Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Ympäristökeskus julkaisujen etusivun kuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
31.10.2014
Ympäristökeskus >  Asiakaspalvelu >  Julkaisut >  Oppaat ja esitteet >  Valkoposkihanhi > 
 Hanhien karkottaminen
Kuuntele

Poikasten kasvaessa perheet siirtyvät yhä kauemmaksi pesimäpaikoiltaan. Kun nuoret saavuttavat lentotaidon, perheet yhdistyvät suuriksi parviksi pääkaupunkiseudun nurmikoille. Korkeasaaressa laiduntaa kesällä runsaasti valkoposkihanhia. Kuva: © Tom Björklund
  
Piha- ja puistonurmikoita voi käyttää normaaliin ulkoiluun ja oleskeluun, vaikka hanhet niillä ruokailisivatkin. Aroille nurmikkoalueille voi istuttaa kukkapenkkejä ja pensaita, jolloin hanhet eivät niillä viihdy – ne suosivat avointa ympäristöä.

Joskus on tarpeen karkottaa hanhia alueilta, joissa on syntynyt merkittävää haittaa niiden läsnäolosta, lähinnä ulosteista. Hanhet voi karkottaa kävellen  reippaasti niitä kohti. Tarvittaessavoi juostakin, mikä laukaisee helpommin lintujen pakoreaktion. Karkotusta tehostaa noin 150 cm pitkä keppi, jonka päähän on sidottu värikkäitä muovisuikaleita tai muovikassi. Keppi nostetaan suoraan ylös kuljettaessa hanhia kohti. Huutaminen ja kätten taputtaminenkin saattavat auttaa, mutta linnut ovat kaupunkialueilla usein tottuneita ihmisääniin.

Tehokkainta on ajaa linnut pois kohteesta mahdollisimman pian siitä, kun ne ovat saapuneet alueelle. Linnut oppivat välttämään paikkoja, joissa ne eivät voi levätä tai ruokailla.

Karkotusta on syytä tehdä vain tarpeen mukaan. Jos linnuista ei ole haittaa, ei niitä tule häiritä. Kaupungin yhteisillä alueilla kuten uimarannoilla ja puistoissa karkotuksesta vastaa Helsingin kaupunki. Uimarannoilla karkotuksesta vastaavat tarvittaessa liikuntaviraston uimarantavalvojat (puh.*(09) 310 8771 (vaihde)). Puistoalueilla asiasta vastaavat rakennusviraston työntekijät (puh. (09) 310 39 000).

Kaikkien lintulajiemme pesintä on turvattu lailla. Pesintää ei saa häiritä!

 

20.04.2012

 
   
Sivun ylläpito: Ympäristökeskus | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Ympäristökeskus