Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Terveyskeskus etukuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
30.03.2015
 Sosiaali- ja terveysvirasto
 Terveyttä helsinkiläisille
 Neuvontaa
Sosiaali- ja terveysvirasto  > Palveluseteli > Ohjeita potilaille >  Suun terveydenhuollon palveluseteli > 
 Suun terveydenhuollon palveluseteli
Kuuntele

Mikä palveluseteli on?

Palveluseteliä voidaan tarjota  vaihtoehtona terveyskeskushammaslääkärin aikuispotilaalle suunnitteleman hoidon toteuttamiseen. Palvelusetelillä voidaan nopeuttaa potilaan hoitoon pääsyä ja lisätä hänen valinnanvapauttaan. Palvelusetelin avulla potilas voi itse valita hoitopaikan ja hoitavan hammaslääkärin suun terveydenhuollon hyväksymistä vaihtoehdoista.

Mitä hoito maksaa potilaalle?

Palvelusetelillä kustannetaan osa yksityishammaslääkärin hoidosta. Loppuosan kustannuksista potilas maksaa itse suoraan yksityishammaslääkärille. Tästä maksusta ei saa Kela-korvausta eikä siihen myönnetä toimeentulotukea. Maksu ei myöskään kartuta terveydenhuollon maksukattoa. Potilaan maksama osuus vaihtelee yksityishammaslääkärin hoitohintojen mukaan. Potilaan maksama osuus voi olla pienempi, yhtä suuri tai suurempi kuin mitä hän maksaisi vastaavasta hoidosta terveyskeskuksessa.

Peruuttamattoman poisjäännin kustannuksista potilas vastaa itse.

Palvelusetelillä ei voi maksaa proteettisen tai purentakiskohoidon teknisiä laboratoriokuluja. Potilas maksaa itse laboratoriokulut yksityishammaslääkärille tai laboratoriolle. Myös terveyskeskuksessa annetusta vastaavasta hoidosta potilas maksaa nämä kulut itse. Yksityishammaslääkäri antaa potilaalle kustannusarvion ennen hoidon aloittamista.

Miten yksityishammaslääkäri valitaan?

Palvelusetelin saanut potilas voi itse valita yksityishammaslääkärin käyttämällä terveyskeskuksen hyväksymien yksityislääkäreiden vertailulomaketta. Vertailuun pääsee alla olevasta linkistä:

Vertailla voi myös toimenpidehintoja ja hoitoonpääsyaikoja.

Miten hoitoon hakeudutaan?

Saatuaan terveyskeskuksesta palvelusetelin potilas varaa itse ajan valitsemaltaan yksityishammaslääkäriltä. Aikaa varattaessa tulee kertoa, että hoito hankitaan Helsingin terveyskeskuksen palvelusetelillä. Palveluseteli on voimassa 6 kuukautta palvelusetelin myöntämispäivämäärästä lukien, lohkeamahoidon palveluseteli 2 kk. Vastaanottoaika on hyvä varata heti palvelusetelin saatuaan, jotta hoito ehditään suorittamaan loppuun palvelusetelin voimassaoloaikana. Potilaan tulee viedä yksityishammaslääkärille terveyskeskuksen hammashoitolasta saamansa palveluseteliin liittyvät asiakirjat.

Hoito toteutetaan suunnitelman mukaan

Potilaalle tehdään terveyskeskuksessa hoitosuunnitelma, johon kirjataan hänen tarvitsemansa hoito toimenpidenimikkeittäin (numerokoodeja). Yksityishammaslääkäri toteuttaa tämän suunnitelman mukaiset toimenpiteet.

Mikäli hoitosuunnitelmassa mainitun hampaan hoito edellyttää yksityishammaslääkärin arvion mukaan joitakin lisätoimenpiteitä, joita ei ole mainittu suunnitelmassa, niin yksityishammaslääkäri kertoo tästä ja kustannusten mahdollisesta lisääntymisestä potilaalle. Merkittäviin muutoksiin yksityishammaslääkärin tulee pyytää lupa terveyskeskuksesta.

Potilaan hoitotiedot lähetään terveyskeskukseen

Terveyskeskus on palvelusetelillä annettavan hoidon osalta henkilörekisterilain mukainen rekisterinpitäjä. Yksityishammaslääkäri lähettää palvelusetelillä toteutetun hoidon tiedot terveyskeskukseen, ja ne kirjataan terveyskeskuksen potilasrekisteriin.

Kuka vastaa hoidosta?

Mikäli asiakas on tyytymätön palvelusetelillä saamaansa hoitoon, se on ensisijaisesti hänen ja häntä hoitaneen yksityishammaslääkärin välinen asia. Heidän välilleen on syntynyt sopimussuhde, jota koskevat kuluttajaoikeuden säännökset.

Miten toimia, jos ei halua käyttää saamaansa palveluseteliä?

Mikäli potilas ei halua käyttää saamaansa palveluseteliä, hänen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskuksen suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, jolloin tarvittava hoito tarjotaan terveyskeskuksesta. Hoitoa terveyskeskuksessa joutuu odottamaan palvelusetelihoitoa pidempään.

Tämän sivun osoite on http://www.hel.fi/suunte/palse


30.03.2015
 Hintalaskuri

Laskuri kertoo palveluseteli-hammaslääkäreiden yhteystiedot sekä hoidon kustannukset potilaalle.

Hintalaskuri

Henkilökohtaista opastusta suun terveydenhuollon palveluseteliasioista saa seuraavista toimipisteistä:

  • Ruskeasuon hammashoitola, osoite Mannerheimintie 172, 4. krs, päivystyksen toimisto. Informaatiopiste on avoinna maanantaina klo 8–16 ja tiistaista perjantaihin 8.30–14.

  • Myllypuron terveysasema, Jauhokuja 4, 4. krs. Informaatiopiste on avoinna tiistaisin klo 8–11 ja 12–14 sekä perjantaisin klo 9–11.
 
   
| Tietoa sivustosta | | Palaute | | Alkuun |
| Sivun ylläpito: Sosiaali- ja terveysvirasto, puh. 09 310 5015 (vaihde) |
| Huomioittehan, että emme voi tietosuojasyistä vastata asiakastietoja sisältäviin sähköposteihin. |

Helsingin kaupunki - Sosiaali- ja terveysvirasto