Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Ympäristökeskus eläimet etusivun kuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
31.10.2014
Ympäristökeskus >  Eläimet >  Lemmikkieläimet ja kotieläimet >  Koira kaupungissa > 
 Koira kaupungissa
Kuuntele

Helsinki tarjoaa runsaine viheralueineen ja koirapuistoineen  erinomaiset mahdollisuudet koirien kanssa ulkoiluun. Säännöllinen ulkoilu ja riittävä liikunta ovat koirien terveyden ja hyvinvoinnin kulmakiviä. Eläinsuojelulain koiria koskevan päätöksen mukaan koiraa on ulkoilutettava päivittäin riittävän usein, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä koiran liikunnantarpeen tyydyttämiseen.

Puutteellinen ulkoilutus on kuitenkin tavallisimpia koiranpidon epäkohtia. Koira viettää päivänsä asunnossa ilman mahdollisuutta kunnon liikuntaan, säännölliseen tarpeille pääsylle ja lajinomaisen toimintaan. Ongelmat korostuvat erityisesti silloin kun koira toistuvasti jätetään pitkiksi ajoiksi yksin. Turhautuminen ja liika energia purkautuvat helposti haukkumisena, joka etenkin kerrostaloissa voi olla häiriöksi naapureille.

Myös omakotitaloissa asuvien koirien liikunnantarpeesta tulee huolehtia, ei riitä että koira saa oleilla omalla piha-alueella, vaan sille on säännöllisesti tarjottava mahdollisuus kunnon liikuntaan oman tarhan tai kytkyalueen ulkopuolella.

Koirien yksilöllinen liikunnan ja toiminnan tarve vaihtelee rodun, iän ja terveydentilan mukaan. Kuitenkin kaikki koirat tulisi ulkoiluttaa vähintään kolme kertaa päivässä. Vähintään kerran päivässä koiran pitäisi päästä pidemmälle lenkille, jolloin se saa kunnolla tyydytettyä liikunnantarpeensa ja mahdollisuuden toteuttaa viettejään ja vaistojaan. Tämä koskee niin perheen ainoita lemmikkejä kuin isommissa laumoissa ja kasvattajien kenneleissään pitämiä koiriakin.

Ellei omistajalla ole mahdollisuutta asianmukaiseen ulkoilutukseen tai työpäivät venyvät ylipitkiksi, tulee säännöllistä ulkoilutusapua hankkia ulkopuolisilta. Koiraa ei pitäisi jättää yksin yli 9 - 10 tunnin ajaksi. Ennaltaehkäisevässä mielessä kannattaa kiinnittää runsaasti huomiota mahdollisiin ulkoilutus- ja yksinjääntipulmiin jo ennen koiran hankintaa.


12.07.2012
 Linkkejä lisätietoon

Rakennusvirasto:

koira kaupungissa

koira-aitaukset ja koirien uimapaikat

 
   
Sivun ylläpito: Ympäristökeskus | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Ympäristökeskus