Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Ympäristökeskus elintarvikkeet etusivun kuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
25.10.2014
Ympäristökeskus >  Yritykset, toiminnanharjoittajat >  Yleisötapahtumat >  Ulkomyyntiohje > 
 Ulkomyyntiohje
Kuuntele

Ulkoilma tuo omat haasteensa elintarvikkeiden käsittelyyn. Helle, rankkasateet, pakkaset ja lumi vaikuttavat myyntitoimintaan. Elintarviketoimija on vastuussa toiminnastaan ja hänen on tunnettava toimintaansa koskevat määräykset ja toimintaan liittyvät riskit.

Telttaolosuhteissa hyvien työtapojen ja omavalvonnan noudattamisen merkitys korostuvat. Oikein käsiteltynä elintarvikkeita voidaan kuitenkin turvallisin mielin valmistaa ja myydä myös ulkona tai muissa epätavallisissa paikoissa.

Ilmoitus myymisestä, valmistamisesta tai tarjoilusta

Elintarvikelaki (23/2006) on muuttunut 1.9.2011 lähtien.

Yksityishenkilöiden ja järjestöjen ei enää tarvitse tiedottaa vähäriskisestä tilapäisestä toiminnasta etukäteen. Vähäriskistä toimintaa on esimerkiksi elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. 

Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee kuitenkin huomioida lainsäädännön vaatimukset esimerkiksi säilytyslämpötiloille. Myyjäisissä ja kahvitilaisuuksissa kannattaa suosia sellaisia tuotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä (pullat, keksit, kuivakakut ym.). Pakkaamattomina myytävät ja tarjoiltavat tuotteet on hyvä suojata esimerkiksi kakkukuvulla. Pakattuna myytävät tuotteet tulisi merkitä ainesosaluettelolla ja valmistuspäivämäärällä.

Ammattimaisten toimijoiden on tiedotettava toiminnastaan 4 arkipäivää ennen myyntitapahtumaa alla olevalla lomakkeella, kuten aiemminkin (elintarvikelain 15 a §).

Tiedotus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tapahtuvasta myynnistä (Elintarvikelaki 15a §)

Sähköinen ilmoitus  WORD-muodossa PDF-muodossa

Word-lomakkeen voi tallentaa, täyttää ja lähettää sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen mailto: ulkomyynti@hel.fi

Sähköisen lomakkeen voi lähettää järjestelmässä suoraan viranomaiselle sähköisesti ilman tulostamista. Kun kirjaudut sähköiseen ilmoitusjärjestelmään pankkitunnuksillasi, voit tallentaa lomakkeen asiointikansioosi pohjaksi seuraavia kertoja varten. Sähköinen lomake vaatii sähköpostiosoitteen.

Elintarvikelain 14§:n mukainen ilmoitus täytetään kun kyseessä on elintarvikkeiden säännöllinen myynti ulkotilassa

Word-muodossa PDF-muodossa

Yllä mainitut word-lomakkeet voi täyttää tietokoneella tallentaa omalle tietokoneelle ja lähettää sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen mailto: ulkomyynti@hel.fi .

Ohjeet ulkomyyntiin

Ulkomyyntiohjeen tarkoituksena on elintarvikkeisiin liittyvän terveysvaaran ehkäiseminen ja elintarvikkeisiin liittyvien terveydellisten olojen valvominen. Ohjeet koskevat elintarvikkeiden käsittelyä, myyntiä tai luovutusta suuressa yleisötilaisuudessa taikka torilla tai muussa ulkotilassa. Näitä ohjeita sovellettaessa ulkotilaan rinnastetaan myös sellainen sisätila tai sen osa, jota ei ole hyväksytty, elintarvikehuoneistoksi.

Helsingissä noudatetaan valtakunnallista Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) ulkomyyntiohjetta.

Muita tapahtumiin ja ulkomyyntiin liittyviä ohjeita:

 


17.10.2014
 Lisätietoja

Elintarvikkeisiin liittyvä neuvonta
- ravintolat, myymälät, elintarvikkeet, talousveden laatu, ruokamyrkytysepäilyt
puh. (09) 310 14000 (ma, ke - pe: klo 9 - 12, ti klo 9 - 15)

elintarviketurvallisuus@hel.fi


ulkomyynti@hel.fi

 

 
   
Sivun ylläpito: Ympäristökeskus | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Ympäristökeskus