Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Ympäristökeskus ympäristön tila -sivuston etusivun kuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
23.10.2014
Ympäristökeskus >  Ympäristön tila >  Luonto >  Nisäkkäät >  Loukkaantuneet tai kuolleet luonnonvaraiset eläimet > 
 Luonnonvaraiset eläimet
Kuuntele

Sairaat ja vahingoittuneet eläimet

Luonnonvaraisten eläinten kannansäätely perustuu nälkään, petoihin ja tauteihin. Ihmisen ei ole tähän syytä liikaa puuttua, eivätkä luonnoneläinten taudit kuulu eläinlääkinnän piiriin. Toisaalta ihmistoiminnan aiheuttamien tapaturmien, kuten liikenne- tai öljyonnettomuuksien, uhrien kuntouttaminen voi hyvinkin olla mielekästä. Uhanalaisen lajin kaikki yksilöt ovat arvokkaita myös lajin selviämisen kannalta.

Myös eläin- ja luonnonsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Pahoin vahingoittunutta eläintä voidaan auttaa vain lopettamalla sen kärsimykset.

Luonnosta yksin löydetyt eläinten poikaset, myös lentokyvyttömät linnunpoikaset, ovat lähes aina emojensa hoidossa ja saavat ravintoa ihmisen lähdettyä pois. Älä ota poikasta hoitoosi hyvässä tarkoituksessa mutta puutteellisin tiedoin!

Korkeasaaren eläintarhassa karanteenialueella Palosaaressa toimii luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoito. Kuntoutetut eläimet pyritään aina ensisijassa vapauttamaan takaisin luontoon. Hoitoa tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä otetaan vastaan joka päivä eläintarhan aukioloaikana

Korkeasaaren eläintarha ei pysty noutamaan eläimiä. Eläinten toimittamisesta hoitoon tulee sopia puhelimitse luonnonvaraishoitolan henkilökunnan kanssa. Varsinainen puhelinneuvonta vastaa päivittäin kello 12 - 13 numerossa (09) 310 37887.

Eläintarhan sivuilta löytyy muiden eläinhoitoloiden yhteystietoja.

Loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen voi tuoda eläinsuojelullisista syistä lopetettavaksi Yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Kuolleet eläimet

Lintuinfluenssan vuoksi kiinnitetään erityistä huomiota lintujen ja etenkin vesilintujen joukkokuolemiin.  Jos tällainen havaitaan Helsingissä, siitä on hyvä ilmoittaa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen asiakaspalveluun puh. (09) 310 13000 ja virka-ajan ulkopuolella Yliopistollisen eläinsairaalan päivystykseen puh. (09) 191 57202. Myös yksittäisistä vesilinnuista voi lähettää näytteen elintarviketurvallisuusvirastoon.

Muuten yksittäiset kuolleet linnut voi jättää huomiotta. Jos raato on häiritsevässä paikassa, sen voi haudata omalle maalle tai kaupunkioloissa parempana vaihtoehtona laittaa muovipussissa sekajätteeseen. Lintuun ei ole syytä koskea paljain käsin. Jos näin kuitenkin tapahtuu, huolellinen pesu vedellä ja saippualla riittää.

Luonnossa eläinten raadot hajoavat luonnonmukaisesti eivätkä vaadi toimenpiteitä. Jos kuitenkin löydät äskettäin kuolleen, siistikuntoisen eläimen, sillä voi olla arvoa tieteelliselle tutkimukselle. Rauhoitettua eläintä ei saa ottaa omaan käyttöönsä ilman alueellisen ympäristökeskuksen erityislupaa. Eläinmuseon ohjeet näytteiden toimittamisesta.

Yksittäisiä kuolleita eläimiä ei ole tarpeen ilmoittaa ympäristöviranomaisille. Näitä havaintoja varten on Luonnontieteellisellä keskusmuseolla oma havaintojenkeruujärjestelmänsä:

Hatikka -  Kuolleiden, sairaiden ja vahingoittuneiden eläinten seuranta
[Luonnontieteellinen keskusmuseo]


25.02.2014
 Lisätietoja

ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
puh. (09) 310 31534
Helsingin ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@hel.fi

 
   
Sivun ylläpito: Ympäristökeskus | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Ympäristökeskus