Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Ympäristökeskus usein kysyttyä etusivun kuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
25.10.2014
Ympäristökeskus >  Usein kysyttyä >  Luonnonsuojelualueet > 
 Usein kysyttyä luonnonsuojelualueista
Kuuntele

Saako luonnonsuojelualueilla liikkua?

Luonnonsuojelualueilla ei yleensä ole vapaata liikkumisoikeutta, mutta monilla niistä saa liikkua osoitetuilla poluilla. Luonnonsuojelualueet ovat luonnon erityiskohteita, ja liikkumisrajoitusten tarkoituksena on suojella varsinkin kasvillisuutta liiallisen kulutuksen aiheuttamalta tuhoutumiselta ja muuttumiselta. 

Myös monet merilintujen tärkeimmistä pesimäluodoista ovat luonnonsuojelualueita. Pesintärauhan turvaamiseksi kohteilla on tiukka suoja, ja maihinnousu tai saapuminen luodon lähivesille pesimäaikaan on kielletty. Samaa käytäntöä tulisi noudattaa myös suojelemattomien lintuluotojen suhteen.

Monilla mantereen luonnonsuojelualueilla on infotauluja, joista alueen rauhoitusmääräykset ovat nähtävissä. Tietoa luonnonsuojelualueiden liikkumisrajoituksista on myös yksittäisten luonnonsuojelualueiden esittelyissä (Lue lisää).

Saavatko koirat kulkea luonnonsuojelualueilla?

Niillä luonnonsuojelualueilla, joilla liikkuminen on sallittua, koirat saavat kulkea kytkettyinä samoilla reiteillä kuin ihmisetkin.

Saako luonnonsuojelualueilla poimia sieniä ja marjoja?

Luonnonsuojelualueilla sienten ja marjojen poiminta on pääsääntöisesti kielletty. Muutamalla luonnonsuojelualueella, joilla vapaampi liikkuminen on sallittu, saa sieniä ja marjoja kerätä. Näilläkin alueilla liikkumisessa - ja samalla poiminnassa - voi olla ajallisia tai paikallisia rajoituksia. 

Luonnonsuojelualueilla poiminta ei kuitenkaan ole suotavaa mm. maaston kulumisen vuoksi. Monilla luonnonsuojelualueilla on infotauluja, joista alueen rauhoitusmääräykset ovat nähtävissä.

Mitkä alueet Helsingissä ovat suojeltuja?

Helsingissä on 40 luonnonsuojelualuetta. Niistä useimmat ovat saariston lintuluotoja. Niiden lisäksi Helsingissä on neljä Natura 2000 –aluetta jotka sijoittuvat suureksi osaksi jo aikaisemmin  perustetuille luonnonsuojelualueille. 

Natura-alueiden suojelu perustuu osittain luonnonsuojelulakiin, osittain suojelu toteutetaan muilla keinoin. Pieniä suojelukohteita ovat mm. luonnonsuojelulain mukaiset suojellut luontotyypit.


19.07.2012
 Lisätietoja

ymk@hel.fi

Käyntiosoite:
Viikinkaari 2a
ma - pe klo 8.15 - 16

 
   
Sivun ylläpito: Ympäristökeskus | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Ympäristökeskus