Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Terveyskeskus etukuva
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
10.10.2015
 Sosiaali- ja terveysvirasto
 Terveyttä helsinkiläisille
 Neuvontaa
Sosiaali- ja terveysvirasto  > Palveluseteli > Ohjeita potilaille >  Suun terveydenhuollon palveluseteli > 
 Suun terveydenhuollon palveluseteli
Kuuntele

Mikä palveluseteli on?

Helsingin kaupungin suun terveydenhuollosta voidaan tarjota aikuispotilaalle palveluseteliä vaihtoehtona kaupungin omassa hammashoitolassa tehtävälle suun ja hampaiden tutkimukselle ja hoidolle.

Palvelusetelillä voidaan nopeuttaa hoitoon pääsyä ja lisätä valinnanvapautta. Palvelusetelin saanut potilas voi itse valita hoitopaikan ja hoitavan hammaslääkärin suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaan hyväksymistä yksityishammaslääkäreistä.

Mitä hoito maksaa potilaalle?

Palvelusetelillä kustannetaan osa yksityishammaslääkärin antamasta hoidosta. Loppuosan kustannuksista potilas maksaa itse suoraan yksityishammaslääkärille. Potilaan maksama osuus vaihtelee yksityishammaslääkärin hoitohintojen mukaan. Se voi olla pienempi, yhtä suuri tai suurempi kuin mitä potilas maksaisi vastaavasta hoidosta kaupungin omassa hammashoitolassa.

Omavastuuosuuden saa tietää etukäteen käyttämällä vertailulaskuria.

Tästä maksusta ei saa Kela-korvausta eikä siihen myönnetä toimeentulotukea. Maksu ei myöskään kartuta terveydenhuollon maksukattoa.

Peruuttamattoman poisjäännin kustannuksista potilas vastaa itse.

Palvelusetelillä ei voi maksaa proteettisen tai purentakiskohoidon laboratoriokuluja. Palvelusetelihammaslääkärit käyttävät valitsemiaan hammaslaboratorioita. Laboratorioiden hinnat vaihtelevat, eikä Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto ylläpidä näitä hintatietoja. Palvelusetelihammaslääkäri antaa potilaalle kustannusarvion ennen hoidon aloittamista. Potilas maksaa itse laboratoriokulut yksityishammaslääkärille tai laboratoriolle. Potilas maksaa laboratoriokulut itse myös kaupungin omassa hammashoitolassa annetusta vastaavasta hoidosta.  

Miten yksityishammaslääkäri valitaan?

Palvelusetelin saanut potilas voi itse valita yksityishammaslääkärin käyttämällä suun terveydenhuollon palvelusetelitoimintaan hyväksymien yksityislääkärien internetissä olevaa vertailulomaketta. Vertailuun pääsee alla olevasta linkistä:

Vertailla voi mm. toimenpidehintoja ja hoitoonpääsyaikoja.

Palveluseteliin on kirjattu potilaan tarvitsema hoito toimenpidenimikkeittäin (kirjain- ja numeroyhdistelmiä, esim. SFA20, WX110). Nämä koodit syötetään vertailulaskuriin.

Huom! Kaikki hammaslääkärit eivät tarjoa kaikkia mahdollisia toimenpiteitä, joten on tärkeää, että syötetään kaikki ne koodit, jotka palveluseteliin on kirjattu.

Tämän jälkeen laskurin avulla on mahdollista nähdä, mitä koko suunnitelman mukainen hoito kullakin hammaslääkärillä maksaisi.

Miten hoitoon hakeudutaan?

Saatuaan terveyskeskuksesta palvelusetelin ja valittuaan Internetin vertailulaskurin avulla hammaslääkärin, potilas varaa itse ajan valitsemaltaan yksityishammaslääkäriltä. Aikaa varattaessa tulee kertoa, että hoito hankitaan Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon palvelusetelillä. Vastaanottoaika on hyvä varata heti palvelusetelin saatuaan, jotta hoito ehditään suorittamaan loppuun palvelusetelin voimassaoloaikana. Potilaan tulee viedä yksityishammaslääkärille saamaansa palveluseteliin liittyvät asiakirjat.

Palvelusetelityypit

Potilaan hoitotiedot lähetään sosiaali- ja terveysvirastoon

Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto on palvelusetelillä annettavan hoidon osalta henkilörekisterilain mukainen rekisterinpitäjä. Yksityishammaslääkäri lähettää tiedot palvelusetelillä toteutetusta hoidosta suun terveydenhuoltoon, ja tiedot kirjataan potilasrekisteriin.

Kuka vastaa hoidosta?

Mikäli asiakas on tyytymätön palvelusetelillä saamaansa hoitoon, asia on hänen ja häntä hoitaneen yksityishammaslääkärin välinen asia. Heidän välilleen on syntynyt sopimussuhde, jota koskevat kuluttajaoikeuden säännökset.

Miten toimia, jos ei halua käyttää saamaansa palveluseteliä?

Mikäli potilas ei halua käyttää saamaansa palveluseteliä, hänen tulee ottaa yhteyttä suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen. Kaupungin suun terveydenhuolto järjestää hoidon muulla tavalla. Hoitoa voi joutua odottamaan pidempään.

Tämän sivun osoite on http://www.hel.fi/suunte/palse


21.04.2015
 Hintalaskuri

Laskuri kertoo palveluseteli-hammaslääkäreiden yhteystiedot sekä hoidon kustannukset potilaalle.

Hintalaskuri

Henkilökohtaista opastusta suun terveydenhuollon palveluseteliasioista saa seuraavista toimipisteistä:

  • Ruskeasuon hammashoitola, osoite Mannerheimintie 172, 4. krs, päivystyksen toimisto. Informaatiopiste on avoinna maanantaina klo 8–16 ja tiistaista perjantaihin 8.30–14.

  • Myllypuron terveysasema, Jauhokuja 4, 4. krs. Informaatiopiste on avoinna tiistaisin klo 8–11 ja 12–14 sekä perjantaisin klo 9–11.
 
   
| Tietoa sivustosta | | Palaute | | Alkuun |
| Sivun ylläpito: Sosiaali- ja terveysvirasto, puh. 09 310 5015 (vaihde) |
| Huomioittehan, että emme voi tietosuojasyistä vastata asiakastietoja sisältäviin sähköposteihin. |

Helsingin kaupunki - Sosiaali- ja terveysvirasto