KAUPUNGINHALLITUKSEN KONSERNIJAOSTO

 

ESITYSLISTA

 

15 - 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokousaika

31.8.2009 klo 17.30

Kokouspaikka

Kaupungintalo, Aulakabinetti 4

 

 

 

 

 

 

 


Asia

 

Sivu

 

KAUPUNGINJOHTAJA

 

1

Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta

1

 

2

Tämän kokouksen päätösten täytäntöönpano

2

 

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI

 

1

17.8.2009 pöydälle pantu asia
Vanhusten pitkäaikaisen laitoshoidon kehittäminen

3

 

 


1

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN SEKÄ PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee todeta kokouksen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi sekä valita jäsenet Kantolan (varalla Helistö) ja Krohnin (varalla Urho) tarkastamaan tämän kokouksen pöytäkirjan.

 

 

 

 

 

 

 


2

TÄMÄN KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

 

KJ                                      Konsernijaosto päättänee, että tämän kokouksen päätökset voidaan panna täytäntöön ennen kuin ne ovat saaneet lainvoiman, ellei erikseen toisin ole päätetty tai myöhemmin päätetä.

 

 

 

 

 

 

 


1

17.8.2009 pöydälle pantu asia

VANHUSTEN PITKÄAIKAISEN LAITOSHOIDON KEHITTÄMINEN

 

Khs 2009-1588

 

Asiantuntijoina 17.8.2009 kokouksessa olivat:

 

sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, sosiaalivirasto

toimitusjohtaja Matti Toivola, terveyskeskus

toiminnanjohtaja Taina Mäensivu, Helsingin seniorisäätiö

 

STJ                                    Konsernijaosto päättänee merkitä esityslistan tämän asian liitteenä olevan, vanhusten pitkäaikaishoidon toimintojen uudelleenjärjestelyjä koskevan esiselvityksen tiedoksi ja hyväksyä jatkovalmistelun pohjaksi esiselvityksessä esitetyn organisointimallia koskevan suosituksen.

 

Pöytäkirjanote sosiaalivirastolle, terveyskeskukselle, talous- ja suunnittelukeskukselle sekä Helsingin seniorisäätiölle.

 

Lisätiedot:
Hari Olli, kaupunginsihteeri, puhelin 310 36048

 

 

LIITTEET

Liite 1

Vanhusten pitkäaikaisen laitoshoidon toimintojen uudelleenjärjestelyjen esiselvitys, loppuraportti 6.8.2009

 

Liite 2

Loppuraportin tiivistelmä 6.8.2009

 

Stj toteaa, että vanhusten suhteellinen määrä tulee kasvamaan. Samalla ikääntyneiden toimintakyky paranee ja kotona asuminen lisääntyy. Kotihoidon lisäksi myös laitoshoidosta on huolehdittava niin, että hoitopaikkoja on määrällisesti ja laadullisesti tarvetta vastaavasti niille vanhuksille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

 

Helsingissä on yhteensä noin 3300 ympärivuorokautista laitoshoitopaikkaa vanhuksille. Paikoista noin 900 on terveyskeskuksen pitkäaikaissairaaloissa, vajaa 1100 sosiaaliviraston omissa vanhainkodeissa ja runsas 1300 ostopalveluvanhainkodeissa. Ostopalvelupaikoista yli puolet eli runsas 700 on Helsingin Seniorisäätiön vanhainkodeissa. Hajanaisuus vaikeuttaa toiminnan kokonaisvaltaista kehittämistä ja näkökulma on helposti organisaatiolähtöinen. Helsingin Seniorisäätiön asema toisaalta kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä ja toisaalta ostopalveluja tuottavana palveluntuottajana on ongelmallinen. Säätiön taloudellinen tilanne on heikko ja kiinteistöjen peruskorjaustarve on suuri.     

 

KPMG Kunta Oy on tehnyt selvityksen Helsingin vanhusten pitkäaikaisen laitoshoidon järjestämisvaihtoehdoista. Samassa yhteydessä laitoshoidon järjestämisvaihtoehtoja on selvitetty laajemmin toiminnan järkeistämismahdollisuuksien näkökulmasta. Sosiaali- ja terveystoimen sekä vanhuspalvelujen johdon haastattelut ovat kuuluneet yhtenä työmenetelmänä selvityksen valmisteluun.

 

Toimeksiannon mukaisesti KPMG Kunta Oy:n tehtävänä oli laatia selvitys seuraavista kolmesta vaihtoehdosta:

1                          Säätiömalli, jossa sosiaaliviraston vanhuspalvelut ja terveyskeskuksen pitkäaikaissairaanhoito siirretään Helsingin Seniorisäätiöön

2                          Virastomalli, jossa Helsingin Seniorisäätiön vanhuspalvelut ja terveyskeskuksen pitkäaikaissairaanhoito siirretään sosiaalivirastoon

3                          Seniorisäätiön kehittämismalli, jossa arvioidaan Helsingin Seniorisäätiön toiminnan kehittämispotentiaalia. 

 

Vaihtoehdoista KPMG Oy päätyi suosittelemaan mallia, jossa yhdistyvät virastomalli ja säätiön kehittäminen seuraavasti:

 

-                                       Terveyskeskuksen pitkäaikaissairaanhoito siirretään sosiaalivirastoon

-                                       Seniorisäätiön omistamat kiinteistöt siirretään Helsingin kaupungille

-                                       Seniorisäätiön strateginen asema määritellään ja säätiö jatkaa toimintaansa sosiaaliviraston in-house toimijana.

 

Vaihtoehdon toteutuessa sosiaalivirastosta tulee Helsingin vanhuspalvelujen omistaja, jonka tehtävänä on koordinoida ja kehittää vanhuspalvelujen tuottamista keskitetysti.

 

Stj toteaa vielä, että mikäli konsernijaosto hyväksyy päätösehdotuksen, tulee kaupunginjohtaja johtajistokäsittelyssä asettamaan työryhmän valmistelemaan selvityksessä suositellun organisointimallin yksityiskohdat ja tarkemman toteutuksen.

 

Henkilöstöjärjestöille varataan mahdollisuus nimetä työryhmään edustajat kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

 


Työryhmän tulee saada työnsä valmiiksi kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä siten, että uusimuotoinen toiminta voidaan käynnistää 1.1.2010 alkaen.