KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

8 - 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

30.3.2009 klo 17.30

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Aulakabinetti 4

 

 

 

 

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTOIMI

 

1

Länsimetro Oy:n varsinainen yhtiökokous

3

 

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI

 

1

Helsingin Seniorisäätiön hallituksen jäsenten valitseminen kaudelle 2009-2010 sekä tilintarkastajien valitseminen vuodelle 2009

4

 

KAUPUNKISUUNNITTELU- JA KIINTEISTÖTOIMI

 

1

Palvelukeskus Albatross Oy:n varsinainen yhtiökokous

6

 

2

Finlandia-talo Oy:n varsinainen yhtiökokous

8

 

3

Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalosäätiö - Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus -nimisen säätiön vuosikokous

10

 

4

23.3.2009 pöydälle pantu asia
Kaupungin aravakiinteistöyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset

12

 

5

23.3.2009 pöydälle pantu asia
Kaupungin työsuhde-, korkotuki-, asumisoikeus- ym. asuntoyhtiöiden yhtiökokoukset

18

 

6

23.3.2009 pöydälle pantu asia
Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n kevätyhtiökokous

23

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet Krohnin (varalla Helistö) ja Rautavan (varalla Kantola) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

 

 

 

 

 

 

 


1

LÄNSIMETRO OY:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2009-678

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluja edustamaan kaupunkia Länsimetro Oy:n 29.4.2009 klo 15.00 yhtiön konttorissa pidettävässä varsinaisessa yhtiökokouksessa, ja

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään yhtiön hallitukseen varapuheenjohtajaksi toimitusjohtaja Matti Lahdenrantaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksesta ja jäseneksi talousarviopäällikkö Tuula Saxholmia Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksesta.

 

Pöytäkirjanote nimetyille henkilöille, hallintokeskuksen oikeuspalveluille, tarkastusvirastolle, liikennelaitokselle sekä talous- ja suunnittelukeskukselle.

 

Lisätiedot:
Saarinen Erja, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin 310 36102

 

 

Ryj toteaa, että Länsimetro Oy on Helsingin ja Espoon kaupungin yhdessä perustama keskinäinen kiinteistöyhtiö hallinnoimaan, toteuttamaan ja ylläpitämään metroa välillä Ruoholahti (Helsinki) – Matinkylä (Espoo). Kvsto päätti yhtiön perustamisesta 25.4.2007 § 114.

 

Yhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään 29.4.2008 klo 15.00 Länsimetro Oy:n konttorissa yläkerran kokoushuoneessa, osoitteessa Tapiontori 3A, Tapiola. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 13 §:n mukaan varsinaiselle yhtiökokoukselle kuuluvat asiat.

 

Osakassopimuksen mukaan yhtiön hallituksessa on 7 jäsentä, joista Espoo nimeää viisi ja Helsinki kaksi. Espoo nimittää hallituksen puheenjohtajan ja Helsinki varapuheenjohtajan. Tarkoituksena on, että hallituksen jäsenet ovat osakkaiden nimeämiä asiantuntijoita.

 

 

 

 


1

HELSINGIN SENIORISÄÄTIÖN HALLITUKSEN JÄSENTEN VALITSEMINEN KAUDELLE 2009-2010 SEKÄ TILINTARKASTAJIEN VALITSEMINEN VUODELLE 2009

 

Khs 2009-207

 

STJ                                    Konsernijaosto päättänee valita toimikaudeksi 2009 – 2010 Helsingin Seniorisäätiön hallitukseen seuraavat viisi jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet:

 

Jäsen

Varajäsen

 

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Samalla konsernijaosto päättänee valita hallituksen puheenjohtajaksi ______________ ja varapuheenjohtajaksi____________________.

 

Lisäksi konsernijaosto päättänee valita vuodeksi 2009 Helsingin Seniorisäätiön tilintarkastajiksi KPMG Oy:n (päävastuullinen tilintarkastaja KHT Leif-Erik Forsberg) ja KHT Heidi Vierroksen sekä varatilintarkastajiksi KHT Outi Hiedan ja KHT Jari Nurmen.

 

Pöytäkirjanote päätöksessä mainituille, Helsingin Seniorisäätiölle, sosiaalilautakunnalle, tarkastuslautakunnalle sekä hallintokeskukselle.

 

Lisätiedot:
Hari Olli, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36048

 

 

Helsingin Seniorisäätiö pyytää (29.1.2009) kaupunginhallitusta nimeämään toimikaudeksi 2009 - 2010 säätiön hallituksen viisi varsinaista jäsentä ja heille kullekin sääntöjen edellyttämät henkilökohtaiset varajäsenet.

 

Lisäksi Helsingin seniorisäätiö pyytää kaupunginhallitusta valitsemaan säätiölle vuoden 2009 tilejä tarkastamaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa.

 


Stj toteaa, että säätiön hallitukseen ovat vuosina 2007 – 2008 kuuluneet seuraavat henkilöt:

 

 

Jäsen

Varajäsen

 

 

Timo Leskinen

Tuula Virtanen

Kirsti Inkeroinen-Kalliokoski

Riitta Snäll

Jukka Laitila

Juhani Arppe

Mirja Winter-Heikkilä

Riitta Segercrantz

Leena Krohn

Jari Marjanen

 

Hallituksen puheenjohtajana on toiminut Kirsti Inkeroinen-Kalliokoski ja varapuheenjohtajana Mirja Winter-Heikkilä.

 

Helsingin Seniorisäätiön sääntöjen mukaan säätiön hallitukseen kuuluu viisi varsinaista jäsentä, joille kullekin valitaan henkilökohtaiset varajäsenet. Hallituksen jäsenet ja varajäsenet valitsee Helsingin kaupunginhallitus. Lisäksi hallitukseen kuuluvat itseoikeutettuina jäseninä Antinkotisäätiön, Kannelkotisäätiön sekä Pakilan sairas- ja vanhainkotisäätiön perustajat niin kauan kuin he haluavat hallituksen jäseninä olla.  Hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi kalenterivuotta. Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan nimeää Helsingin kaupunginhallitus. Säätiön hallituksen vuosikokous pidetään vuosittain ennen toukokuun 1 päivää. Vuosikokouksessa todetaan mm. hallituksen kokoonpano.

 

Tarkastuslautakunta on 26.2.2009 nimennyt ehdolle Helsingin Seniorisäätiöön tilintarkastajiksi ja varantilintarkastajiksi päätösehdotuksessa mainitun tilintarkastusyhteisön ja tilintarkastajat vuodeksi 2009.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

 

 

 


1

PALVELUKESKUS ALBATROSS OY:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2009-571

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia Palvelukeskus Albatross Oy:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 7.4.2009,

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään kaupungin edustajiksi yhtiön hallitukseen yhtiökokouksesta alkavalle toimikaudelle varsinaisiksi jäseniksi toimitilapäällikkö Unto Ojalan ja asiakaspäällikkö Sisko von Behrin kiinteistöviraston tilakeskuksesta sekä heidän henkilökohtaisiksi varajäsenikseen hallintopäällikkö Tapio Mäensivun ja lakimies Päivi Pakarinen-Hellstenin kiinteistöviraston tilakeskuksesta, ja

 

-                                       nimetä vuodelle 2009 yhtiön tilintarkastajaksi Oy Audiarev Ab:n (päävastuullinen tilintarkastaja KHT Anu Servo).

 

Pöytäkirjanote hallintokeskuksen oikeuspalveluille, nimetyille henkilöille, tilintarkastajayhteisölle ja tarkastusvirastolle.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

Kaj toteaa, että Palvelukeskus Albatross Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 7.4.2009 klo 09.00 kiinteistöviraston tilakeskuksen kokoushuone 5:ssä, osoitteessa Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki.

 

Yhtiökokouksessa käsitellään tilinpäätös- ja vastuuvapausasiat, valitaan hallitus ja tilintarkastajat ja päätetään hallitukselle myönnettävästä valtuudesta periä enintään kaksi ylimääräistä hoitovastiketta tai jättää perimättä tarpeellinen osa vastiketta.

 

Palvelukeskuksessa toimii Vuosaaren sosiaalikeskus ja Vuosaaren terveysasema. Kaupunki omistaa yhtiön osakkeista 70,1 %.

 

Yhtiön hallituksessa kaupungin edustajina ovat olleet toimitilapäällikkö Unto Ojala ja asiakaspäällikkö Sisko von Behr kiinteistöviraston tilakeskuksesta sekä heidän henkilökohtaisina varajäseninään kiinteistöviraston tilakeskuksen päällikkö Hannu Määttänen ja lakimies Päivi Pakarinen-Hellsten tilakeskuksesta.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt yhtiöön päätösehdotuksesta ilmenevän tilintarkastajan.

 

 

 

 


2

FINLANDIA-TALO OY:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS

 

Khs 2009-522

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-                                       kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia Finlandia-talo Oy:n varsinaisessa yhtiökokouksessa 14.4.2009,

 

-                                       yhtiön hallitukseen yhtiökokouksesta alkavalle toimikaudelle hallituksen puheenjohtajaksi kauppatieteen tohtori Jarmo R. Lehtistä ja varapuheenjohtajaksi johtaja Jukka Niemeä sekä hallituksen jäseniksi toimitilapäällikkö Unto Ojalaa kiinteistövirastosta, matkailupäällikkö Pirkko Nymania talous- ja suunnittelukeskuksesta ja projektipäällikkö Minna Maarttolaa talous- ja suunnittelukeskuksesta, ja

 

-                                       kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään yhtiön tilintarkastajaksi vuodelle 2009 PricewaterhouseCoopers Oy:n (päävastuullinen tilintarkastaja KHT Juha Wahlroos).

 

Pöytäkirjanote hallintokeskuksen oikeuspalveluille, nimetyille henkilöille, tilintarkastajayhteisölle sekä tarkastusvirastolle.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

Kaj toteaa, että Finlandia-talo Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 14.4.2009 klo 14.00 Finlandia-talo Oy:n toimitalossa, Mannerheimintie 13 e, Helsinki.

 

Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen 10 §:n mukaan varsinaiselle yhtiökokoukselle kuuluvat asiat.

 

Kaupunki omistaa kaikki yhtiön osakkeet.

 

Yhtiön hallituksessa Khn nimeäminä ovat kaupungin edustajina olleet kauppatieteen tohtori Jarmo R. Lehtinen, johtaja Jukka Niemi, toimitilapäällikkö Unto Ojala kiinteistövirastosta, matkailupäällikkö Pirkko Nyman talous- ja suunnittelukeskuksesta ja projektipäällikkö Minna Maarttola talous- ja suunnittelukeskuksesta.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt yhtiöön päätösehdotuksesta ilmenevän tilintarkastajan.

 

 

 

 


3

HELSINGIN KAUPUNGIN 450-VUOTIS-TAITEILIJATALOSÄÄTIÖ - STIFTELSEN HELSINGFORS STADS 450-ÅRSKONSTNÄRSHUS -NIMISEN SÄÄTIÖN VUOSIKOKOUS

 

Khs 2009-211

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalo­säätiö – Stiftelsen Helsingfors stads 450-årskonstnärshus –nimisen säätiön 23.4.2009 pidettävässä vuosikokouksessa.

 

Samalla konsernijaosto päättänee valita seuraavat henkilöt säätiön hallitukseen vuoden 2009 toimikaudelle:

 

Jäsenet

 

Henkilökohtaiset varajäsenet

puheenjohtaja

 

________________________

 

 

________________________

varapuheenjohtaja

________________________

jäsen

 

 

_________________________

 

________________________

 

 

_________________________

jäsen
osastopäällikkö Marianna Kajantie

 

 

kaupunginsihteeri Timo Härmälä

jäsen
osastopäällikkö Hannu Hakala

 

kaupunginsihteeri Leena Mickwitz

 

Vielä konsernijaosto päättänee valita säätiön tilintarkastajiksi vuodelle 2009 PricewaterhouseCoopers Oy:n (päävastuullinen tilintarkastaja KHT Juha Wahlroos) ja KHT Outi Koskisen sekä varatilintarkastajiksi KHT Björn Renlundin ja KHT Herman-Filip Björklundin.

 

Pöytäkirjanote hallintokeskuksen oikeuspalveluille, nimetyille henkilöille, Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalosäätiölle, tilintarkastajayhteisölle ja tarkastusvirastolle.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

Kaj ilmoittaa, että Helsingin kaupungin 450-vuotis-taiteilijatalosää­tiön vuosikokous pidetään 23.4.2009 klo 9.00 kaupungintalolla valtuuston lähetystöhuoneessa. Säätiön sääntöjen 5 §:n mukaan hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, jäsenet ja varajäsenet valitsee Khs. Säätiön hallituksen jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kalenterivuosi.

 

Säätiön hallituksessa ovat vuonna 2008 olleet seuraavat henkilöt:

 

Jäsenet

 

Henkilökohtaiset varajäsenet

puheenjohtaja

 

Timo Närhinsalo

varapuheenjohtaja

 

 

Satu Kouvalainen


Leena Paasivuori

jäsen

 

Harri Saksala

 

Timo Kallio

 

 

Pirjo Vainio

jäsen
osastopäällikkö Marianna Kajantie

 

 

kaupunginsihteeri Marjatta Raunila

jäsen
osastopäällikkö Hannu Hakala

 

kaupunginsihteeri Leena Mickwitz

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Säätiön sääntöjen 7 §:n mukaan säätiöllä on kaksi Khn vuosittain valitsemaa tilintarkastajaa ja kaksi varatilintarkastajaa, joista vähintään yhden tilintarkastajan ja tämän varatilintarkastajan tulee olla hyväksytty tilintarkastaja.

 

Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt säätiön tilintarkastajiksi päätösehdotuksessa ilmenevät tilintarkastajat.

 

 

 

 


4

23.3.2009 pöydälle pantu asia

KAUPUNGIN ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN VARSINAISET YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2009-607

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-        kehottaa Helsingin kaupungin hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia seuraavien kiinteistöyhtiöiden vuonna 2009 pidettävissä varsinaisissa yhtiökokouksissa:

 

Helsingin Kansanasunnot Oy

 

Jakomäen Kiinteistöt Oy

 

Kannelmäen Kiinteistöt Oy

 

Kantakaupungin Kiinteistöt Oy

 

Kontulan Kiinteistöt Oy

 

Kumpulan Kiinteistöt Oy

 

Laajasalon Kiinteistöt Oy

 

Malmin Kiinteistöt Oy

 

Malminkartanon Kiinteistöt Oy

 

Kiinteistö Oy Maunulan Asunnot

 

Myllypuron Kiinteistöt Oy

 

Pihlajiston Kiinteistöt Oy

 

Pikku-Huopalahden Kiinteistöt Oy

Kiinteistö Oy Ruskeapuisto

 

Pohjois-Haagan Kiinteistöt Oy

 

Puotilan Kiinteistöt Oy

 

Roihuvuoren Kiinteistöt Oy

Kiinteistö Oy Laivalahdentori

 

Siilitien Kiinteistöt Oy

 

Suutarilan Kiinteistöt Oy

 

Vallilan Kiinteistöt Oy

 

Vesalan Kiinteistöt Oy

 

Vuosaaren Kiinteistöt Oy

 

Kiinteistö Oy Helsingin Palveluasunnot

 

-        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään vuodeksi 2009 yhtiöiden hallituksiin kaupungin edustajina sekä asianomaisten vuokralaistoimikuntien ehdotusten pohjalta vuokralaisten edustajina yhtiöiden hallituksiin varsinaisiksi ja varajäseniksi sekä tarkastuslautakunnan päätöksen mukaisesti yhtiöiden tilintarkastajiksi liitteenä olevassa luettelossa luetellut henkilöt, tilintarkastusyhteisöt ja tilintarkastajat.

 

-        todeta, että hallituksen jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen 13.9.2004 (1119 §) ja kaupunginvaltuuston 10.12.2008 (314 §) tekemien päätösten mukaiset palkkiot. Tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan.

 

-        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään yhtiökokouksissa niin, että kukin yhtiökokous tekee päätöksen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

1                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta puheenjohtajan vaalissa valitsemaan puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä nyt puheenjohtajana toimiva muu jäsen jatka hallituksessa.

 

2                    Yhtiökokous kehottaa niiden yhtiöiden (ns. tyttärentytär) hallituksia, joissa kiinteistö- tai asuntoyhtiöillä on vähintään 20 % osakkeenomistus, puheenjohtajan vaalissa esittämään puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä nyt puheenjohtajana toimiva muu jäsen jatka hallituksessa.

 

3                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta varautumaan tulevien peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin lisäämällä tulorahoituksen osuutta peruskorjausten rahoituksessa asteittain siten, että viiden vuoden kuluttua aloitettavissa peruskorjauksissa tulorahoituksen osuus on vähintään 10 % ja kymmenen vuoden kuluttua alkavissa peruskorjauksissa vähintään 20 %.

 

4                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan yhtiön rakennus- ja korjauslainojen lyhennyksistä lyhennyssuunnitelman mukaisesti.

 

5                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta toimimaan siten, ettei uustuotannon yhtenäislainojen vuosimaksujen alennuksia haeta siten, että alennusten vaikutus kohdistuu lyhennyksiin.

 

6                    Yhtiökokous kehottaa tilintarkastajia antamaan yhtiön hallitukselle vähintään yhden raportin tilikauden tilintarkastuksesta ennen tilintarkastuskertomuksen antamista.

 

7                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan, että yhtiö tarpeen mukaan hakee kaikkia käytettävissä olevia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

8                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta varmistamaan rakennusten energiakatselmusten toteuttamisen ja heti toteutettavissa olevien energiasäästötoimenpiteiden suorittamisen sekä seuraamaan energiakulutuksen kokonaistilannetta. 

 

9                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta ottamaan huomioon laajojen rakentamis- tai korjaustoimenpiteitä edellyttävien energiansäästötoimenpiteiden suunnittelussa hankkeen kokonaistaloudellisuuden ja kustannusten takaisinmaksuajan.

 

10                 Yhtiökokous kehottaa hallitusta käsittelemään yhtiön lainojen sopimusehdot ja arvioimaan lainojen uudelleen järjestelytarpeen.

 

11                 Yhtiökokous kehottaa hallitusta merkitsemään yhtiölle osoitetun määrän osakkeita perustettavasta yhtiöstä, jonka toimialana on tuottaa osakkeenomistajilleen kiinteistöhallintoon ja kiinteistönpitoon liittyviä palveluita. Yhtiön omistaa kokonaan kaupunki sekä sen omistamat kiinteistöyhtiöt.

 

12                 Yhtiökokous kehottaa hallitusta selvittämään lisärakentamismahdollisuudet yhtiönsä alueella.

 

13                 Yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjausta. Ohjeista kiinnitetään erityistä huomiota seuraaviin:

 

-        Kvsto 16.1.2008 (5 §), Konserniohjeet,

-        Khs 21.1.2008 (74 §), Johtamisen ja hallinnon periaatteet sekä yhtiökokouksia ja ennakkosuostumuksen hakemista koskevat menettelytavat ja yhtiöjärjestysmallit,

-        Khs 14.4.2008 (563 §), Kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden toimintatavoitteet 2008-2011,

-        Khs 4.4.2005 (465 §), Kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden peruskorjausten omistajaohjauksen järjestäminen,

-        Kvsto 2.3.2005 (46 §), Vuokralaisdemokratiasääntö,

-        Khs 7.11.2005 (1338 §), Helsingin kaupungin vuokralaisdemokratiasääntöä koskevat menettelyohjeet,

-        Kvsto 4.3.1998 (65 §), Kaupungin aravavuokra-asuntojen pääomakustannusten tasausta koskevat periaatteet,

-        Kvsto 29.11.2006 (303 §), Käyttöomaisuuden poistosuunnitelma,

-        Khs 1.6.1998 (861 §), Kaupunkikonsernin henkilöstöpolitiikan periaatteet).

 

Pöytäkirjanote liitteineen hallintokeskuksen oikeuspalveluille, tarkastusvirastolle, kiinteistöviraston kiinteistöjen kehittämisyksikölle sekä tilakeskuksen tilapalveluihin kiinteistöasiamiehelle kehotuksin huolehtia pöytäkirjanotteen ja luettelon tiedoksiannosta vuokralaisneuvottelukunnalle, sekä mainituille yhtiöille kehotuksin huolehtia tiedottamisesta luet­telossa yhtiön hallitukseen varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo yhtiöiden hallitusten jäsenistä ja tilintarkastajista

 

Kaj ilmoittaa, että kiinteistöyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset ovat huhtikuussa. Yhtiökokouksissa mm. valitaan hallitusten jäsenet ja tilintarkastajat yhtiöihin. Poliittisia ryhmiä on pyydetty nimeämään omat ehdokkaansa hallituksiin. Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt ehdokkaat tilintarkastajiksi.

 

Päätösehdotuksessa kaupungin yhtiökokousedustajalle annetaan tarvittavat ohjeet omistajaohjauksen antamista varten. Päätösehdotukseen on sisällytetty maininta puheenjohtajan vaaleissa noudatettavasta menettelystä, varautumisesta peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin, lainojen lyhentämisestä lyhennyssuunnitelman mukaisesti, lainojen lyhennyksiin vaikuttavien uustuotannon yhtenäislainojen vuosimaksualennusten hakemisen kieltämisestä, tilintarkastajien raporteista, konserniohjeista sekä konserniohjeiden periaatteiden mukaisesti annetusta muusta ohjauksesta.

 

Erityisesti kehotetaan yhtiöitä huolehtimaan siitä, että yhtiöt tarpeen mukaan käyttävät hyväkseen ajankohtaisia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

Samoin kehotetaan energiakatselmuksiin ja energiasäästötoimenpiteisiin sekä energiakulutuksen kokonaistilanteen seuraamiseen, mutta samalla kiinnittämään huomiota toimenpiteiden kokonaistaloudellisuuteen ja kustannusten takaisinmaksuaikaan.

 

Markkinoilta saatavien lainojen ehtojen vaihdellessa voimakkaasti yhtiöitä kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan järjestelemään lainojaan tarkoituksenmukaisemmiksi.

 

Ohjeissa varaudutaan myös siihen, että yhtiöille muodostettaisiin kaupungin kanssa yhteiseen omistukseen niille kiinteistöhallintoon ja kiinteistönpitoon liittyviä palveluita tuottava yhtiö.

 

Vielä yhtiöitä kehotetaan ottamaan huomioon Khn 31.3.2008 hyväksymät kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden toimintatavoitteet, joihin on sisällytetty Helsingin maankäytön ja asumisen toteutusohjelman 2008–2017 ja energiapoliittisen päätöksen linjausten edellyttämät päivitykset kohtiin 2.4 Maankäytön ja asumisen toteutusohjelma, 2.6 Kaupungin energiapoliittiset linjaukset, 5.3 Kiinteistöjen kunto ja arvo ja 5.4 Yhteiskunta ja ympäristö.

 

./.                   Liitteenä on luettelo kiinteistöyhtiöiden hallitusten jäsenistä ja tilintarkastajista.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä miehiä että naisia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Jäsenehdokkaiden nimeämisessä on otettu huomioon tasa-arvolain määräykset.

 

 

 

 


5

23.3.2009 pöydälle pantu asia

KAUPUNGIN TYÖSUHDE-, KORKOTUKI-, ASUMISOIKEUS- YM. ASUNTOYHTIÖIDEN YHTIÖKOKOUKSET

 

Khs 2009-608

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee

 

-        kehottaa Helsingin kaupungin hallintokeskuksen oikeuspalvelut edustamaan kaupunkia seuraavien yhtiöiden vuonna 2009 pidettävissä varsinaisissa yhtiökokouksissa:

 

Asunto Oy Helsingin Käpyläntie 1

Asunto Oy Lindhearst – Bostads Ab Lindhearst

Asunto Oy Paciuksenkatu 4

Asunto Oy Vanha Viertotie 22

Helsingin Asumisoikeus Oy

Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin korkotukiasunnot

Kiinteistö Oy Auroranlinna

Kiinteistö Oy Parmaajanpuisto

Kiinteistö Oy Suursuonkuja 4,

 

-        kehottaa kaupungin yhtiökokousedustajaa esittämään vuodeksi 2009 yhtiöiden hallituksiin kaupungin edustajina ja yhteishallintolain edellyttämien yhtiöiden osalta asukkaiden edustajina varsinaisiksi ja varajäseniksi sekä tarkastuslautakunnan päätöksen mukaisesti yhtiöiden tilintarkastajiksi liitteenä olevassa luettelossa luetellut henkilöt ja tilintarkastusyhteisöt kunkin yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisesti.

 

-        todeta, että hallituksen jäsenille maksetaan kaupunginhallituksen 13.9.2004 (1119 §) ja kaupunginvaltuuston 10.12.2008 (314 §) tekemien päätösten mukaiset palkkiot. Tilintarkastajille ja tilintarkastusyhteisöille suoritetaan palkkiot kilpailutettujen tilintarkastustehtävien osalta tarkastuslautakunnan 4.3.2009 hyväksymien tilintarkastusyhteisöjen tarjoukseen perustuvan hyväksyttävän laskun mukaan.

 

-        kehottaa kaupungin edustajaa menettelemään yhtiökokouksissa niin, että kukin yhtiökokous tekee päätök­sen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

1                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta puheenjohtajan vaalissa valitsemaan puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä nyt puheenjohtajana toimiva muu jäsen jatka hallituksessa.

 

2                    Yhtiökokous kehottaa niiden yhtiöiden (ns. tyttärentytär) hallituksia, joissa kiinteistö- tai asuntoyhtiöillä on vähintään 20 % osakkeenomistus, puheenjohtajan vaalissa esittämään puheenjohtajaksi kaupungin virkamiesedustajan, ellei yhtiössä nyt puheenjohtajana toimiva muu jäsen jatka hallituksessa.

 

3                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan yhtiön taloudesta ja toiminnasta niin, että kaupunginhallituksen antamat ohjeet voidaan toteuttaa.

 

4                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta varautumaan tulevien peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin.

 

5                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta huolehtimaan, että yhtiö tarpeen mukaan hakee kaikkia käytettävissä olevia rakennusten tai asuntojen korjauksiin, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

6                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta varmistamaan rakennusten energiakatselmusten toteuttamisen ja heti toteutettavissa olevien energiasäästötoimenpiteiden suorittamisen sekä seuraamaan energiakulutuksen kokonaistilannetta. 

 

7                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta ottamaan huomioon laajojen rakentamis- tai korjaustoimenpiteitä edellyttävien energiansäästötoimenpiteiden suunnittelussa hankkeen kokonaistaloudellisuuden ja kustannusten takaisinmaksuajan.

 

8                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta käsittelemään yhtiön lainojen sopimusehdot ja arvioimaan lainojen uudelleen järjestelytarpeen.

 

9                    Yhtiökokous kehottaa hallitusta selvittämään lisärakentamismahdollisuudet yhtiönsä alueella.

 

10                 Yhtiökokous kehottaa hallitusta noudattamaan kulloinkin voimassa olevia kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päättämiä konserniohjeita sekä konserniohjauksen periaatteiden mukaisesti yhtiöille annettua muuta kaupungin ohjausta. Ohjeista kiinnitetään erityistä huomiota seuraaviin:

 

-        Kvsto 16.1.2008 (5 §), Konserniohjeet,

-        Khs 21.1.2008 (74 §), Johtamisen ja hallinnon periaatteet sekä yhtiökokouksia ja ennakkosuostumuksen hakemista koskevat menettelytavat ja yhtiöjärjestysmallit,

-        Khs 14.4.2008 (563 §), Kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden toimintatavoitteet 2008-2011,

-        Khs 4.4.2005 (465 §), Kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden peruskorjausten omistajaohjauksen järjestäminen,

-        Kvsto 29.11.2006 (303 §), Käyttöomaisuuden poistosuunnitelma,

-        Khs 1.6.1998 (861 §), Kaupunkikonsernin henkilöstöpolitiikan periaatteet).

 

-        kehottaa kaupungin edustajaa menettelemään Helsingin Asumisoikeus Oy:n, Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin korkotukiasuntojen ja Kiinteistö Oy Auroranlinnan yhtiökokouksissa lisäksi niin, että kukin yhtiökokous tekee päätöksen hallituksille annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

11                 Yhtiökokous kehottaa tilintarkastajia antamaan yhtiön hallitukselle vähintään yhden raportin tilikauden tilintarkastuksesta ennen tilintarkastuskertomuksen antamista.

 

Pöytäkirjanote sekä jäljennös edellä mainitusta luettelosta hallintokeskuksen oikeuspalveluille, tarkastusvirastolle, kiinteistöviraston tilakeskukselle ja kiinteistöjen kehittämisyksikölle sekä mainituille yhtiöille kehotuksin huolehtia tiedottamisesta luettelossa yhtiön hallitukseen varsinaisiksi ja varajäseniksi nimetyille henkilöille ja tilintarkastajille.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028

 

 

LIITE

Luettelo yhtiöiden hallitusten jäsenistä ja tilintarkastajista

 

Kaj ilmoittaa, että asunto- ja kiinteistöyhtiöiden varsinaiset yhtiökokoukset ovat huhtikuussa. Yhtiökokouksissa mm. valitaan hallitusten jäsenet ja tilintarkastajat yhtiöihin.

 

Poliittiset ryhmät ovat nimenneet omat ehdokkaansa hallituksiin. Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, ellei erityisistä syistä muuta johdu. Helsingin Asumisoikeus Oy:n jakauma poikkeaa tavoitellusta jakaumasta. Tämä johtuu siitä, että kyseisen yhtiön hallituksessa on kuusi jäsentä, joista asukkaiden edustajia on kolme (aravissa kaksi). Asukkaat ovat nimenneet hallitukseen kaksi miestä ja yhden naisen.

 

Tarkastuslautakunta on 4.3.2009 nimennyt päätösehdotuksen liitteestä ilmenevät ehdokkaat yhtiöiden tilintarkastajiksi.

 

Ehdotus on sopeutettu kaupungin aravalainoitettujen kiinteistöyhtiöiden hallinnon järjestämisesityksen kanssa. Nyt kysymyksessä olevien yhtiöiden tulee, mikäli mahdollista, noudattaa samoja toimintaohjeita kuin kaupungin aravalai­noitetut kiinteistöyhtiöt.

 

Yhtiökokouksia varten esitetään kaupungin yhtiökokousedustajalle annettavaksi tarvittavat ohjeet omistajaohjauksen toteuttamiseksi. Päätösehdotukseen on sisällytetty ohjeet puheenjohtajan vaaleissa noudatettavasta menettelystä, maininta Khn ohjeiden huomioon ottamisesta, varautumisesta peruskorjausten aiheuttamiin kustannuksiin, konserniohjeista sekä konserniohjeiden periaatteiden mukaisesti annetusta muusta ohjauksesta.

 

Näistä huomiota kiinnitetään kaupunginhallituksen viime vuonna hyväksyttyihin kaupungin omistamien asuinkiinteistöyhtiöiden toimintatavoitteisiin 2008-2011, joissa on otettu huomioon myös MA-ohjelma soveltuvin osin.

 

Samoin kiinnitetään huomiota siihen, että yhtiöt tarpeen mukaan käyttävät hyväkseen ajankohtaisia rakennusten tai asuntojen korjaukseen, suunnitteluun ja tutkimuksiin sekä mahdollisiin muihin toimenpiteisiin tarkoitettuja avustuksia.

 

Samoin kehotetaan energiakatselmuksiin ja energiansäästötoimenpiteisiin eskä energiankulutuksen kokonaistilanteen seuraamiseen, mutta kiinnittämään huomiota toimenpiteiden kokonaistaloudellisuuteen ja kustannusten takaisinmaksuaikaan.

 

Markkinoilta saatavien lainojen ehtojen vaihdellessa voimakkaasti yhtiöitä kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan järjestelemään lainojaan tarkoituksenmukaisemmiksi.

 

Päätösehdotukseen on vielä sisällytetty maininta Helsingin Asumisoikeus Oy:n, Keskinäinen Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin korkotukiasuntojen ja Kiinteistö Oy Auroranlinnan tilintarkastajien raporteista.

 

./.                   Esityslistan tämän asian liitteenä on luettelo yhtiöistä ja yhtiöiden hallitusten jäsenistä ja tilintarkastajista.

 

 

 

 


6

23.3.2009 pöydälle pantu asia

OY HELSINGIN ASUNTOHANKINTA AB:N KEVÄTYHTIÖKOKOUS

 

Khs 2009-325

 

KAJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa

 

-        hallintokeskuksen oikeuspalveluita edustamaan kaupunkia Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n 31.3.2009 pidettävässä kevätyhtiökokouksessa ja siellä hyväksymään yhtiön hallituksen päätösesitykset kokouksessa käsiteltävänä olevista asioista,

 

-        kaupungin yhtiökokousedustajaa ehdottamaan yhtiökokouksessa, että Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n hallitukseen valitaan kaupungin edustajiksi yhtiön toiseen vaalia seuraavaan varsinaiseen yhtiökokoukseen päättyväksi toimikaudeksi seuraavat jäsenet:

- Hallipelto Aatos, vpj

- Pätiälä Antti

- Nyman Clas-Håkan

- Parviainen Tarja

- Heinonen Annikki

-

-

-

-

 

-        kaupungin yhtiökokousedustajaa ehdottamaan, että yhtiökokous valitsee Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n ja sen tytäryhtiöiden tilintarkastajiksi tarkastuslautakunnan nimeäminä PricewaterhouseCoopers Oy:n (päävastuullinen tilintarkastaja KHT Henrik Sormunen) vuodeksi 2009.

 

-        kaupungin yhtiökokousedustajaa ehdottamaan, että yhtiökokous valtuuttaa Helsingin kaupungin hallintokeskuksen oikeus­palvelut toimimaan Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n tytäryhtiöiden yhtiökokouksissa siten, että tytäryhtiöiden hallituksen jäseniksi valitaan emoyhtiön hallituksen valitsemat jäsenet.

 

-        kaupungin yhtiökokousedustajaa ehdottamaan, että yhtiökokous hyväksyy liitteenä olevan Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n yhtiöjärjestysmuutoksen,

 

-        kaupungin yhtiökokousedustajaa menettelemään yhtiökokouksessa niin, että yhtiökokous tekee päätökset hallitukselle annettavista toimintaohjeista seuraavasti:

 

-                     päättää, että Oy Helsingin Asuntohankinta Ab yhtiön nykyisessä taloudellisessa tilanteessa lopettaa toistaiseksi uusien asuntojen hankinnan,

 

-                     päättää, että Helsingin Asuntohankinta Ab mukauttaa toimintatapansa asuntojen vuokrauksessa vapaille markkinoille sekä korjaustoiminnassa vastaamaan muussa kaupungin omistamassa, samassa käytössä olevassa asuntokannassa noudatettavia menettelytapoja,

 

-                     päättää kaupungin omistaman asuntokannan hallinnassa noudatettavien toimintatapojen yhtenäistämiseksi sekä joustavuuden ja taloudellisuuden lisäämiseksi kehottaa yhtiön hallitusta ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin Oy Helsingin Asun­tohankinta Ab:n henkilöstön siirtämiseksi vuoden 2010 alusta Kiinteistö Oy Auroranlinnan palvelukseen siten, että Oy Helsingin Asuntohankinta Ab ostaa toimintansa vaatimat palvelut Kiinteistö Oy Auroranlinnalta,

 

-        talous- ja suunnittelukeskusta ryhtymään tarvittaviin järjestelyihin Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n talouden vakauttamiseksi ensi vaiheessa myöntämällä konsernitililimiitti vuoden 2009 aikana sekä myöhemmin tasoittamaan poikkeuksellisia, lyhytaikaisia kassavarojen tarpeen huippuja. Pidempiaikainen vajaus katetaan esimerkiksi myöntämällä hankintayhtiölle korollista pääomalainaa kaikkiaan enintään seitsemän miljoonaa euroa. tässä päätöksessä kuvatulla tavalla.

Pöytäkirjanote nimetyille henkilöille, Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:lle, tilintarkastajille, hallintokeskuksen oikeuspalveluille sekä tarkastuslautakunnalle.

 

Lisätiedot:
Härmälä Timo, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36028
Ryöti Miliza, apulaiskaupunginsihteeri, puhelin 310 25407

 

 

Oy Helsingin Asuntohankinta Ab ilmoittaa (12.2.2009) yhtiökokouskutsussaan, että yhtiön kevätyhtiökokous pidetään 31.3.2009. Kokouksessa on yhtiöjärjestyksen mukaan

 

-                            esitettävä tilinpäätös ja toimintakertomus,

-                            päätettävä tilinpäätöksestä,

-                            päätettävä vastuuvapaudesta,

-                            päätettävä toimenpiteistä, joihin vahvistetun taseen mukainen voitto tai tappio antaa aihetta.

 

Koska yhtiön hallitus on syysyhtiökokouksessa 2008 valittu vain nyt pidettävään kevätyhtiökokoukseen asti, konsernijaoston tulee nimetä yhtiölle uusi kevätyhtiökokouksessa valittava hallitus. Tilintarkastajat yhtiölle valittiin syysyhtiökokouksessa vuodelle 2009, joten tilintarkastajien nimeäminen ei nyt ole ajankohtaista.

 

Yhtiö ilmoittaa vielä yhtiökokouskutsun täydennyksessään (27.2.2009), että yhtiön hallitus on päättänyt esittää kevätyhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muutosta. Muutos on valmisteltu hallintokeskuksen oikeuspalveluissa ja on konserniohjeiden mukainen. Yhtiöjärjestysmuutoksen mukaan yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään viisi ja enintään yhdeksän jäsentä, joiden toimikausi on kaksi vuotta siten, että toimikausi päättyy toisen vaalia seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

 

Kaj toteaa, että kaupungin kokonaan omistaman emoyhtiön hallituksessa ovat kasvatustieteen maisteri Riku Malinen, ekonomisti Pirkko Miikkulainen, filosofian maisteri Katri Pacek, yhteiskuntatieteiden maisteri Tarja Parviainen, toimitusjohtaja Olli Saarinen, kiinteistöneuvos Veikko Vermilä ja toimitusjohtaja Göran Åhman tulevaan yhtiökokoukseen päättyvän toimikauden.

 

Yhtiöllä on kuusi tytäryhtiötä: Asunto Oy Mannerheimintie 54 Helsinki, Asunto Oy Pieni Villasaarentie 2, Asunto Oy Helsingin Keijukaistenpolku 4, Asunto Oy Helsingin Puusuutarintie 2–4, Kiinteistö Oy Tinasepäntie 48 ja Asunto Oy Markkinatie 10.

 

Tytäryhtiöiden yhtiökokoukset pidetään myöhemmin tilinpäätösten hyväksymisen yhteydessä ja niihin valitaan hallituksen jäsenet tuolloin. Emoyhtiön Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n hallitus tulee valitsemaan tytäryhtiöiden hallitusten jäsenet. Yhtiö antaa hallintokeskuksen oikeuspalveluille valtakirjan toimiohjein, että yhtiökokous valitsee hallituksiin emoyhtiön hallituksen ehdottamat jäsenet. Osakeyhtiölain mukaisesti tytäryhtiöihin valitaan samat tilintarkastajat kuin emoyhtiöön.

 

Tytäryhtiöissä on maksettu kaikkien yhtiöiden osalta yksi yhteinen palkkio, mikäli kokoukset on pidetty peräkkäin.

 

Tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin mukaan säätiöiden ja osakeyhtiöiden toimielimiin tulee valita tasapuolisesti sekä naisia että miehiä, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

 

Kaj ilmoittaa, että Khs päätti 14.4.2008 maankäytön ja asumisen toteutusohjelman 2008–2017 täytäntöönpanopäätöksen yhteydessä kehottaa kaupunginjohtajaa asettamaan työryhmän selvittämään kaupungin asuntohankintayhtiön asemaa, tehtäviä, uusien hankintojen tarpeellisuutta sekä yhtiön hallussa olevan asuntokannan hallinnan ja tarkoituksenmukaisen käytön kehittämismahdollisuuksia. Kaupunginjohtaja asetti mainitun työryhmän 14.5.2008. Työryhmä jätti raporttinsa 3.2.2009 ja kaupunginhallitus päätti merkitä sen tiedoksi kokouksessaan 9.3.2009 (360 §). Yhteenvetona työryhmän raportista todetaan seuraavaa:

 

Hankintayhtiön asema ja tehtävät

 

Oy Helsingin Asuntohankinta Ab on kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka tehtävä on omistaa asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeita ja vuokrata niiden perusteella hallitsemiaan huoneistoja kaupungin osoittamaan käyttöön. Yhtiö perustettiin vuonna 1983 ja se hankki ensimmäiset asuntonsa vuonna 1985. Tällä hetkellä yhtiö omistaa noin 3 500 pienasuntoa, joista 48 % on valtion arava- tai korkotukilainalla rahoitettuja ns. ARA-vuokra-asuntoja ja 52 % vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Asuntohankintayhtiön omistuksessa on 6,5 % kaupungin omis­tamasta vuokra-asuntokannasta. Hankintayhtiön omistamia asuntoja on välivuokrattu kaupungin virastoille palvelussuhdeasunnoiksi sekä sosiaalivirastolle ja Niemikotisäätiölle erityisryhmien asunnoiksi. Kos­ka palvelussuhdeasuntojen ja erityisryhmäasuntojen tarve on eri aikoina vaihdellut, asuntoja on lisäksi vuokrattu kiinteistöviraston asuntoasiainosaston asunnonvälityksen kautta sekä suoraan vapaille asuntomarkkinoille.

 

Hankintayhtiön taloudellinen tilanne

 

Vuonna 2004 selvitettiin kaupunginhallituksen kehotuksesta yhtiön kokonaistaloudellista tilannetta sekä mahdollisuuksia yhtiön itsensä ehdottamaan asuntojen hankintaan yhtiön järjestämällä ulkopuolisella rahoituksella. Tuolloin kaupunginhallitus päätti (Kj 21.6.2004 / 873 §) asun­tohankintayhtiön lainojen uudelleen järjestelystä. Lainajärjestelyllä tavoiteltiin Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:lle taloudellista vakautta ja vuosittaista ylijäämää alkaen vuodesta 2005.

 

Lainajärjestelystä huolimatta taloudellista vakautta ei saavutettu. Oletuksena oli tuolloin asunto-ohjelman 2004–2008 tavoitteen mukainen asuntojen hankinta, mikä ei markkinatilanteen kehityksen vuoksi toteutunut. Toisaalta menot ovat kasvaneet arvioitua enemmän, pääosin yhtiövastikkeiden ja korjauskustannusten kasvun vuoksi. Ylijäämää on kertynyt vain vuodelta 2007, eikä sitä vuon­­na 2008 tehdyn kassavirtaennusteen mukaan kerry vuosilta 2008–2009. Ennusteen mukaan kassavirran negatiivisuus alkaa huhtikuussa 2009 ja loppuu huhtikuussa 2018. Talouden tervehdyttäminen edellyttää toimenpiteitä viimeistään vuonna 2010, jolloin kassavirran negatiivisuuden arvioidaan olevan 2,2 miljoonaa euroa.

 

Arvio uusien hankintojen tarpeellisuudesta

 

Maankäytön ja asumisen toteutusohjelman 2008–2017 täytäntöönpa­nopäätöksen perusteluissa todetaan, että Helsingin asuntohankinnan omistamat noin 3 500 asuntoa voidaan nykytilanteessa katsoa riittäväksi määräksi pieniä vuokra-asuntoja ja että ohjelmakauden alussa tulisi harkita asuntojen hankintatoiminnan lopettamista toistaiseksi.

 

Asuntohankintayhtiön asunnoista noin 36 % (1 706 asuntoa) on välivuokrattu tilakeskukselle ja Niemikotisäätiölle erityisryhmien asunnoiksi. Erityisryhmien käytössä on lisäksi asuntoja kaupungin ARA-vuokra-asuntokannasta, kaupungin omistamia Hitas-osakkeita ja muita tilakeskuksen omistamia asuntoja, vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja omistavan Kiinteistö Oy Auroranlinnan asuntoja, Helsingin Palveluasun­tojen asuntoja sekä Y-säätiön asuntoja, yhteensä lähes 4 800 asuntoa. Sosiaaliviraston toukokuussa 2008 tekemän asumispalvelusuunnitelman mukaan erityisryhmille varattavien pienasuntojen lisätarve on lähivuosina noin 35 asuntoa vuodessa.

 

Kaupungilla on yhteensä 3 599 palvelussuhdeasuntoa, joissa asuu
9,3 % palveluksessa olevista. Palvelussuhdeasuntokannassa tapahtuvaa vaihtuvuutta käytetään rekrytointitarpeeseen ja lisäksi arvioidaan, että uusia palvelussuhdeasuntoja tarvitaan rekrytointia varten noin 50 kappaletta vuodessa.

 

Asuntohankintayh­tiön ja Auroranlinnan vapaille markkinoille ja asuntoasiainosaston asunnonvälityksen kautta vuokrattuja asuntoja vapautuu vuodessa arviolta 200 asuntoa. Niistä suurin osa, noin 75 %, on vapaarahoitteisia. Vapautuvat asunnot voidaan osoittaa tarpeen mukaan joko palvelussuhdeasunnoiksi tai erityisryhmien asunnoiksi ja ne riittävät kattamaan lähivuosien tarpeen. Näiden asuntojen lisäksi muita kaupun­gin vuokra-asuntoja on mahdollista käyttää sekä palvelussuhdeasuntoina että erityisryhmien asuntoina. Kaupungin ARA-vuokra-asuntoja vapautuu vuosittain noin 3 000 ja niistä noin 2 000 on pienasuntoja
(1–2 h + k/kk).

 

Työryhmän kanta on, että asuntohankintayhtiön tulisi toistaiseksi lopettaa uusien asuntojen hankkiminen. Työryhmä toteaa lisäksi, että hintatason alueellisten erojen takia niin Helsingin asuntohankinnan kuin esi­merkiksi Y-säätiönkin hankintatoiminta on suuntautunut samoille alueille, joista osassa on muutenkin keskimääräistä suurempi valtion tukema vuokra-asuntokan­ta. Kaupungin asuntohankintayhtiö perustettiin aikanaan muun muassa siksi, että sen avulla voitaisiin torjua sosiaalista segregaatiota. Nykytilanteessa hankintatoiminnan jatkaminen ei palvele tavoitetta vaan päinvastoin jatkuvalla asuntojen hankinnalla samoilta alueilta saattaa olla eriytymiskehitystä vahvistavia seurauksia.

 

Asuntojen hallinnan ja tarkoituksenmukaisen käytön kehittäminen

 

Kaupungin omistamien asuntojen hallintoa ja hoitoa on eri tavoin yhtenäistetty, yhdistetty ja rationalisoitu. Viimeksi Kiinteistö Oy Auroranlinnan ja Kiinteistö Oy Helsingin korkotukiasuntojen toiminnat yhdistettiin siten, että korkotukiasuntoyhtiö ostaa toimintansa edellyttämät palvelut Auroranlinnalta. Joustavuuden ja taloudellisuuden lisäämiseksi sekä yhdenmukaisten toimintatapojen saavuttamiseksi myös asuntohankintayhtiön toiminnot tulisi yhdistää Auroranlinnaan siten, että asuntohankintayhtiön henkilöstö siirrettäisiin Auroranlinnaan ja asuntohankintayhtiö ostaisi toiminnan vaatimat palvelut Auroranlinnalta.

 

Kaj toteaa, että lainsäädännöllisistä, mm. asuntohankintayhtiön verovapauteen liittyvistä syistä mainittujen yhtiöiden fuusioiminen ei ole mahdollista. Toiminnot voidaan kuitenkin yhtenäistää työryhmän raportissa kuvatulla tavalla.

 

Kaupungin omistaman asuntokannan linjakas hallinta edesauttaa mahdollisuuksia suunnata asuntoja joustavasti kulloisenkin tarpeen mukaan. Vuokra-asuntomarkkinat reagoivat muuttuviin taloussuhdanteisiin verraten nopeasti. Esimerkiksi nykyinen taloudellinen taantuma näkyy vuokra-asuntomarkkinoiden kiristymisenä, mikä puolestaan vaikeuttaa kaupungin palveluhallintokuntien rekrytointimahdollisuuksia. Tällä hetkellä palvelussuhdeasuntoja tarvitaan palveluhallintokuntien rekrytoinnin tueksi todennäköisesti jonkin verran työryhmän raportissa arvioitua keskimääräistä tarvetta enemmän. Palvelussuhdeasuntoja välivuokraavan tilakeskuksen arvion mukaan hallintokuntien palvelussuhdeasuntotarve olisi edelleen tyydytettävissä Asuntohankintayh­tiön ja Auroranlinnan vapaille markkinoille ja asuntoasiainosaston asunnonvälityksen kautta vuokrattujen asuntojen normaalin vaihtuvuuden (arviolta 200 asuntoa vuodessa) puitteissa. Asuntohankintayhtiö on kuitenkin ryhtynyt vuokraamaan vapautuvia asuntoja suoraan vapaille markkinoille omasta aloitteestaan, ilmoittamatta vapautuvista asunnoista tilakeskukselle. Kaj toteaa, että toimintojen yhtenäistäminen raportissa kuvatulla tavalla edistäisi omistajaohjauksella linjattujen toimintaperiaatteiden toteutumista myös käytännössä. Toiminnallisten hyötyjen lisäksi yhdistäminen selkeyttäisi asuntovuok­rauksen kokonaisuutta asuntoja vuokraavien asiakkaiden näkökulmasta.

 

Jotta yhtiön taloudellinen tilanne saataisiin vakaalle pohjalle ja yhtiön omistaman asuntokannan asianmukaisesta peruskorjaamisesta pystyttäisiin huolehtimaan, uusien asuntojen hankinta on syytä lopettaa toistaiseksi. Työryhmän raportissa esitetään taloudellisen vakauttamisen edellyttämät toimenpiteet. Raporttiin sisältyvissä ennusteissa ja rahoitustarvelaskelmissa on pyritty varautumaan myös vanhassa asuntokannassa piilevän korjausvelan aiheuttamiin tuleviin korjauskustannuksiin.

 

Yhtiön taloudellisen tilanteen tulevaisuudessa parantuessa hankintatoimintaa voidaan tarpeen mukaan jatkaa. Tarpeen arvioiminen, hankintatoiminnan laajuus, hankinnan alueelliseen kohdentamiseen liittyvän ohjaustarpeen arviointi ja mahdolliset muut tavoitteet määritellään maankäytön ja asumisen ohjelmassa. MA-ohjelma laaditaan kymmeneksi vuodeksi kerrallaan, ja se tarkistetaan ohjelmakauden puolivälissä. Pienempiä täsmennyksiä ja muutoksia on mahdollista tehdä vuosittain MA-ohjelman seurannan yhteydessä.