KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

21 - 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

16.11.2009 klo 15.30

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Khn istuntosali

 

 

Seuraavat

kokoukset

23.11.2009 klo 17,

14.12.2009 klo 17

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

3

Helsingin kaupungin osallistuminen Helsingin Uusyrityskeskus ry:n toimintaan

3

 

4

Edustajan nimeäminen Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokoukseen

7

 

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖTOIMI

 

1

Edustajan nimeäminen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän syysyhtymäkokoukseen

9

 

SIVISTYS- JA HENKILÖSTÖTOIMI

 

1

Helsinki-viikon säätiön hallituksen jäsenen nimeäminen

13

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

VS. KJ                               Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet Urhon (varalla Bryggare) ja Krohnin (varalla Kantola) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

VS. KJ                               Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

 

 

 

 

 

 

 


3

HELSINGIN KAUPUNGIN OSALLISTUMINEN HELSINGIN UUSYRITYSKESKUS RY:N TOIMINTAAN

 

Khs 2009-2326

 

VS. KJ                               Konsernijaosto päättänee, että Helsingin kaupunki jatkaa osallistumistaan Helsingin Uusyrityskeskus ry:n toimintaan.

 

Samalla konsernijaosto päättänee, että kaupunki osoittaa yhdistyksen käytettäväksi talous- ja suunnittelukeskuksen elinkeinopalvelulle uusyrityskeskuksen yritysneuvontaan osoittamat henkilöstöresurssit, toimitilat ja tarvittavat muut voimavarat tällä päätöksellä vuoden 2012 loppuun saakka kehottaen talous- ja suunnittelukeskusta hoitamaan tähän liittyvät toimenpiteet.

 

Lisäksi konsernijaosto päättänee nimetä yhdistyksen hallitukseen kaupungin edustajina kolme (3) henkilöä

 

                          Terhi Koulumies

 

                          Linus Nyman

 

                          Nyrki Tuominen, elinkeinopäällikkö

 

Vielä konsernijaosto päättänee kehottaa hallintokeskuksen oikeuspalveluja edustamaan kaupunkia yhdistyksen syyskokouksessa ja hyväksymään asiat hallituksen päätösehdotusten mukaisesti

 

Pöytäkirjanote hallitukseen nimetyille henkilöille, hallintokeskuksen oikeuspalveluille, talous- ja suunnittelukeskuksen elinkeinopalvelulle (Eero Holstila, Nyrki Tuominen, Timo Onnela), tarkastusvirastolle sekä Helsingin Uusyrityskeskus ry:lle.

 

Lisätiedot:
Holstila Eero, elinkeinojohtaja, puhelin 310 36141

 

 

Vs. Kj  toteaa, että kaupunki on 3.6.1992 perustetun Helsingin Uusyrityskeskus ry:n perustajajäsen ja että Khs päätti viimeksi 18.12.2006, että Helsingin kaupunki jatkaa Helsingin Uusyrityspalvelu ry:n jäsenenä.

 

Samalla Khs päätti, että kaupunki osoittaa yhdistyksen käytettäväksi kaupunginkanslian yritysneuvontaan osoittamat henkilöstö-, toimitilat ym. voimavarat vuoden 2009 loppuun saakka.

 

Lisäksi Khs päätti nimetä yhdistyksen hallitukseen kaupungin edustajina kolme (3) henkilöä:

 

                          Satu Sasi, lehtori

                          Arja Hörhammer, projektipäällikkö (1.1.2009 alkaen Pekka Paunio)

                          Nyrki Tuominen, elinkeinopäällikkö

 

Uusyrityskeskukset

 

Helsingin Uusyrityskeskus ry (HUK) kuuluu 31 itsenäisen uusyrityskeskuksen verkostoon. Uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestönä toimii Suomen Uusyrityskeskukset ry, joka on tuonut toimintamallin vuonna 1988 Suomeen ja on ollut perustamassa kaikkia 31 uusyrityskeskusta.

 

Uusyrityskeskusten toimintamalli perustuu elinkeinoelämän, kuntien ja valtion yhteistyöhön ja on osoittautunut varsin tehokkaaksi. Koko maan tilastojen mukaan toiminnan aloittaneista uusista yrityksistä on yli puolet joutunut lopettamaan ensimmäisen viiden vuoden aikana. Uusyrityskeskusten tavoitteena on, että 80 % aloittaneista on vielä toiminnassa viiden toimintavuoden jälkeen. Tavoite on toteutunut hyvin.

 

HUK:n tarkoituksena on tukea elinkeinoelämän kehittymisen yleisiä edellytyksiä sekä erityisesti edistää uuden, kannattavan ja elinkelpoisen yritystoiminnan ja pysyvien työpaikkojen syntymistä Helsingin seudulle.

 

Yhdistyksen jäsenet ovat Helsingin kaupungin lisäksi helsinkiläisiä yrityksiä ja elinkeinoelämän järjestöjä.

 


Yhdistyksellä on tällä hetkellä 44 jäsentä ja lisäksi kannatusjäseninä/yhteistyökumppaneina patentti- ja rekisterihallitus, Uudenmaan TE-Keskus ja Helsingin TE-toimisto sekä Kauppalehti

 

YritysHelsinki ja Helsingin Uusyrityskeskus ry:n toiminta

 

Kaupungin elinkeinostrategian ”Yritysmyönteiseksi kumppaniksi” yhtenä toimenpiteenä yritysneuvontapalvelut on keskitetty YritysHelsinki-neuvontakeskukseen 1.2.2008 alkaen. YritysHelsingistä alkavat ja toimivat yrittäjät saavat keskitetysti saman katon alta neuvontapalveluita.

 

YritysHelsingin toimintamallina käytetään sertifioitua uusyrityskeskustoimintaa ja YritysHelsinki kuuluu Helsingin Uusyrityskeskuksen kautta Suomen uusyrityskeskusverkostoon.

 

HUK toimii NYP-Yrityspalvelujen kanssa osana YritysHelsinkiä, asiakaspalvelutilat sijaitsevat helmikuusta 2008 lähtien Kaisaniemenkatu 6:ssa ja henkilövahvuus on 5 yritysneuvojaa ja sihteeri. HUK:in henkilöstö kuuluu talous- ja suunnittelukeskuksen elinkeinopalveluun. Kaikkiaan YritysHelsingissä työskentelee vakituisesti 16 henkilöä.

 

Neuvonta perustuu henkilökohtaisiin palavereihin, mutta tärkeänä osana YritysHelsingin toiminnassa ja asiakaspalvelussa ovat ennen henkilökohtaisia palavereja suositeltavat, viikoittain pidettävät, iltapäivän kestävät Yrittäjä-infotilaisuudet sekä kolmena torstai-iltana eri kielillä pidettävät tilaisuudet. Kuluvana vuonna tammi-syyskuussa näissä tilaisuuksiin on osallistunut jo yli 1050 henkilöä.

 

Helsingin Uusyrityskeskus ry:n asiakasneuvonnalle on vuonna 2003 myönnetty ISO 9001/2000 laatusertifikaatti ja se on laajennettu 2008 kattamaan myös YritysHelsingin toiminnan.

 

Vuosittain kaikista asiakkaista n. 50 % aloittaa yritystoiminnan ja vastaavasti n. 50 % päättää, käytyään Yrittäjä-infotilaisuuksissa ja keskusteltuaan henkilökohtaisesti yritysneuvojien sekä asiantuntijoiden kanssa, siirtää aloittamista tai luopua kokonaan yritystoiminnan aloittamisesta.

 


Vuoden 2008 syksystä alkaen ovat sekä asiakasmäärät että perustettujen yritysten määrä ovat olleet YritysHelsingissä kovassa kasvussa.

 

Toiminnan tuloksia vuosilta 2008 -2009

 

2009

2008

 

tammi-syyskuu

 

Uusia asiakkaita

2298

2371

Yrittäjä-infotilaisuuksissa osanottajia

1054

685

Perustettuja yrityksiä (rekisteri-ilmoitus tehty)

500 heinäk.

800

Työpaikkoja syntynyt aloitusvaiheessa

620 heinäk.

960

 

 

 

 

 


4

EDUSTAJAN NIMEÄMINEN HELSINGIN SEUDUN YMPÄRISTÖPALVELUT -KUNTAYHTYMÄN YHTYMÄKOKOUKSEEN

 

Khs 2009-1219

 

VS. KJ                                                     Konsernijaosto päättänee nimetä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin Helsingin kaupungin edustajaksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut – kuntayhtymän yhtymäkokoukseen 20.11.2009.

 

Samalla konsernijaosto päättänee kehottaa kaupungin edustajaa:

 

-                                       kannattamaan hallituksen esitystä vesihuollon liiketoimintakaupan luovutuskirjan hyväksymisestä edellytyksellä, että Helsingin kaupunginhallitus on hyväksynyt luovutuskirjan ennen yhtymäkokousta (asia 2),

 

-                                       kannattamaan hallituksen esitystä luotonottovaltuuksien myöntämisestä hallitukselle (asia 3),

 

-                                       kannattamaan hallituksen esitystä eron myöntämisestä hallituksen jäsenelle ja hallituksen täydennysvaalin toimittamisesta (asia 4), sekä

 

-                                       kehottamaan HSY:n hallitusta yhteistyössä HSL:n hallituksen kanssa toimimaan siten, että synergiahyödyt tuki- ja muiden palvelujen järjestämisessä voidaan välittömästi hyödyntää (asia 5).

 

Pöytäkirjanote HSY:lle ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille.

 

Lisätiedot:
Malinen Matti, konserniyksikön päällikkö, puhelin 310 36277

 

 

LIITTEET

Liite 1

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kokouskutsu

 

Liite 2

Yhtymäkokouksen esityslista

 

Vs. Kj toteaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vesi- ja viemärilaitostoiminnot ja YTV:n jätehuollon sekä seutu- ja ympäristötiedon tehtävät yhdistetään Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymään (HSY) 1.1.2010 alkaen. Jäsenkunnat ovat toukokuussa 2009 hyväksyneet kuntayhtymän perussopimuksen. Kuntayhtymän perustava yhtymäkokous on 17.6.2009 todennut kuntayhtymän tulleen perustetuksi.

 

Helsingin seudun kuntayhtymän perussopimuksen mukaan yhtymäkokouksia pidetään vähintään kaksi vuodessa. Yhtymäkokouksessa on jokaisella jäsenkunnalla yksi edustaja, joka käyttää jäsenkunnan äänivaltaa.

 

Yhtymäkokouksessa 20.11.2009 käsitellään vesihuollon liiketoimintakaupan luovutuskirjan hyväksyminen, luotonottovaltuuksien myöntäminen hallitukselle, eron myöntäminen hallituksen jäsenelle ja hallituksen jäsenen täydennysvaalin toimittaminen sekä kehotuksen antaminen kuntayhtymän hallitukselle synergiahyötyjen hyödyntämisestä tuki- ja muiden palveluiden järjestelyissä.

 

Yhtymäkokouksessa 9.10.2009 yhtymäkokousedustaja Olli Isotalo esitti yhtymäkokoukselle, että se antaa hallitukselle seuraavan kehotuksen:

 "Yhtymäkokous kehottaa HSY:n hallitusta yhteistyössä HSL:n hallituksen kanssa toimimaan siten, että synergiahyödyt tuki- ja muiden palvelujen järjestämisessä voidaan välittömästi hyödyntää". Yhtymäkokous päätti 9.10.2009, että Isotalon esitys jätetään pöydälle ja otetaan käsittelyyn 20.11.2009 yhtymäkokouksessa, koska esitys ei ole ollut yhtymäkokousedustajien tiedossa ja näin ollen asian käsittelyyn voidaan valmistautua etukäteen.

 

Vs. Kj pitää perusteltuna kehotuksen antamista 9.10.2009 esitetyssä muodossa.

 

Vesihuollon luovutuskirjan hyväksyminen on Khn esityslistalla 16.11.2009.

 

 

 

 


1

EDUSTAJAN NIMEÄMINEN HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN SYYSYHTYMÄKOKOUKSEEN

 

Khs 2009-1833

 

RYJ                                    Konsernijaosto päättänee kehottaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria edustamaan Helsingin kaupunkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän yhtymäkokouksessa 20.11.2009.

 

Samalla konsernijaosto päättänee kehottaa kaupungin edustajaa

 

-                                       toimimaan yhtymäkokouksessa niin, että

 

-       toiminta- ja taloussuunnitelman (asia 3) yhteydessä todetaan, että talousarviossa Helsingin kuntaosuuteen sisältyvä vapaalipuista maksettava korvaus laskutetaan kuntaosuudesta erillisenä eränä HKL-liikelaitokselta

 

-       johtosäännön hyväksymisen (asia 4) yhteydessä määrätään, että johtosäännön 2 §:n 11. kohdassa tarkoitetut hankesuunnitelmat on tuotava yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi, mikäli hankkeen arvonlisäveroton alustava kustannusarvio ylittää 30 000 000 euroa

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa kannattamaan hallituksen esitystä hallintosäännön hyväksymisestä (asia 5)

 

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa kannattamaan hallituksen esitystä virkojen perustamisesta (asia 6)

-                                       kehottaa kaupungin edustajaa kannattamaan hallituksen esitystä tilintarkastajan valinnasta (asia 7)

Pöytäkirjanote apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille.

 

Lisätiedot:
Matikainen Kristiina, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36035

 

 

LIITE

HSL-kuntayhtymän esityslista 20.11.2009

 

Ryj toteaa, että Helsingin kaupungin liikennelaitoksen ja YTV:n joukkoliikenteen suunnittelu- ja tilaajatoiminnot yhdistetään Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymään (HSL) 1.1.2010 alkaen. Jäsenkunnat ovat joulukuussa 2008 ja tammikuussa 2009 hyväksyneet kuntayhtymän perussopimuksen. Kuntayhtymän perustava yhtiökokous on 17.6.2009 todennut kuntayhtymän tulleen perustetuksi.

 

Helsingin seudun kuntayhtymän perussopimuksen mukaan yhtymäkokouksia pidetään vähintään kaksi vuodessa. Yhtymäkokouksessa on jokaisella jäsenkunnalla yksi edustaja, joka käyttää jäsenkunnan äänivaltaa.

 

Perussopimuksen mukaan syysyhtymäkokouksessa käsitellään

-                                       talousarvion, taloussuunnitelman ja strategian sekä sitovat tavoitteet sisältävän toimintasuunnitelman hyväksyminen

-                                       hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä jäsenten valinta

-                                       tarkastuslautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kahden muun jäsenen ja näiden henkilökohtaisten varajäsenten valinta

-                                       tilintarkastajan (JHTT) ja tarvittaessa varatilintarkastajan (JHTT) valinta

 

./.                   Helsingin seudun liikenne – kuntayhtymän 20.11.2009 pidettävän yhtymäkokouksen kutsu on liitteenä 1. Hallituksen jäsenten valinta perussopimuksen mukaisesti vuoden 2012 loppuun kestäväksi toimikaudeksi on käsitelty konsernijaostossa jo aiemmin (1.6.2009).

 

Kaupungin vuoden 2010 talousarvioehdotuksessa on varattu 143 100 000 euron määräraha Helsingin seudun liikenne kuntayhtymän maksuosuuksiin lausunnolla olleen kuntayhtymän alustavan talousarvioehdotuksen mukaisesti. Kuntayhtymän yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi esitetyssä talousarvioehdotuksessa Helsingin kuntaosuus on 144 750 000 euroa eli 1 650 000 euroa suurempi kuin kaupungin talousarviossa. Ero aiheutuu HKL:n ja Helsingin sisäistä liikennettä hoitavien liikennöitsijöiden vapaalippukorvauksen käsittelytavan muutoksesta. Korvauksen sisäisen liikenteen vapaalipuista YTV on aikaisemmin laskuttanut HKL:ltä eri laskulla. Talousarvioesityksessä se aikaisemmasta käytännöstä poiketen on sisällytetty kuntaosuuteen. Käytäntö on kaikkien kuntien osalta yhdenmukainen. Ilman tuota vapaalippukorvauksen muutosta Helsingin kuntaosuus olisi pysynyt lausuntopyynnön tasolla.

 

Koska kaupungin ja HKL-liikelaitoksen talousarvion valmistelu on tehty nykyisen käytännön mukaisesti, on perusteltua että vapaalippukorvaukset vielä vuoden 2010 osalta laskutetaan kuntaosuudesta erillisenä eränä HKL-liikelaitokselta.

 

Esityslistalla olevan asian 4 osalta Ryj toteaa, että johtosäännön hyväksymisen yhteydessä tulisi määrätä, että johtosäännön 2 §:n 11. kohdassa tarkoitetut hankesuunnitelmat on tuotava yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi, mikäli hankkeen arvonlisäveroton alustava kustannusarvio ylittää 30 000 000 euroa. Vastaava määräys on päätetty Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän johtosäännön hyväksymisen yhteydessä.

 

 

 

 

 


1

HELSINKI-VIIKON SÄÄTIÖN HALLITUKSEN JÄSENEN NIMEÄMINEN

 

Khs 2009-337

 

SJ                                       Konsernijaosto päättänee myöntää Johanna Sumuvuorelle eron Helsinki-viikon säätiön hallituksen jäsenen tehtävästä ja nimetä hänen tilalleen …………………………………….. kaudelle, joka kestää vuoden 2011 vuosikokouksen päättymiseen.

 

Pöytäkirjan ote päätöksessä mainituille.

 

Lisätiedot:
Mickwitz Leena, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36054

 

 

Sj toteaa, että konsernijaosto nimesi 2.3.2009 Helsinki-viikon säätiön hallitukseen mm. Johanna Sumuvuoren toimikaudeksi, joka alkaa vuonna 2009 ja kestää vuoden 2011 vuosikokouksen päättymiseen.

 

Johanna Sumuvuori on 4.11.2009 pyytänyt eroa säätiön hallituksesta ja hänen tilalleen tulisi valita uusi jäsen, joka toimii myös varapuheenjohtajana.