuja on saatavissa Suomenlinnan liikenteen hallinnon järjestämisessä, kun yhtiöstä vireillä olevan omistusjärjestelyn myötä tulisi kokonaan kaupungin omistuksessa oleva ja HKL:n hallinnoima tytäryhtiö. Omistusjärjestely antaa kaiken kaikkiaan uusia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen.

 

HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta selostaa suullisesti konsernijaostolle neuvottelutilannetta.

 

 

 

 


2

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN YLIMÄÄRÄINEN YHTYMÄKOKOUS

 

Khs

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa rakennus- ja ympäristötointa johtavaa apulaiskaupunginjohtajaa edustamaan Helsingin kaupunkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän ylimääräisessä yhtymäkokouksessa 26.1.20109 klo 10.00.

 

Samalla konsernijaosto päättänee kehottaa kaupungin edustajaa ehdottamaan yhtymäkokouksessa, että kuntayhtymän hallituksen jäseneksi ja puheenjohtajaksi valitaan vuonna 2012 päättyväksi toimikaudeksi

 

--------------------

 

Pöytäkirjanote rakennus- ja ympäristötointa johtavalle apulaiskaupunginjohtajalle.

 

Lisätiedot:
Matikainen Kristiina, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36035

 

 

LIITE

Yhtymäkokouskutsu 11.1.2010

 

ESITTELIJÄ                      Ylimääräisessä yhtymäkokouksessa käsitellään eron myöntäminen hallituksen puheenjohtajalle Timo Jaatiselle ja jäsenelle Markku Sistoselle sekä uuden hallituksen jäsenen ja puheenjohtajan valinta Timo Jaatisen tilalle sekä uuden hallituksen jäsenen valinta Markku Sistosen tilalle vuoden 2012 lopussa päättyvän vaalikauden ajaksi.

 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimuksen mukaan asukasluvultaan suurin kunta nimeää hallituksen puheenjohtajan.

 

./.                   Yhtymäkokouksen kutsu on liitteenä 1.

 

 

 

 


1

ERON MYÖNTÄMINEN MILLA WIKSTENILLE AMI-SÄÄTIÖN HALLITUKSESTA

 

Khs 2008-2496

 

SJ                                       Konsernijaosto päättänee myöntää Milla Wikstenille eron Ami-säätiön hallituksen jäsenyydestä.

 

Samalla konsernijaosto päättänee valita säätiön hallituksen jäseneksi …………………………………….. toimikauden 2009–2010 loppuun.

 

Pöytäkirjanote Milla Wikstenille, valitulle henkilöille, mainitulle säätiölle, opetusvirastolle sekä tarkastusvirastolle.

 

Lisätiedot:
Hyttinen Hannu, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36683

 

 

ESITTELIJÄ                      Konsernijaosto valitsi 9.2.2009 Ami-säätiön hallitukseen toimikaudeksi 2009–2010 puheenjohtajan sekä kolme jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet seuraavasti:

 

Puheenjohtaja

 

Varajäsen

Harry Bogomoloff

 

Henrik Lundsten

Jäsen

 

Varajäsen

Milla Wiksten

Annikki Schauman

Erja Tenhonen-Lightfoot

Walter Rydman

Aleksi Henttonen

Seija Paunio-Grönholm

 

Milla Wiksten on 11.12.2009 pyytänyt eroa hallituksen jäsenyydestä.