Päänavigaatio Alanavigaatio Sisältö
Pienennä tekstiä Suurenna tekstiä  | 
|   På svenska   |   In English   |  
 
Hae sivuiltamme:

Sivukartta
Hae palveluja
Hae puhelinnumeroita
10.10.2015 00:47
Helsingin kaupungin Pelastuslaitos >  Väestönsuojelu >  Väestönsuojat > 
 Väestönsuojat
Kuuntele

Väestönsuojat on tarkoitettu pääasiassa sotilaallisen voimankäytön tilanteita varten. Nykyaikainen väestönsuoja antaa käyttökuntoon laitettuna suojaa asevaikutuksilta, rakennussortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta. 

 

Talosuojat

 

Talosuojan sisäänkäynti (kuva pelastuslaitos)

 

Kiinteistökohtaiset väestönsuojat ovat Helsingin suojautumisen perusta. Tämä väestön rakenteellinen suojelu on osa väestönsuojelua ja perustuu pelastuslainsäädännössä määriteltyyn väestönsuojan rakentamisvelvollisuuteen.

 

Rakennuksessa sijaitsevan väestönsuojan kunto ja käyttövalmius on rakennuksen omistajan tai haltijan vastuulla. Suojan omistaja huolehtii siitä, että suoja laitteineen pysyy kunnossa ja että siellä on suojan kuntoon laittamiseksi ja hätätilanteita varten tarpeelliset työkalut.

 

Jos väestönsuojaa käytetään muuten kuin väestönsuojana, se on voitava kunnostaa väestönsuojakäyttöön 72 tunnissa. Väestönsuojeluvälineet ja väestönsuojalaitteet on voitava ottaa käyttöön saman ajan kuluessa.

 

Kalliosuojat                                            

 

Talo-, yritys- ja laitoskohtaisten väestönsuojien lisäksi rakennetaan isoja kalliosuojia. Helsingissä kalliosuojat jakaantuvat yleisiin ja yhteisväestönsuojiin.

 

Yleiset väestönsuojat ovat kaupungin rakennuttamia ja tarkoitettu kaupungissa asuvia, työskenteleviä tai oleskelevia sekä ulkona liikkuvia henkilöitä varten, joita ei voida muuten riittävästi suojata.
 

 

Hakaniemen metroasema (kuva pelastuslaitos)

 

Yhteisväestönsuojat ovat taloyhtiöiden tai yritysten, virastojen ja laitosten henkilöille varattuja kalliosuojia. Aluerakentamisen yhteydessä ryhdyttiin Helsingissä useilla alueilla rakentamaan talokohtaisten väestönsuojien asemasta yhteiskäyttöön tulevia kalliosuojia, joita varten kaupunki keräsi alueen rakentamisvaiheessa taloyhtiöiltä varat. Nämä väestönsuojat on tarkoitettu pääasiassa yhteissuojan perustamisvaiheen rahoittaneille kiinteistöille. Samassa kalliosuojassa voi olla sekä yleisiä että yhteisiä väestönsuojapaikkoja.

 

Kalliosuojat ovat normaalioloissa hyötykäytössä kuten liikunta- ja harrastetiloina sekä pysäköintilaitoksina. Lisäksi keskustan metroasemat on varustettu väestönsuojiksi. 

 

    Forumin pysäköintihalli (kuva pelastuslaitos)

 

Kalliosuojien sijainnit löydät Helsingin kaupungin palvelukartasta

19.12.2014





  Helsingin kaupunki, Kirjaamo, Pelastuslaitos, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki
Puh: (vaihde): (09) 310 1651, Fax. (09) 310 30029 E-mail: helsinginpelastuslaitos@hel.fi

   
| Tietoa sivustosta | | Sivun ylläpito: Pelastuslaitos | Palaute | | Alkuun |

Helsingin kaupunki - Pelastuslaitos